ΟΙ G8 συνέρχονται στην Ντοβίλ της Γαλλίας

Η παροχή οικονομικής βοήθειας στην Τυνησία και την Αίγυπτο και οι εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, η πυρηνική ενέργεια στη μετά τη Φουκουσίμα εποχή, το χρέος των χωρών του δυτικού κόσμου, αλλά και η επιλογή γενικού διευθυντή για το ΔΝΤ θα απασχολήσουν τους ηγέτες των οκτώ ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη στη διήμερη σύνοδο του ..........
G8 που ξεκίνησε (επισήμως) σήμερα στη Ντοβίλ της Γαλλίας.

Οι αντιπροσωπείες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας βρίσκονται από χθες στο γαλλικό θέρετρο προετοιμάζοντας τις εργασίες της συνόδου.

Με την ολοκλήρωση των συνομιλιών την Παρασκευή η ομάδα των οκτώ αναμένεται να εγκρίνει πακέτο βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Τυνησία και την Αίγυπτο στέλνοντας παράλληλα «μήνυμα συμπαράστασης» στα δημοκρατικά κινήματα που έχουν δημιουργηθεί στον αραβικό κόσμο.

Επίσης αναμένεται να κατατεθούν προτάσεις για αύξηση των μέτρων ασφαλείας στη χρήση πυρηνικής ενέργειας μετά και την αποκάλυψη του πραγματικού μεγέθους της καταστροφής στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας.

Στην «ημερήσια διάταξη» θα βρεθούν τα ζητήματα της διένεξης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, καθώς και η κατάσταση στο Ιράκ και το Αφγανιστάν μετά και το θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Οι ηγέτες του G8 θα αναφερθούν και στο φλέγον ζήτημα του δημόσιου χρέους που δεν αφορά μόνο τις αποκαλούμενες «χώρες της περιφέρειας» στην ευρωζώνη αλλά και τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.