Ντόμινο κρίσης στην Ευρωζώνη – Σειρά παίρνουν Ιταλία, Ισπανία και ...(;)


Τί είναι αυτό που φοβίζει περισσότερο κι από τον ελληνικό δημοσιονομικό γρίφο τις Βρυξέλλες αυτή τη στιγμή; Το ενδεχόμενο η οικονομική κρίση να αρχίσει να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο κι αργότερα στην κεντρική Ευρώπη.
Οι πρώτες ενδείξεις, που φτάνουν σε Φραγκφούρτη και ΕΕ είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και δικαιολογούν 100% αυτό το φόβο. Η εικόνα που παρουσιάζουν τα spreads όλων ανεξαιρέτως των οικονομιών της περιοχής, είναι αποκαλυπτική. Τα ισπανικά spreads έσπασαν προς τα πάνω τοφράγμα των 300 μονάδων βάσης, με τα ιταλικά να κάνουν το άλμα πάνω από τις 200 μονάδες.

Ο κ. Μπερλουσκόνι τηλεφωνεί στην κ. Μέρκελ για να της δώσει εξηγήσεις, την ώρα που όλοι φοβούνται ότι η Ρώμη μπορεί να αποτελέσει τον επόμενο μεγάλο στόχο των διεθνών κερδοσκοπικών funds.
Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, η επιχείρηση διάσωσης δεν θα περιορίζεται σε 80 και 100 δισ ευρώ, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την ελληνική περίπτωση, η οποία κατά κοινή παραδοχή, καθυστερεί πλέον αδικαιολόγητα, αλλά θα αποτιμάται από 700 δισ ευρώ και πάνω. Γι αυτό κι εξ αντανακλάσεως κι εξαιτίας αυτού του φόβου, δεν αποκλείεται έως το τέλος Ιουλίου να δοθεί τελικώς μια κάποια λύση στο ελληνικό δημοσιονομικό ζήτημα. Γιατί κοινή είναι η αίσθηση ότι καθυστερεί η λύση για τη χώρα μας, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες μιας γενικότερης ανάφλεξης σε όλη την ΕΕ.
Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, από το "χορό" δεν θα μείνουν έξω ακόμα και παραδοσιακές, ισχυρές, ευρωπαϊκές οικονομίες. Πιο ισχυρές κι από την ισπανική ή την ιταλική. Για παράδειγμα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αρχίζουν να ψιθυρίζουν το όνομα της Γαλλίας ως του επόμενου μεγάλου στόχου των κερδοσκόπων. Αν το πουλόβερ αρχίσει να ξηλώνεται τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα σταματήσει πουθενά...