Μέτρα, "Λερναία Ύδρα"

Μέτρα, "Λερναία Ύδρα"Κάτι από τη Λερναία Ύδρα θυμίζει το Μνημόνιο το οποίο έχει υπογράψει η χώρα μας με την τρόικα, αφού για κάθε ένα "κεφάλι" (βλ. πακέτο μέτρων) που καλείται ο Έλληνας πολίτης να αντιμετωπίσει, βγαίνουν όχι ένα, αλλά δέκα άλλα στη θέση του. Το "κεφάλι" που αντιμετωπίζουμε τώρα λέγεται "Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής" (ΜΠΔΣ)Kαι δεν υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει ότι ακόμα και αν το καταφέρει και αυτό, δεν θα βγει αύριο ένα καινούριο στη θέση του.Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε ότι πολλοί χαρακτήρισαν ήδη το ΜΣΠΔ ως έναν "ζωντανό οργανισμό", που θα γεννά συνεχώς μέτρα, αφού οποιαδήποτε απόκλιση θα φέρνει νέα διορθωτικά μέτρα και μάλιστα σταθερά ανά τρίμηνο.Tο πακέτο μέτρων που μας "σέρβιρε" ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, όμως, εκτός από τις... αναμενόμενες πλέον σε κάθε πακέτο έκτακτες εισφορές, "χαράτσια" που λέει και ο λαός από την εποχή της...
τουρκοκρατίας, περιέχει και μερικές καλά κρυμμένες παγίδες. Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι ξεμένει ότι ξεμένει από "κρυψώνες" για νέους φόρους και περικοπές και πλέον τα στριμώχνει ακόμα και στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.

Ακριβώς. Ένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον κ. Παπακωνσταντίνου, με την ταμπέλα της υποχρεωτικής προϋπόθεσης για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, αφορά την επιβολή ειδικού τέλους στα ακίνητα, το οποίο θα κυμαίνεται από 0,1% έως 0,2% στην προσωπική αντικειμενική αξία και θα πληρώνεται μέσω των λογαριασμών των ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με το ΜΠΔΣ αυτό το τέλος θα εξαρτάται και θα προσδιορίζεται άμεσα από το ύψος της μείωσης του αφορολόγητου ορίου για την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). Το τελευταίο αναμένεται να πέσει στα 100.000 ή 200.000 ευρώ από τα 400.000 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα με απώτερο στόχο την είσπραξη 500 εκατ. ευρώ φέτος και συνολικά 1,21 δισ. ευρώ έως το 2015, οπότε και λήγει το ΜΣΠΔ.
Και επειδή το "τσουνάμι" των νέων φόρων από τους οποίους το υπ. Οικονομικών ευελπιστεί να εισπράξει 6,08 δισ. ευρώ για την πενταετία 2011-2015, προκαλεί... ναυτία, ακολουθούν τα κυριότερα σημεία του ΜΣΠΔ, για να ξέρετε τι μας περιμένει...
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε όλα τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου. Διαβάστε όλες τις αποκρατικοποιήσεις που προγραμματίζονται για κάθε τρίμηνο της επόμενης πενταετίας, τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, τις... "Παρεμβάσεις του προγράμματος", τις εκτιμήσεις αποχωρήσεων-προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και το "Δημοσιονομικό κενό που πρέπει αν καλυφθεί μέσω παρεμβάσεων".
Συνοπτικά τα μέτρα του ΜΣΠΔ:
1. Όπως προαναφέραμε, προβλέπεται ειδικό τέλος στα ακίνητα (0,1%- 0,2% στην προσωπική αντικειμενική αξία), το οποίο θα πληρώνεται μέσω των λογαριασμών των ΔΕΚΟ. Το πόσο υψηλό θα είναι αυτό το ειδικό τέλος θα εξαρτηθεί από το ύψος της μείωσης του αφορολόγητου στον φόρο ακίνητης περιουσίας.
2. Το αφορολόγητο εισόδημα ίσως πέσει στα 8.000 από τα 12.000 ευρώ που είναι σήμερα. Όπως και να έχει, πάνω από το όριο που θα αποφασιστεί οριστικά στην συζήτηση των μέτρων κατά την ψήφισή τους (ή όχι) από τη Βουλή θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά.
3. Πάμε ολοταχώς για αύξηση στα υφιστάμενα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ θα θεσπιστούν και νέα ειδικά τεκμήρια για τους επιτηδευματίες, με στόχο (...μαντέψτε...) την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
4. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, ενώ πιθανότατα θα εξισωθεί η φορολογία ανάμεσα στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Για το τελευταίο, ωστόσο, εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι ή ακόμη και η αναστολή του μέτρου για να μην υπάρξουν απώλειες στα χαμηλά εισοδήματα. Εάν επιβληθεί τελικά το μέτρο, θα υπάρξει πρόβλεψη για εισοδηματική ενίσχυση των κοινωνικά αδύναμων.
5. Σας αρέσουν τα αναψυκτικά; Αναμένεται να εγκριθεί η φορολόγησή τους σε συνάρτηση από 1ης Σεπτεμβρίου του τομέα της εστίασης από τον συντελεστή 13% ΦΠΑ στον συντελεστή 23%. Επίσης, μήπως καπνίζετε και η ακρίβεια σας έχει κάνει να στραφείτε προς τις φθηνότερες μάρκες; Ετοιμάζεται αλλαγή στη δομή του φόρου καπνού που θα φέρει αύξηση στα φθηνά τσιγάρα.
6. Είστε από τους πιο... προνομιούχους; Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις πισίνες, στα μεγάλα σκάφη αναψυχής και στα μεγάλα ακίνητα.
7. Το "εύκολο" μέτρο της αύξησης στα τέλη κυκλοφορίας δεν λείπει ούτε από το ΜΣΠΔ και αναμένεται να είναι της τάξης του 10%.
8. Επιβάλλεται εισφορά 3% υπέρ ανεργίας στους δημοσίους υπαλλήλους. Επιβάλλεται, δε, για πρώτη φορά και στους ελεύθερους επαγγελματίες και θα υπάρξει μικρή αύξηση για τον ιδιωτικό τομέα. Η τελευταία, θα επιμερίζεται μεταξύ υπαλλήλου και επιχείρησης.
9. Θα υπάρξει φορολογικός έλεγχος για τα κεφάλαια που έχουν φύγει στο εξωτερικό και δεν επιστρέψουν με το υπό κατάρτιση νέο σχέδιο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.
10. Επιβάλλεται τέλος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
11. Για να "χρυσώσει το χάπι", το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι αναστέλλεται για το τρέχον έτος η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και επεκτείνεται η απαλλαγή για το «πόθεν έσχες» πέραν της πρώτης κατοικίας για τα επόμενα 2- 3 χρόνια, ενώ δεν αλλάζει το αφορολόγητο για την Α΄ κατοικία. 
newstoday.gr