Λονδίνο – με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα

Η αιτία της κρίσης του ευρώ δεν είναι το ελληνικό χρέος, αλλά η φερεγγυότητα της ίδιας της Ευρώπης, διεμήνυσε ο Μέρβιν Κινγκ, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.


Παράλληλα, παρά την φαινομενική απόσταση της κυβέρνησης Κάμερον από τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες, παρασκηνιακά το υπουργείο Οικονομικών πιέζει τις βρετανικές τράπεζες που είναι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος να προχωρήσουν σε μια ήπια αναδιάρθρωση, έστω κι αν αυτό θα έχει υπολογίσιμο κόστος για τις ίδιες. Αν και η άμεση εμπλοκή των βρετανικών τραπεζών στο ελληνικό χρέος είναι συγκριτικά μικρή σε..........
σχέση με γαλλικές και γερμανικές, είναι ωστόσο τεράστια η έκθεσή τους σε τράπεζες και άλλα επενδυτικά σχήματα στην Ευρώπη, τα οποία θα πληγούν ανεπανόρθωτα από τυχόν ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδος.

Ο κίνδυνος των CDS

Το διακύβευμα για την βρετανική οικονομία γίνεται ακόμα μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο εξαιτίας της εμπλοκής των hedge funds του Λονδίνου στα ασφάλιστρα κινδύνου..Σύμφωνα με μελέτη του επενδυτικού οργανισμού Fathom, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των CDS της ευρωπαϊκής περιφέρειας βρίσκεται στην κατοχή βρετανικών και αμερικανικών hedge funds. Ο επικεφαλής του Fathom, Erik Britton, σύμβουλος επί μακρόν της Τράπεζας της Αγγλίας, προειδοποιεί: “Είναι βέβαιες οι Τράπεζες που έχουν αγοράσει ασφάλιστρα κινδύνου από τα εν λόγω hedge funds, ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα αποζημιωθούν;» Ο βρετανός οικονομολόγος εκτιμά πως τυχόν χρεοκοπία των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ισοδυναμεί με κατάρρευση των Τραπεζών αλλά και των εγγυητών των ασφαλίστρων κινδύνου, τα Hedge funds σε Λονδίνο και Ν. Υόρκη, πολλά από τα οποία «παίζουν» επικίνδυνα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα CDS των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών.