Τρία σενάρια, τα εξής δύο

Τα πάντα είναι ανοιχτά στην αυριανή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Η επαναγορά ελληνικών ομολόγων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής με μείωση επιτοκίων είναι από τα πιο πιθανά σενάρια, μετά την κατηγορηματική απόρριψη από Γάλλους και Γερμανούς της επιβολής φόρου στις τράπεζες.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Σμαρτ, και σήμερα συναντάται με ομολόγους του στις Βρυξέλλες, θεωρεί «εφικτή» μια λύση στην αυριανή σύνοδο.

Με συνέντευξή του στο Associated Press σημειώνει ότι «Η επίτευξη λύσης είναι εφικτή, καθώς η λύση αυτή δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα. Το βασικό θέμα είναι το ίδιο το ευρώ και η ανθεκτικότητα της ευρωζώνης. Αυτός είναι λόγος που η προστασία της Ελλάδας αποτελεί μηχανισμό αυτοάμυνας για .......ολόκληρη την ευρωζώνη. Αυτό θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε το φαινόμενο του ντόμινο».

Εως το 2014

Η Αθήνα αναζητεί μια λύση που θα καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος, και όπως ξεκαθάρισε με συνεντεύξεις του ο υπουργός Οικονομικών, θα εγγυάται τις δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι τα μέσα του 2014 και θα διασφαλίζει τη ρευστότητα των αγορών. Καταγράφει ως λύσεις την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, τη μείωση επιτοκίου, την επαναγορά χρέους και εκφράζει την επιθυμία αποφυγής της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο Reuters, τρεις είναι οι λύσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων:

1 Επιβολή φόρου στις τράπεζες, που θα συνδυαστεί με χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση δανείων από τον προσωρινό μηχανισμό EFSF. Δεν περιλαμβάνει επαναγορά ομολόγων και δεν οδηγεί σε χρεοκοπία ή επιλεκτική χρεοκοπία από τους οίκους αξιολόγησης. Η λύση απορρίπτεται κατηγορηματικά από Γερμανούς και Γάλλους.

Τις συζητήσεις επιβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Jean Leonetti, ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα, η οποία χρειάζεται επιπλέον 115 δισ. ευρώ χρηματοδότηση μέχρι τα μέσα του 2014.

«Ενας έκτακτος φόρος στο χρηματοοικονομικό τομέα για τη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους είναι ο λάθος δρόμος», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της Ενωσης των γερμανικών τραπεζών, Michael Kemmer, αντιπροτείνοντας επιβολή φόρου για την επίλυση της κρίσης χρέους «σε όλους τους πολίτες της ευρωζώνης».

Δεν τη βλέπει ως «πιθανή λύση» για την Ελλάδα ο πρόεδρος της Ενωσης γαλλικών τραπεζών Francois Perol.

2 Επαναγορά ελληνικών ομολόγων και πιστωτικές ενισχύσεις για τον ιδιωτικό τομέα. Το εύρος των ομολόγων που θα αγοραστούν από τη δευτερογενή αγορά και η μειωμένη τιμή ή αλλιώς το «haircut» προκαλεί έντονες αντιρρήσεις από πλευράς τραπεζών, αλλά και κάποιες χώρες της Ε.Ε., ενώ οι οίκοι απειλούν με «selective default» (επιλεκτική χρεοκοπία).

3 Μετακύλιση του χρέους βάσει της γαλλικής πρότασης, χωρίς πιστωτική ενίσχυση δημόσιου τομέα, χωρίς πιστωτικές ενισχύσεις στον ιδιωτικό τομέα και χωρίς επαναγορά ομολόγων.

Η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας από τον EFSF είναι υπό εξέταση. Και αυτή η λύση, όμως, όπως απειλούν οι οίκοι, θα οδηγήσει σε «selective default».

Τις λύσεις στις οποίες καταλήγουν οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξετάζει σήμερα το Eurogroup, το οποίο θα παραδώσει την τελική του πρόταση στην αυριανή σύνοδο κορυφής. *