Ινστιτούτο Bruegel: Προχωρήστε σε αναδιάρθρωση

Συστάσεις προς την Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα σε αναδιάρθρωση του χρέους της απευθύνει το Ινστιτούτο Bruegel στις Βρυξέλλες, εκτιμώντας ότι το ελληνικό χρέος έχει διογκωθεί σε τέτοιο βαθμό  που η Αθήνα δεν θα καταφέρει να το εξυπηρετήσει.

«Πιστεύουμε ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση - καλό θα είναι αυτό να γίνει τώρα», δήλωσε ο Ζολτ Νταρβάς, επικεφαλής σχετικής μελέτης του ινστιτούτου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε πέρσι ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί φέτος στο 150,2% και το 2012 στο 156% του ΑΕΠ, από 140,2% που ήταν το 2010.

Με δεδομένο ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να μειωθεί στο 90% του ΑΕΠ, η περικοπή (haircut) στην ονομαστική τιμή των.......... ομολόγων, αν γινόταν φέτος, θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%, ανέφερε ο Νταρβάς.

Εάν όμως η ευρωζώνη περιμένει μέχρι το 2013 για να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος, τότε η περικοπή θα πρέπει να ανέλθει στο 60% εξαιτίας της διόγκωσης του χρέους, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, η αναδιάρθρωση είναι αναγκαία γιατί μόνο για να σταθεροποιήσει η Αθήνα το χρέος της στα τρέχοντα επίπεδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 8,6% του ΑΕΠ - πολύ ψηλότερο από το 1,2% του ΑΕΠ που έχει προβλέψει η Κομισιόν για το 2011.

Reuters