Ε.Ε.: "Κάντε εσείς τη δουλειά σας κι εμείς τη δική μας"

Με σχεδόν ταυτόσημες ανακοινώσεις, που εκδόθηκαν με διαφορά λίγων ωρών, τόσο οι Ρεν και Γιούνκερ από το Λουξεμβούργο, όσο και οι Βαν Ρομπέι και Μπαρόζο από τις Βρυξέλλες, έστειλαν δια μέσου των συνομιλητών τους το ίδιο μήνυμα στην Αθήνα: “κάντε εσείς τη δουλειά σας και θα κάνουμε εμείς τη δική μας”.
Τελευταία στο μαραθώνιο συναντήσεων και συσκέψεων στις δύο πρωτεύουσες ήταν το τετ-α-τετ του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο. Ο κ. Μπαρόζο, στην γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά, έδωσε το στίγμα της διαπραγμάτευσης στην ΕΕ για την ελληνική υπόθεση: “Απόψε είχα μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου...

Θέλω να αναγνωρίσω την τεράστια προσπάθειά που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του κατέβαλαν το περασμένο έτος, μέσα στις πιο αντίξοες και απαιτητικές συνθήκες, για να αντιμετωπίσουν την κακή δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα. Τα αποτελέσματα σε όρους δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ανάπτυξη, είναι ήδη ουσιαστικές. Όπως όμως όλοι ξέρουμε, μένει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει.

Έχω συναίσθηση των δυσκολιών που οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν, όσο η χώρα λαμβάνει τις δύσκολες αλλά ήδη υπερώριμες αποφάσεις. Όπως έχω ξαναπεί, αν υπήρχε πιο εύκολος δρόμος για να βγούμε από την κρίση θα τον είχαμε ήδη πάρει. Αλλά δεν υπάρχει. Ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας με βιώσιμο τρόπο, είναι να βάλει τα δημόσια οικονομικά της σε στέρεη βάση. Αυτό το δρόμο πήρε η Ελλάδα με την υποστήριξή και αλληλεγγύη της ΕΕ. Εκτιμώ ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης αύριο, στο κοινοβούλιο.

Η κρίσιμη όμως ψήφος είναι αυτή στα τέλη Ιουνίου, σε σχέση με την απόφαση για το φιλόδοξο πακέτο επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων και αποκρατικοποιήσεων που προκρίνει η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου και συμφωνήθηκαν με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η επικύρωση του πακέτου είναι απαραίτητος όρος για να μπορέσει το eurogroup να συμφωνήσει στις αρχές Ιουλίου για την επόμενη εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στην Ελλάδα θα στηρίξουν τα μέτρα σε πνεύμα εθνικής και εν τέλει Ευρωπαϊκής ευθύνης. Οι επιλογές αυτές δεν είναι εύκολες, ούτε όμως και τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Τώρα είναι η ώρα να επιταχύνουμε. Τώρα είναι η ώρα να διπλασιαστούν οι προσπάθειες: για το καλό του ελληνικού λαού και ολόκληρης της Ευρώπης”.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο Μπαρόζο και επεσήμανε ότι διεξήχθη μεταξύ τους ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση, “σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή, σε μία πολύ δύσκολη και πολύπλοκη διαπραγμάτευση ανάμεσα στους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους 17 της Ευρωζώνης αλλά και όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Τόνισε μάλιστα ότι “στο εσωτερικό της Ελλάδας εργαζόμαστε, προκειμένου να κατορθώσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση αλλά υπάρχει αποφασιστικότητα από την πλευρά της Κυβέρνησής μας, ότι θα προχωρήσουμε για να βγούμε από την κρίση, μία δύσκολη κρίση και θα προχωρήσουμε στην κατεύθυνση μιας βιώσιμης οικονομίας, συγχρόνως με την απαραίτητη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Η συνομιλία των δύο ανδρών κράτησε περί τα 90 λεπτά, 20 παραπάνω από τη συνάντηση με τον Χ. Βαν Ρομπέι το απόγευμα. Και στις δύο συναντήσεις ο πρωθυπουργός είχε μαζί του τον οικονομικό του σύμβουλο κ. Λουκά Παπαδήμο, που άφησε για λίγο τη Βοστόνη για τις Βρυξέλλες και τον στενό του συνεργάτη κ. Γιώργο Γλυνό, που εργάστηκε για την Κομισιόν 30 χρόνια. Το ίδιο και ο πρόεδρος Μπαρόζο, είχε μαζί του εξειδικευμένους συνεργάτες που γνωρίζουν την ελληνική υπόθεση, αλλά και τον επικεφαλής της ομάδας του κ. Γιοχάνες Λάιντενμπέγκερ.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που σχολίασαν ότι με αυτό τον τρόπο το οικονομικό κέντρο βάρους μετατοπίστηκε στις Βρυξέλλες, έναντι του Λουξεμβούργου και της συνεδρίασης του Ecofin, με ότι αυτό συνεπάγεται, αν και το μήνυμα παραμένει το ίδιο: έργα έναντι χρημάτων. 





real.gr