Εργαζόμενοι ΕΤΑΑ: Είμαστε όμηροι του Δήμου Πατρέων

Την πολύχρονη περιπέτειά τους ώστε να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους δημοσιοποιούν με ανοικτή τους επιστολή του εργαζόμενοι της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης Αχαΐας. Οι εργαζόμενοι εξηγούν γιατί κινήθηκαν νομικά κατά του δημάρχου Πατρέων Γιάννη Δημαρά αλλά και γιατί προσέφυγαν στο ΙΚΑ.

Η επιστολή των εργαζομένων έχει ως εξής:

«Όπως τελικά αποκαλύφθηκε, ο Πρόεδρος της ΕΤΑΑ είχε παραχωρήσει... στη προηγούμενη Δημοτική Αρχή τους υπαλλήλους της ΕΤΑΑ, ανταλλάσσοντας απλά επιστολές με τον πρώην Δήμαρχο.

Ο πρώην Δήμαρχος  πέραν του παραπάνω αχαρακτήριστου γεγονότος  προφανώς ενέκρινε και  την κίνηση του............. πρωην Αντιδημάρχου Οικονομικών και μείωσαν την προγραμματική της Ε.Τ.Α.Α. κατά 100.000,00 ευρώ  με το σκεπτικό ότι η Ε.Τ.Α.Α. δεν χρειάζεται πλέον χρήματα γιατί το προσωπικό της θα μεταφερόταν στο Δήμο Πατρέων.

Ενώ από το τέλος του 2008 οι 5 εργαζόμενοι αδιαλείπτως και ανελλιπώς επί περίπου 1 δεκαετία στην ΕΤΑΑ που εδικαούντο την νόμιμη μεταφορά τους στο Δήμο και περίμεναν πειθόμενοι στις δηλώσεις του Δημάρχου από μέρα σε μέρα την τακτοποίηση τους, μόλις λίγο πριν αποχωρήσει ο τέως Δήμαρχος από τον Δημαρχιακό θώκο αποκατέστησε τους πλέον εργαζόμενους της ΕΤΑΑ τοποθετώντας τους σε προσωποπαγείς θέσεις στο Δήμο (Σεπτέμβριος 2010) και 3 μέρες πριν αποχωρήσει οριστικά, την 29.12.2010 τους κοινοποίησε την ανάκληση της προηγούμενης απόφασης του μαζί με τις ευχές του για καλά Χριστούγεννα.

Η κίνηση του αυτή, όπως εξήγησε οφειλόταν σε παρανομίες που του εντόπισε το Υπουργείο Εσωτερικών μετά τη φιλότιμη προσπάθεια που κατέβαλαν με καταγγελίες η Πρόεδρος των εργαζομένων και ο Διευθυντής του Διοικητικού που αρνήθηκε να πληρώσει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Η σημερινή Δημοτική αρχή, αντί να ζητήσει από τα αρμόδια όργανα να ελέγξουν την υπόθεση και να καταλογίσουν ευθύνες, παρά τις παρακλήσεις των 5 δικαιουμένων τη μεταφορά τους στο Δήμο, προφανώς προσφέρει  προστασία με τη σιωπή της  σε αυτούς που ενέπλεξαν άδικα τους 5 εργαζόμενους στην υλοποίηση της όποιας σκοπιμότητας είχαν.

Συνεχίζει δε να αποδέχεται και να επωφελείται από την  εργασία τους μέχρι σήμερα και δηλώνει στους εργαζόμενους – ομήρους, αποποιούμενη τις ευθύνες της στηρίζοντας τις θέσεις της στην πρόσφατη  γνωμοδότηση ενός και μόνο δικηγόρου από όλη την νομική υπηρεσία του Δήμου ο οποίος έχει αποφανθεί για το ίδιο θέμα μετά από 7μηνη μελέτη, να απευθυνθούν στη Δικαιοσύνη, σε διαδικασίες δηλαδή χρονοβόρες και ιδιαίτερα δαπανηρές για ανθρώπους που επί 7 μηνο έχουν να πληρωθούν .

Οι 5 εργαζόμενοι υπέβαλαν μήνυση κατά του Δήμου για τα δεδουλευμένα τους επί 7μηνο και η Εισαγγελία Πατρών αντιλαμβανόμενη προφανώς την αναγκαιότητα, διέταξε προανακριτική εξέταση με την μορφή του κατεπείγοντος, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Τρίτη 19.04.2010 και ώρα 9:30 από την Πταισματοδίκη Πατρών και καταγγελία στο ΙΚΑ.

Δήλωσαν δε ότι με την ενέργεια τους αυτή δεν απαξιώνουν τον Δημαρχιακό θεσμό , αλλά  μη αντέχοντας άλλο τον οικονομικό τους εξευτελισμό και τον κατακερματισμό της αξιοπρέπειας τους καθημερινά, απαιτούν άμεσα την καταβολή των δεδουλευμένων τους – νόμιμο δικαίωμα τους και όσον αφορά το νομικό καθεστώς που διέπει την εργασιακή τους σχέση με το Δήμο Πατρέων θα  αποφανθούν τα Δικαστήρια.

Οι 5 εργαζόμενοι από δεκαετίας στην Ε.Τ.Α.Α.»