Ένα σχόλιο στη δήλωση του Προέδρου της Βουλής για τον αποκλεισμό της Βουλής

Γράφει ο Βασίλης Χασιώτης

Χθες το βράδυ (31/5/2011), η Βουλή αποκλείστηκε από διαδηλωτές οι οποίοι έφτυναν και χτυπούσαν τα αυτοκίνητα των εξερχόμενων απ’ τη Βουλή βουλευτικών οχημάτων, ενώ άλλοι βουλευτές και υπάλληλοι της Βουλής φυγαδεύτηκαν από διάφορους παράδρομους, όπως πληροφορούν τα ΜΜΕ.
Το γεγονός, φάνηκε να προβληματίζει έντονα τους ενδιαφερόμενους. Νομίζω, ότι μπροστά σ’ αυτά που ως κίνδυνος κοινωνικής ανάφλεξης ελλοχεύουν στη πορεία, το χθεσινό συμβάν, μοιάζει με προσκοπική επιχείρηση, κάτι που θα το αντιληφθούμε αν και όταν αρχίσει η πολλές φορές και από πολλές πλευρές διατυπωθείσα προφητεία περί επικείμενης μεγάλης κοινωνικής έκρηξης, την οποία εύχομαι να αποφύγουμε, κάτι που θα γίνει όταν η .........
Κυβέρνηση αρχίσει να πολιτεύεται κάπως διαφορετικά.
Θέλω όμως να μείνω στη χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου. Όπως διαβάζω, φέρεται να δήλωσε : «Με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα, κατά τα οποία ορισμένοι επιχείρησαν τον αποκλεισμό της Βουλής των Ελλήνων, οφείλω να υπογραμμίσω τους κινδύνους που ενέχουν τέτοια φαινόμενα για την ίδια την Δημοκρατία μας. Η συλλήβδην απαξίωση θεσμών και προσώπων υπονομεύει τον Κοινοβουλευτισμό, ο οποίος αποτελεί εγγύηση που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες από τον Ελληνικό λαό. Η ιστορία έχει δείξει ότι γενικευόμενο κλίμα απόρριψης της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όπου αυτό εκδηλώθηκε, είχε τραγικές συνέπειες για το λαό».
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε ένα μέλος του Κυριάρχου [Λαού] να σας υπενθυμίσει ότι :
Εκτός λάθους, δεν γνωρίζω ποτέ καμιά υγιώς λειτουργούσα Δημοκρατία να απειλήθηκε από γεγονότα σαν τα χθεσινά. Αντιθέτως, κάθε παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα, κάθε δημοκρατία δυσλειτουργούσα, είναι έρμαιο/η και ενός απλού φυσήματος, πόσο μάλλον μιας ΔΙΚΑΙΗΣ ΟΡΓΗΣ, που εκδηλώνεται δυναμικά, όταν η αναμονή και η ανοχή απλά βυθίζει το Λαό σε περισσότερη ανέχεια.
Αντιστρέφετε κύριε Πρόεδρε, και θέλω να πιστεύω ότι το κάνετε άθελά σας, την αλήθεια όταν διαπιστώνετε ότι ο Κοινοβουλευτισμός απειλείται από την συλλήβδην απαξίωση των θεσμών. Επειδή η κουβέντα θα επεκταθεί αν αναφερθώ στο σύνολο των θεσμών, παραμένω στη Βουλή και τον Κοινοβουλευτισμό. Κύριε Πρόεδρε, αν κάτι έχει απαξιωθεί ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ, είναι η ατομική αξιοπρέπεια, η εθνική αξιοπρέπεια, είναι κάθε έννοια και αίσθηση δικαίου και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο θεσμός που εκπροσωπείτε δι’ ημών, δεν είναι ένας θεσμός πρότυπο (πολιτικής) υγείας. Είναι άδικη τούτη η άποψη; Πείσατε λοιπόν τον Λαό περί του αντιθέτου. Πείσατε τον ελληνικό Λαό ότι η Βουλή δεν υποθάλπει την ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ των μεγάλων σκανδάλων και οικονομικών εγκλημάτων, πείσατε ότι η Βουλή ανθίσταται και ότι δεν δίνει τη ψήφο της σε ό,τι μας αποστερεί την εθνική μας κυριαρχία, πείσατε ότι εκεί μέσα στη Βουλή η κοινωνία έχει ένα γνήσιο και αποφασιστικό σύμμαχο. Είναι άδικες όλες αυτές οι αιτιάσεις; Είναι αιτιάσεις μερικών ή αιτιάσεις με γενικευμένη αποδοχή; Προσέξτε την απάντησή σας, ώστε να μην κάνετε ένα ακόμα λάθος διαπίστωσης.
Αφήνετε αναιτιολόγητη τη διαπίστωσή σας κύριε Πρόεδρε, ότι ο Κοινοβουλευτισμός αποτελεί εγγύηση. Τι πράγμα στην παρούσα κρίση εγγυάται; Ποιών τα συμφέροντα εγγυάται και με ποιο τρόπο; Ποιο είναι το πρόδηλο περιεχόμενο της εγγύησης που τρεχόντως παρέχει; Δεν θέλω να συμπληρώσω εγώ την απάντηση, αλλά περιμένω να το πράξετε εσείς, έστω κι αν η προσμονή αυτή δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση, μιας και στη «σύγχρονη» δημοκρατία μας, ο Λαός συνήθως δεν τυγχάνει αποδέκτης απαντήσεων στα ερωτήματά του, μα απλά θεωρείται ένα (κατ΄ ουσίαν αλλοτριωμένο) όργανο επιλογής προεκλογικών  υποσχέσεων που η πράξη δείχνει πόσο λίγο τηρούνται, χωρίς καμία συνέπεια για τους ψευδόμενους που υφαρπάζουν μ’ αυτό τον τρόπο τη ψήφο.
Τέλος, δηλώσατε κύριε Πρόεδρε : «Η ιστορία έχει δείξει ότι γενικευόμενο κλίμα απόρριψης της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, όπου αυτό εκδηλώθηκε, είχε τραγικές συνέπειες για το λαό». Βεβαίως, με τη μετοχή «γενικευόμενο» [κλίμα], σαφώς δεν αναφέρεστε στα χθεσινά γεγονότα (μόνο). Κι εδώ ισχύει ό,τι ήδη τόνισα ανωτέρω : ότι καμία υγιώς λειτουργούσα Δημοκρατία, ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΗΘΗΚΕ ΣΟΒΑΡΑ, από καμία εκδήλωση λαϊκής δυσαρέσκειας, ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΕΚΔΛΗΛΩΣΗ ΛΑΪΚΗΣ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑΣ δεν απείλησε ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΥΓΕΙΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, διότι ΠΑΝΤΟΤΕ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΚΑΘΕ ΥΓΕΙΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΝ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ, και ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΥΓΕΙΩΣ όταν αμφισβητούνταν με τόση εμμονή και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από τη συντριπτική πλειοψηφία του Λαού.
Όταν η Χώρα κατέληγε σε τραγικά γεγονότα, ποτέ τούτο δεν συνέβη επειδή υπήρχε ΕΝΑ ΥΓΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΣ (ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΕΣΤΩ) ΛΑΟΣ, αλλά, η τραγικότητα προέκυπτε κατά κανόνα από την ακριβώς αντίθετη σειρά των πραγμάτων.
Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, αν κάνατε δηλώσεις για τα ίδια γεγονότα δυο μέρες αργότερα, ίσως να ήταν εντελώς διαφορετικό το περιεχόμενό τους.