Έρχεται νέο «τσουνάμι» μέτρων

Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Οι συζητήσεις αφορούσαν την αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, όσο και για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.Δημοσιονομικής Πολιτικής, τις πρόσθετες παρεμβάσεις που κρίνονται αναγκαίες για την επίτευξη του στόχου του ελλείμματος για το 2011, τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας...
Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει τις τελευταίες εβδομάδες με συγκεκριμένες αποφάσεις που επιβεβαιώνουν τη βούληση της να προχωρήσει σε αυτή την πορεία. Τα σχετικά κείμενα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες για την οριστικοποίησή τους και τελούν υπό την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν κατατεθούν στη Βουλή.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της τρόικα, η πέμπτη δόση η οποία και εγκρίθηκε, θα καταβληθεί στις αρχές Ιουλίου, ενώ σε αντάλλαγμα απαιτούνται απολύσεις στον δημόσιο τομέα και μειώσεις μισθών.
H ανακοίνωση της τρόικα
"Κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα, που αποσκοπούσε στη συζήτηση των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων και των πολιτικών που απαιτούνται προκειμένου να διατηρηθεί η πορεία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος της χώρας. Η αποστολή κατέληξε σε συμφωνία, σε επίπεδο κλιμακίου εκπροσώπων, με τις ελληνικές αρχές επί μιας δέσμης οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Η αυστηρή εφαρμογή τους θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση.
Συνολικά έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος κατά το πρώτο έτος του προγράμματος προσαρμογής, ιδίως στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Εν τούτοις είναι αναγκαία η αναζωογόνηση των δημοσιονομικών και ευρύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να μειωθεί περαιτέρω το έλλειμμα και να επιτευχθεί η κρίσιμη μάζα των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να προετοιμαστεί το έδαφος για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.
Όσον αφορά τις προοπτικές, η ύφεση το 2010 ήταν ελαφρώς χειρότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί. Πρόσφατα όμως υπήρξαν ενθαρρυντικές ενδείξεις, με σημαντικότερη την αξιοσημείωτη πρόοδο των εξαγωγών. Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στηρίζοντας έτσι την ισχυρή εξαγωγική δυναμική, ο δε πληθωρισμός διαγράφει πτωτική τάση. Αναμένουμε σταθεροποίηση της οικονομίας στο τέλος του χρόνου.
Όσον αφορά το δημοσιονομικό τομέα, περαιτέρω διατηρήσιμη μείωση του ελλείμματος θα απαιτήσει εκτεταμένες δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011 και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Η στρατηγική αυτή συμπεριλαμβάνει την σημαντική μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα, την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο δημοσίων φορέων και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων με ταυτόχρονη προστασία των πλέον ευάλωτων ομάδων. Από πλευράς εσόδων, η κυβέρνηση θα μειώσει τις φοροαπαλλαγές, θα αυξήσει τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιταχύνει αισθητά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Προς το σκοπό αυτό θα συστήσει φορέα ιδιωτικοποίησης με επαγγελματική και ανεξάρτητη διαχείριση. Η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει εκτεταμένο κατάλογο περιουσιακών στοιχείων προς αποκρατικοποίηση με στόχο έσοδα 50 δις ευρώ μέχρι τα τέλη του 2015. Η κυβέρνηση θα αξιολογεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί βάσει ενδιάμεσων στόχων, τριμηνιαίων και ετησίων.
Στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συνεχίζεται η έλλειψη ρευστότητας, έχουν όμως δρομολογηθεί μέτρα για να διασφαλιστεί η παροχή ενδεδειγμένης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο τραπεζικός τομέας παραμένει βασικά υγιής, οι δε ελληνικές αρχές θεσπίζουν αυστηρότερα κριτήρια κεφαλαιακής επάρκειας ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, δίδοντας προτεραιότητα σε λύσεις που βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Εν τούτοις, το Ταμείο Δημοσιονομικής Σταθερότητας είναι διαθέσιμο ως δικλείδα ασφαλείας για τις βιώσιμες τράπεζες που δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια στην ιδιωτική αγορά.
Στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος. Η νομοθεσία για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη μεταρρύθμιση της υγείας, τη βελτίωση της λειτουργίας της αγοράς εργασίας, την εξάλειψη των εμποδίων για τη σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων και την απελευθέρωση των μεταφορών και της ενέργειας έχει ψηφιστεί είτε πρόκειται να ψηφιστεί. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες στους παραπάνω τομείς και ταυτόχρονα θα δώσει νέα έμφαση σε παράγοντες ανάπτυξης όπως η αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας και η εξάλειψη των διοικητικών εμποδίων στις εξαγωγές. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων θα είναι αποτελεσματικό το ταχύτερο δυνατό, οι ελληνικές αρχές θα ενισχύσουν τη διαδικασία υλοποίησης, μεταξύ άλλων μέσω τεχνικής συνδρομής από το ΔΝΤ, από κράτη μέλη της ΕΕ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και μέσω δημιουργίας μηχανισμών παρακολούθησης.
Με βάση τη συμφωνηθείσα συνολική δέσμη μέτρων, αναμένεται να λάβουν χώρα εντός των επομένων εβδομάδων συζητήσεις για τους τρόπους χρηματοδότησης του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και κατόπιν εγκρίσεως του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ και του Eurogroup, η επόμενη δόση θα διατεθεί, πιθανότατα, στις αρχές Ιουλίου. "
Πρόσθετη βοήθεια προαναγγέλλει ο Γιούνκερ
«Αναμένω από το eurogroup να εγκρίνει πρόσθετη ενίσχυση προς την Ελλάδα», δήλωσε πριν από λίγο στο Λουξεμβούργο ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με την ολοκλήρωση της διάρκειας δυόμισι ωρών συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
«Υπάρχει συνολική συμφωνία», ανακοίνωσε ενώ από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει ήδη πολλά και θα πετύχει πολύ περισσότερα στο μέλλον.
Τα σενάρια του νέου δανείου
Δεν είναι λίγα τα σενάρια που δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες μέρες, σχετικά με την διάσωση της Ελλάδας από την χρεοκοπία, μια χρεοκοπία που θα επέφερε ντόμινο στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Το νέο τριετές πρόγραμμα θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο δάνειο των 110 δις. Ευρώ του πακέτου διάσωσης που έχουμε λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg το ποσό του μεσοπρόθεσμου πακέτου ανέρχεται στα 78 δισ. ευρώ. Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα δεσμεύτηκε σε μέτρα λιτότητας ύψους 6,4 δις. ευρώ και στην έναρξη προγράμματος ιδιωτικοποίησης ύψους 50 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με αυτό το «πλάνο», η χώρα μας εξασφαλίζει την πληρωμή των υποχρεώσεων της έως τα μέσα του 2014. Το νέο δάνειο θα αγγίζει τα 35 δις ευρώ από τους μέχρι τώρα δανειστές μας, το οποίο όμως απαιτεί άμεσα 25 δις έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, ενώ σε αυτά προστίθενται και περίπου ακόμη 20 δις τα οποία θα προέλθουν από συμφωνία με ιδιώτες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε στη σύσκεψη προετοιμασίας της συνόδου ευρωπαίων υπουργών οικονομικών και έτσι δεν θα χρειαστεί έκτακτο eurogroup. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλες τις λεπτομέρειες να τις μάθουμε μετά την συζήτηση που θα γίνει στο προγραμματισμένο για τις 20 Ιουνίου eurogroup, ενώ οι οριστικές υπογραφές θα «πέσουν» στη σύνοδο κορυφής.

