Η πρόταση της Τουρκίας για την ηγεσία του ΔΝΤ


Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ, υποστήριξε σήμερα την προοπτική της ανάδειξης του Κεμάλ Νερβίς, στη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
«Ήρθε ο καιρός για την αλλαγή. Οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν, σήμερα, μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας οικονομίας και πρέπει να προωθηθεί η εκπροσώπησή τους στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα», είπε ο κ. Σιμσέκ, σε δηλώσεις του που μεταδίδονται από το πρακτορείο ΑΝΑΤΟΛΗ, και πρόσθεσε: «Θα ήταν πολύ καλό και φυσικό επικεφαλής του ΔΝΤ να αναλάβει Τούρκος»...
Ο Κεμάλ Ντερβίς, ως υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, επεξεργάστηκε μαζί με το Ταμείο ένα επιτυχές πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης, που οδήγησε την τουρκική οικονομία σε πραγματική αναγέννηση.

Το σημερινό κυβερνητικό Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης, που αναδείχθηκε στην κυβέρνηση μετά την κρίση του 2001, συνέχισε την εφαρμογή του προγράμματος, που είχε σχεδιάσει ο Κεμάλ Ντερβίς, ο οποίος προέρχεται, ωστόσο, από τις τάξεις της αντιπολίτευσης στη σημερινή κυβέρνηση.