Eurogroup: Πρώτα συμφωνία για μόνιμο μηχανισμό στήριξης και μετά "αναδιάρθρωση ελληνικού χρέους"

Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα προχωρήσουν σε ενδεχόμενη αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, προτού διευθετηθούν οι λεπτομέρειες για το νέο, μόνιμο μηχανισμό στήριξης του ευρώ. "Προηγουμένως θα πρέπει να διευκρινιστούν οι γενικοί κανόνες λειτουργίας για τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM", υποστηρίζει σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ, FAZ, 25.01.11) που επικαλείται κύκλους του Eurogroup στις Βρυξέλλες. "Μόνον κατόπιν αυτού μπορούν να γίνουν ενδεχομένως σκέψεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους", προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.

Σύμφωνα με τη FAZ η Κομισιόν θεωρεί ότι "δεν είναι του παρόντος" όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα ότι σύντομα το Ταμείο EFSF θα μπορούσε να προβεί στην αγορά ελληνικών ομολόγων ή να διευκολύνει την Ελλάδα στην αναδιάρθρωση του χρέους της. Μόλις όμως......
αποσαφηνιστεί πώς θα είναι εξοπλισμένο μελλοντικά το Ταμείο EFSF, θα είναι δυνατή και η αναδιάρθρωση χρέους μιας χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι θα αυξηθούν τα οικονομικά μέσα του Ταμείου. Ο μόνιμος μηχανισμός θα αντικαταστήσει από τα μέσα του 2013 το σημερινό Ταμείο Σταθερότητας ESFS.

Σύμφωνα με την FAZ θα πρέπει επίσης να προηγηθεί η διευθέτηση του ανοιχτού ζητήματος, εάν και πως θα διευρυνθούν τα μέσα που έχει στη διάθεσή του το ταμείο EFSF. Βάσει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Μάιο, τo EFSF είναι εξοπλισμένο ονομαστικά με 440 δις ευρώ. Πρακτικά όμως, λόγω των απαιτούμενων αποθεματικών για θετική αξιολόγηση, μπορεί να διαθέσει μόνον 225 δις πιστώσεις σε απειλούμενες χώρες της Ευρωζώνης. Οι αποφάσεις στο πλαίσιο ενός συνολικού πακέτου αναμένεται να θα ληφθούν οριστικά στο Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ το Μάρτιο.
express