Το συγκεκριμένο σχέδιο ικανοποιεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία δεν ήθελε αναδιάρθρωση. Εκτός όμως από την ΕΚΤ όπως όλα δείχνουν ικανοποιημένοι θα είναι και οι Βορειοευρωπαίοι εταίροι μας Γερμανοί, Ολλανδοί, Φινλανδοί, που δεν ήταν υποστηρικτές ενός τέτοιου σεναρίου. Το συγκεκριμένο σχέδιο θα έχουν την δυνατότητα να το περάσουν από τα εθνικά τους κοινοβούλια, από τη στιγμή που το βάρος της χρηματοδότησης θα πρέπει να το επωμιστούν και ιδιώτες, επί της ουσίας οι τράπεζες .

Τι σημαίνει για την χώρα μας
Με το συγκεκριμένο πλάνο η χώρα μας θα αναγκαστεί να πάρει νέα σκληρά μέτρα ύψους 28 δις ευρώ, μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα με καταληκτικό ορίζοντα το 2015. Ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση αναμένεται να «τρέξει» τις αποκρατικοποιήσεις σε ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ''Ελ. Βενιζέλος'' και ΟΠΑΠ, δεδομένο που αναμένεται να προκαλέσει την μήνη των σωματείων εργαζομένων και πολλών κοινωνικών ομάδων.

Ενώ αναμένεται ίσως και επαναπροσδιορισμός της οικονομικής πολιτικής και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, προκειμένου να βρεθούν τα έσοδα που χρειάζονται.