Πέφτοντας σε πηγάδι δίχως πάτο

Η κοινωνία βράζει στο εσωτερικό της

Γράφει ο Θάνος Δημάδης 

Κάθε μέρα που περνάει, η αντίδραση του κόσμου απέναντι στο πολιτικό σύστημα συλλήβδην εκδηλώνεται με ακόμα πιο ακραίο τρόπο είτε με βιαιοπραγίες είτε με λεκτικές αποδοκιμασίες είτε εσχάτως με διαδηλώσεις κάτω από οικίες πολιτικών με σύνθημα φέρτε πίσω τα κλεμμένα.

Προσωπικά, όσο κι αν διαφωνώ και με τους τρεις αυτούς τρόπους έκφρασης και διαμαρτυρίας, η αγανάκτηση του κόσμου εκτός του ότι είναι δικαιολογημένη, δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάται. Και αυτό δυστυχώς συμβαίνει τώρα, με τους φορείς του πολιτικού συστήματος στη χώρας μας να μην έχουν αντιληφθεί μέχρι που μπορεί να φθάσει αυτό το ξέσπασμα οργής του κόσμου.

Η κοινωνία βράζει στο εσωτερικό της και ακόμα κι αν ορισμένοι επιμένουν να μην παίρνουν της μετρητής αυτά τα βίαια ξεσπάσματά της, οφείλουν σε κάθε περίπτωση να είναι βαθύτατα προβληματισμένοι. Το πολιτικό σύστημα δεν νοείται πλέον να σφυρίζει αδιάφορα κάνοντας πως........
δεν ακούει ή δε βλέπει τι γίνεται γύρω του.

Κι όμως, όλα δείχνουν, ότι συνεχίζει να κινείται σε άλλη "ταχύτητα φωτός", με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να επιδίδονται στο γνωστό παιχνίδι πολιτικού εντυπωσιασμού και τα άλλα μικρότερα να ακολουθούν τη μόνιμη καταγγελτική επωδό των πάντων εκτός από τον εαυτό τους.

Σε αυτή τη πολιτική συγκυρία, δύο είναι κρίσιμα στοιχήματα που από την έκβασή τους θα κριθεί η διορατικότητα του πολιτικού μας συστήματος και θα δοκιμαστεί η αντοχή των δεσμών του με την κοινωνία.

Το πρώτο είναι η ικανότητά του, υπό το βάρος αυτών των ιστορικών στιγμών, να επιδείξει την αρμόζουσα υπευθυνότητα για τη διαμόρφωση ευρύτερων δυνατών συναινέσεων χωρίς δογματισμούς και ετσιθελισμούς από καμία πλευρά. Η χώρα και η οικονομία δεν αντέχει άλλο την πρακτική του ότι "συμφωνούμε ότι διαφωνούμε".

Το δεύτερο στοίχημα είναι αν θα καταφέρει- και αν ναι, πόσο σύντομα- να θωρακίσει αφενός την αξιοπιστία του και αφετέρου την παραδειγματική τιμωρία από 'δω και στο μέλλον όσων πολιτικών προσώπων μπήκαν στην πολιτική με όραμα τον προσωπικό τους πλουτισμό.

Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και μικρότερα κόμματα είναι πλέον ώρα να συνειδητοποιήσουν το ιστορικό μεταίχμιο στο οποίο βρίσκεται η Δημοκρατία αυτής της χώρας. Ο χρόνος, πλέον μετράει αντίστροφα, και όσο οι πολίτες δεν παίρνουν το μήνυμα ότι επιτέλους κάτι μπορεί να αλλάξει, τότε οι αντιδράσεις τους, σαν αυτές που περιγράψαμε παραπάνω, θα παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Και στο πηγάδι δε διαφαίνεται μέχρι στιγμής ότι υπάρχει πάτος.

Ο Θάνος Δημάδης είναι ανταποκριτής για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ από την Ουάσινκτον και αρθογράφος στην αμερικανική έκδοση Huffington Post