Με σπασμένα νεύρα οι αγορές της Ευρώπης

Εάν τα αποτελέσματα των stress tests σήμερα είναι απογοητευτικά στην Ευρώπη ( θα δημοσιευτούν αρκετά στοιχεία ), τότε οι αγοραστές την Δευτέρα θα ξεκινήσουν από πιο χαμηλά. Για αυτό άλλωστε οι αγορές ήταν πτωτικές.

Η ελληνική αγορά, όμως, συμπλήρωσε 10 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και εβδομαδιαίες απώλειες 5,93%, φέρνοντας την αγορά σε τιμές 1996.

Κι όλα αυτά, δίχως, να υπολογιστεί η επιβάρυνση από το ελληνικό χρέος.  
Βεβαίως, ένα γεγονός μπορείς να  το δεις με δυο όψεις. Εάν οι τραπεζίτες θέλουν να κρύψουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί και εμφανίσουν μια εξωραϊσμένη κατάσταση τότε οι αγορές ενδέχεται και να αντιδράσουν την Δευτέρα.      



Έτσι και η Αθήνα, το τελευταίο μισάωρο οδηγήθηκε σε απώλειες 0,95% με τον Γενικό Δείκτη στις 1176,88 μονάδες. Με αυτόν τον τρόπο οι  σημερινοί πωλητές γνωρίζουν ότι όποιες τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα την Δευτέρα θα είναι στην πρώτη σειρά των πωλήσεων….

Πιθανότατα να αγοράσουν πιο φθηνά όλα όσα πούλησαν σήμερα.

Στα 4,20 ευρώ η Εθνική έχασε 3,67%. Πτώση 6,20% στην Ελλάκτωρ, 3,29% στην Βιοχάλκο, 1,35% στην Alpha Bank.

Πιέσεις στην Eurobank με πτώση 1,46%, στην Τράπεζα Κύπρου με 1,95%, στην MIG με 1,96% και στην Jumbo με  1,19%.

Την ίδια ώρα, η αβεβαιότητα για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του χρέους, έχει οδηγήσει σε πτώση το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών και, παράλληλα, σε εκτόξευση τα spreads των ομολόγων των PIGS.

Για το ελληνικό 10ετές ομόλογο, το spread βρίσκεται μια ανάσα από τις 1.500 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν κατά 60 μονάδες μέσα στην ημέρα. Ξεπέρασε τις 1.150 το ιρλανδικό, τις 1.000 το πορτογαλικό, τις 340 το ισπανικό και – για πρώτη φορά – τις 300 μονάδες το spread της Ιταλίας, σε μία εξέλιξη που παραπέμπει σε δανεισμό με επιτόκιο πάνω από 6% για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.