Ο ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ … ‘’ΕΡΩΤΕΥΝΕΝΟΙ’’

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΛΥΣΙΑΣ
«… Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια, τους πάτησε ο …έρωτας»
Ο έρωτας για εξουσία για χρήμα για δόξα, ενιοτε και για τα θέλγητρα κάποιας αοιδού.
Θα περίμενε κανείς μετά από την δικαιολογημένα τόσο θυμωμένη καταγγελία του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου, κάποιος από την κυβέρνηση με απολογητικό φυσικά ύφος να του απαντούσε, να του εξέφραζε έστω και με έμμεσο τρόπο ένα συγγνώμη.
Αμ δε, ποιος έχασε την τσίπα για να την βρουν αυτοί.
Αχάριστοι …. Είναι γνωστό ποιος είναι ο .......ασφαλέστερος πάντα εχθρός, ο ευεργετηθείς .
Κι αν έχει προσφέρει ο Ανδριόπουλος σ’ αυτόν τον χώρο, τον χώρο που πίστεψε ως μια συνέχεια  αυτού που τόσο  ιδανικά υπηρέτησε ο Ορλόφ Πάλμε ….. κι όλοι αυτοί που τους κατείχε ο ίδιος παλμός και η ίδια αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Τον απλό κι ανυπεράσπιστο.
 Αυτή την αγνότητα πίστεψε και στήριξε όλα αυτά τα χρόνια ο Ανδριόπουλος, ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ να εισπράξει προσωπικά οφέλη, σαν και αυτά που εισπράττει τώρα ο … ‘’σιωπηλός’’ γενικός διευθυντής της ραδιοφωνίας, μαρτυρώντας για μια φορά ακόμα πως οι … χονδρές  δουλειές περιβάλλονται πάντα από σιωπή ….
Αφού ούτε αυτός έδωσε μια πειστική απάντηση στο εύλογο παράπονο του γνωστού συνθέτη, του ανθρώπου που προσέφερε στον χώρο αυτό, την μουσική του, με την επαναστατικότητα που τη διακρίνει, πίσω από το γνήσια λαϊκό της ύφος, και προσέφερε το κύρος του, ως φωτεινή σήμανση στο μισόφωτο της Παπανδρεικης νοοτροπίας … που προσέφερε το πάθος του, τον ενθουσιασμό του, την εμπιστοσύνη του, χωρίς να του αξίζει καν, η διάθεση, για λίγο, της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΡΤ, για να παρουσιάσει τους «Προσανατολισμούς» του.
Όταν άλλοι μασανε με χρυσά πιρούνια, την ίδια στιγμή που ο λαός δοκιμάζεται με τόσο άθλιο τρόπο …
Άνθρωπος προοδευτικός ο Ανδριόπουλος,  ποτέ δεν επεδίωξε να ‘’εισπράξει’’ από κανένα ανάλογο πολιτικό χώρο, την χρήση που εγενετο στο όνομα του και την μουσική του, κι αυτό γιατί την πρόοδο την είχε ως πεποίθηση να ρέει στις φλέβες του, και όχι ως … τίτλο,  όπως πολλοί από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Δεν έχει ανάγκη από καμία εξαργύρωση, γιατί βασίζονταν στις δυνάμεις του, στο πνεύμα του, στην αξία του, στην μουσική του.
Μια απάντηση όμως από τον αρμόδιο του πολιτισμού μας, θεωρώ πως την εδικαιουτο ….
Όπως και μια απάντηση από τον γενικό διευθυντή της ραδιοφωνίας.
Μια απάντηση καθαρή έντιμη ουσιαστική.
Σίγουρα είναι πολύ απασχολημένος, με την προώθηση της ερμηνεύτριας συντρόφου του, που πια … εκπομπή για εκπομπή της ΕΡΤ δεν άφησε που να μην την επιβάλει …
Είναι μια … αποστολή καθόλα κατανοητή αυτή.
Όμως και μια απάντηση στην πικρή διαμαρτυρία, ενός μεγάλου συνθέτη, ενός γνωστού αγωνιστή του συγκεκριμένου χώρου νομίζω πως θα έπρεπε να υπάρξει.
Σε μια κοινωνία όμως, όπου κυριαρχούν οι … ερωτευμένοι με την εξουσία, και όχι μόνο, γιαλαντζι μάγκες, τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς, εκτός από αχαριστία απρέπεια και μικρότητα ….
Θαυμάζω ως συνθέτη τον Ανδριόπουλο, εκτιμώ την σεμνότητα που τον διακρίνει, αλλά και την πολυετή πορεία του και  γιαυτο παίρνω θέση, με το σημείωμα μου αυτό.
Και όχι από κάποια  … εσωτερική μου ανάγκη στο να υποδυθώ τον συνήγορο κανενός .
 
ΛΥΣΙΑΣ