Υπουργικό συμβούλιο για το… «θεαθήναι»

Του Μανώλη Κυπραίου


Υπουργικό συμβούλιο, προς εσωτερική κατανάλωση ήταν το σημερινό, το οποίο συγκλήθηκε μόνο και μόνο για να δοθεί η εικόνα προς την ελληνική κοινή γνώμη και στις διεθνείς αγορές πως η κυβέρνηση παραμένει ισχυρή και ο Γιώργος Παπανδρέου έχει τον απόλυτο έλεγχο.
Σύμφωνα με στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ο πρωθυπουργός πιέστηκε να πραγματοποιήσει αυτή τη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, με την Τρόικα να έχει απαγορεύσει ακόμα και τη «σκέψη» για ανασχηματισμό ή πρόωρες εκλογές.
Επίσης ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε τις δύσκολες ημέρες που έρχονται για την Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα-υπονοώντας τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν-ζητώντας αραγές μέτωπο και......... ενιαία στάση από όλο το κυβερνητικό σχήμα.
Οπως έχουμε γράψει αρκετές φορές στο παρελθόν, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θεωρείται ως ιδιαίτερα πετυχημένος από την Τρόικα και από τους ελάχιστους-κατά τους διεθνείς επιτηρητές της Ελλάδας-που έχει καταφέρει να επιτύχει έστω και μέρος των στόχων που έχει θέσει η ομάδα Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. Αν υπάρξει ανασχηματισμός, το σίγουρο είναι πως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δύσκολα θα μετακινηθεί.
Επίσης για το ζήτημα των πρόωρων εκλογών και εδώ η Τρόικα έχει θέσει «βέτο» θεωρώντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο «μη αποδεκτό». Οι πιέσεις της Τρόικα είναι προς μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» και όχι πρόωρες εκλογές.
Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της υπουργικής σύσκεψης, τήρησε αυστηρούς τόνους προς τους υπουργούς, ζητώντας τους να ασχολούνται με το έργο τους και όχι με τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών ή ανασχηματισμού. Παράλληλα ο ίδιος τους επεσήμανε πως ναι μεν σε μια Δημοκρατία έχουν όλοι το δικαίωμα να εκφράζονται αλλά πρέπει να υπάρχει μέτρο και σκέψη στα όλα λέγονται, διότι «η πατρίδα βρίσκεται σε συναγερμό».
Από τα «παραλειπόμενα» του υπουργικού, αξίζει να σημειώσουμε πως λίγο πριν εισέλθουν στην αίθουσα για τη σύσκεψη, συναντήθηκαν αντάλλαξαν θερμούς χαιρετισμούς η Τ. Μπριμπίλη με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον Θ. Πάγκαλο να μπαίνει εμβόλιμα και ως «παιδονόμος» της κυβέρνησης να αγκαλιάζει και τους δύο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «φωνάξτε τους φωτογράφους να μας πάρουν φωτογραφίες για να δουν πως το κλίμα στην κυβέρνηση είναι πολύ καλό».
Πάντως σχολιάζοντας αυτό το περιστατικό οι… «κακιές γλώσσες» εντός του κυβερνώντος κόμματος, τόνισαν πως: «αυτό υποδηλώνει ακριβώς το αντίθετο στην γλώσσα της πολιτικής και μάλλον θα έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα»…