Με δανεικά πληρώνονται οι συντάξεις

Της Ρούλας Σαλούρου

Με δανεικά πληρώνουν τις συντάξεις τα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας, ΙΚΑ και Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Η ύφεση που έχει χτυπήσει πρωτίστως τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών, οδηγεί τις διοικήσεις στο να κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων τρόπων εξεύρεσης ρευστότητας, με στόχο να μην κινδυνεύσει η έγκαιρη καταβολή των συντάξεων. έτσι, ο ΟΑΕΕ δανείζεται από το πρώην Ταμείο Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων και Υπαλλήλων (ΤΑΝΠΥ), ενώ το ΙΚΑ συνεχίζει στη λύση των repos, με εγγύηση ομόλογα που λήγουν στο...........

τέλος του 2011.

Αναλυτικά, με απόφασή του ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, ενέκρινε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΕ, για εκταμίευση δανείου, ύψους έως και 10 εκατ. ευρώ, με σκοπό την καταβολή συντάξεων από το ταμείο στους συνταξιούχους του. Το δάνειο θα δοθεί από το πρώην ταμείο Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων (ΤΑΝΠΥ), που με το νόμο Πετραλιά, τον Αύγουστο του 2008 εντάχθηκε στον Οργανισμό, ως αυτοτελής τομέας, με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια.

Βάσει της απόφασης, που υπεγράφη από τον κ. Κουτρουμάνη στις 5 Μαίου, εγκρίνεται η αποδέσμευση από την Τράπεζα της Ελλάδος κεφαλαίων του Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων, βάσει του νόμου Λοβέρδου, που προβλέπει τη δυνατότητα δανεισμού ανάμεσα σε ταμεία ή κλάδους.

Το δάνειο, ύψους έως και 10 εκατ. ευρώ, θα είναι έντοκο, με σκοπό «την καταβολή συντάξεων από τον ΟΑΕΕ σε συνταξιούχους του».

Το δάνειο που όπως τονίζεται χορηγείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και βάσει του νόμου, θα αποπληρωθεί από τον ΟΑΕΕ εντόκως, στο πρώην ΤΑΝΠΥ, εντός ενός μήνα.

Το επιτόκιο με το οποίο βαρύνεται το δάνειο, αντιστοιχεί με το ποσοστό απόδοσης του «Κοινού Κεφαλαίου Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων (Κοινό Κεφάλαιο) που διαχειρίζεται η ΤτΕ, όπως αυτό διαμορφώθηκε στο τέλος της τελευταίας διαχειριστικής χρήσης του Κοινού Κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή βέβαια, που οι συντάξεις καταβάλλονται με δανεικά, η διοίκηση του ΟΑΕΕ κρίνει ικανοποιητικές τις εξελίξεις στα βασικά οικονομικά μεγέθη του Οργανισμού, όπως καταγράφηκαν το Α΄ τρίμηνο του 2011 έναντι του Α΄ τριμήνου του 2010.

Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης, τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές σημείωσαν αύξηση 3,90% και ανήλθαν σε 675 εκατ. ευρώ έναντι 650 εκ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Επίσης, οι κρατικές επιχορηγήσεις μείον τα ταμειακά διαθέσιμα, μειώθηκαν κατά 102 εκατ. ευρώ δηλαδή κατά 23,45% και ανήλθαν στα 33 εκατ. ευρώ έναντι 435 εκ, ευρώ που ήταν στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2010.

Το Α΄ τρίμηνο του 2011 οι παροχές ασθενείας μειώθηκαν κατά 12,4% και διαμορφώθηκαν στα 169 εκατ. ευρώ έναντι 193 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οι δαπάνες φαρμάκου το πρώτο τρίμηνο του φετινού χρόνου παρουσίασαν μείωση 25,80% και διαμορφώθηκαν σε 63 εκατ. ευρώ έναντι 85 εκατ. ευρώ που ήταν το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Τέλος, οι διοικητικές και λοιπές δαπάνες του Οργανισμού μειώθηκαν κατά 27,02% και από 37 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2010, φέτος το αντίστοιχο διάστημα ήταν 27 εκατ. ευρώ.

Αλλά και το ΙΚΑ, του οποίου τα έσοδα δεν εξελίσσονται καθόλου ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα να διεκδικεί επιπλέον χρηματοδότηση τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ ( εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ αφορούν σε χρέη προς τον ΟΑΕΔ και θα κατευθυνθούν προς τον Οργανισμό Απασχόλησης), συνεχίζει την τακτική του δανεισμού από τις τράπεζες, μέσω repos.

Έτσι, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ταμείου, χθες, προχώρησε στη διενέργεια συναλλαγής repos συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ.



Πηγή:www.capital.gr