Πότε (και γιατί) ο Σαμαράς θα ζητήσει εκλογές

Πότε (και γιατί) ο Σαμαράς θα ζητήσει εκλογέςΔιέξοδο από την ασαφή στάση περί τις εκλογέςπου έχουν τηρήσει μέχρι σήμερα, αναζητούν στηνΣυγγρού, καθώς έρχονται πλέον αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο η θέση «προσφυγή στην κάλπη είναι καταστροφική αυτή τη στιγμή αλλά αν τις αποφασίσει ο Πρωθυπουργός, είναι καλοδεχούμενες, μπορεί να ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Μια σειρά από περιστατικά που έχουν έχουν καταγραφεί με ραγδαίους ρυθμούς τις τελευταίες ημέρες, οδηγούν το επιτελείο του Αντώνη Σαμαράστην επανεξέταση της στάσης της ΝΔ περί εκλογών. Η επιστολή των 16 στον Πρωθυπουργό, τα κρούσματα εσωστρέφειας στην ΝΔ για τη στάση απέναντι στην πολυσυζητημένη συναίνεση καθώς και η σιωπήρη αντίδραση του κινήματος των «αγανακτισμένων» με τις πολλαπλασιαζόμενες ακραίες εκφράσεις σε βάρος βουλευτών και κυβερνητικών στελεχών καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα, διαμορφώνουν κλίμα πίεσης προς την αξιωματική αντιπολίτευση που καλείται να επανατοποθετηθεί ως προς την αναγκαιότητα της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη...
 

Προσθετικά στο καθεστώς εσωτερικής πίεσης που ασκείται στην «γαλάζια» παράταξη λειτουργεί και η καθαρή –πλέον- θέση των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, που εμφανίζονται ευθυγραμμισμένα ως προς την επικαιροποίηση της λαϊκής εντολής. Με εξαίρεση το ΚΚΕ που διατηρεί σαφώς οριοθετημένη θέση για το ζήτημα, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΡΙΖΑ, Ντόρα Μπακογιάννη και Φώτης Κουβέλης έχουν πλέον διατυπώσει καθαρές θέσεις, τασσόμενοι υπέρ των πρόωρων εκλογών. 

Στην ΝΔ αντιλαμβάνονται ότι οι πιέσεις των μικρότερων κομμάτων έχουν στόχο, αφ’ ενός την αποκάθαρση όσων εντάσσονται στη «συμμαχία των προθύμων» και έχουν στηρίξει την υπογραφή του Μνημονίου και αφ’ ετέρου τον προσπορισμό εκλογικού οφέλους που, επί του παρόντος εξυπηρετείται από το καθεστώς κοινωνικής ανασφάλειας και πολιτικής απαξίωσης, που εκτιμάται ότι θα στρέψει μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος στα μικρότερα κόμματα σε μια λογική αντίδρασης, ανακατανέμοντας εν τέλει τις βουλευτικές έδρες και επιτρέποντας σε κάποιους να διεκδικήσουν ρυθμιστικό ρόλο. 

Αυτή η ανάγνωση ωστόσο, όσο πειστική και αν είναι, δεν καθησυχάζει μέλη της Κ.Ο. της ΝΔ. «Δεν μπορούμε να εμφανιζόμαστε στη λογική «στρίβειν διά του αρραβώνος», από τη στιγμή που κάνουμε ευθέως λόγο για καταστροφική πολιτική από πλευράς της κυβέρνησης» επιμένει πρωτοκλασσάτος βουλευτής της «γαλάζιας» παράταξης. Θέση η οποία κερδίζει μεν έδαφος στις τάξεις της Κ.Ο. της ΝΔ, προσκρούει όμως στις εισηγήσεις των επιτελών του Α.Σαμαρά προς τον Πρόεδρο της ΝΔ, που επιμένουν ότι το αίτημα για εκλογές ισοδυναμεί με κόστος το οποίο δεν έχει λόγο να επωμιστεί η ΝΔ. 

«Για την ώρα παραμένουμε στην ίδια λογική, ότι οι εκλογές είναι καλοδεχούμενες εφ’ όσον τις αποφασίσει ο Πρωθυπουργός. Η στάση ευθύνης όμως που καλούμαστε να τηρήσουμε με βάση το υπάρχον πολιτικοοικονομικό κλίμα, δε μας επιτρέπει να εκστομίζουμε κορώνες με ξεκάθαρο μικροπολιτικό περιεχόμενο» λέει στο newpost.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της Συγγρού, μέλος της αποκαλούμενης «Προεδρικής φρουράς». 

Από τον 3ο όροφο της Συγγρού πάντως, όπου καθορίζεται η «γαλάζια γραμμή» αφήνεται να εννοηθεί ότι η πολιτική ρευστότητα της εποχής επαναπροσδιορίζει και επανακατευθύνει την αντιπολιτευτική γραμμή, σε καθημερινή –αν όχι ωριαία- βάση. Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνουν εμμέσως ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ θα διατηρήσει στους ίδιους τόνους τη ρητορική του απέναντι στον Πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για «καλοδεχούμενες εκλογές» και υπογραμμίζοντας τα φαινόμενα ακυβερνησίας, περιγράφοντας με τον τρόπο αυτό την αναγκαιότητα πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.



newpost.gr