Το …κίνημα των διεφθαρμένων «Τρώω-Τρώω» συνεχίζει απτόητο…

Γράφει ο Καφενόβιος

Την ώρα, που μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στενάζουν κάτω από την …μπότα του Μνημονίου το πάρτι με τα φάρμακα καλά κρατεί…
Η οικονομική «αιμορραγία» που προκαλεί στα Ταμεία και στους καταναλωτές, μόνο το «καπέλο» στα αντίγραφα φάρμακα αγγίζει τα 140 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση!
Σκευάσματα, που δεν έχουν κόστος έρευνας, διατίθενται στην αγορά της χώρας μας σε τετραπλάσιες τιμές σε σχέση με τα πρωτότυπα! Πρόκειται για 50 φάρμακα που παράγονται (κυρίως στην Ελλάδα) με αντιγραφή της δραστικής ουσίας των πρωτοτύπων, έπειτα από τη λήξη της πατέντας τους.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση φαρμάκου για τη χοληστερίνη: η τιμή του πρωτοτύπου στη χώρα μας είναι.......... 5,53 ευρώ και του αντιγράφου 18,64! Αντίγραφο σκεύασμα για το πεπτικό διατίθεται στην ελληνική αγορά με 15,18 ευρώ, όταν το πρωτότυπό του έχει τιμή 8,9 ευρώ.
Την υπόθεση αποκάλυψαν, με ερώτησή τους στον τηλευπουργό Υγείας, πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Ηλίας Θεοδωρίδης, Ηλίας Μόσιαλος, Θεόδωρος Παραστατίδης, Παύλος Στασινός και Φραγκίσκος Παρασύρης).
Οι βουλευτές επικαλούνται στοιχεία του τριμήνου Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου 2010, δηλαδή, την περίοδο, που το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωνε ότι, έδινε τη μάχη στο χώρο του φαρμάκου για την πάταξη της σπατάλης και την εξοικονόμηση πόρων. Σε ετήσια βάση το κόστος που προκύπτει για τον κρατικό προυπολογισμό ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ, χωρίς η απώλεια να σταματά εδώ, καθώς -όπως αναφέρεται στην ερώτηση- θα πρέπει να προστεθούν σε αυτά περίπου 70 εκατ. ευρώ επιπλέον, που υπολογίζεται ότι προέρχονται από τις αντίστοιχες πωλήσεις των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών.
Ηθικόν δίδαγμα: Το …κίνημα των διεφθαρμένων «Τρώω-Τρώω» συνεχίζει απτόητο…