Ο ανθρωπισμός, βορά στην πολιτική εκμετάλλευση

Του Αποστολου Λακασα

Ο υπό ανακαίνιση χώρος της ιστορικής -επί της οδού Σόλωνος- εισόδου της Νομικής Αθηνών από την Κυριακή το βράδυ αποτελεί χώρο στέγασης περίπου 250 μεταναστών. Ηλθαν στην Αθήνα από διάφορα μέρη της Ελλάδας (κυρίως από την Κρήτη) και από σήμερα ξεκινούν απεργία πείνας, ζητώντας τη νομιμοποίησή τους. Τη φιλοξενία «προσφέρουν» αριστερές φοιτητικές παρατάξεις -πλην της Πανσπουδαστικής του ΚΚΕ- με προεξέχουσα την Αριστερή Ενότητα (ΑΡΕΝ) του Συνασπισμού μαζί με ανθρωπιστικές οργανώσεις. Βέβαια, όλα αυτά γίνονται παρά την αντίθετη ομόφωνη απόφαση της ηγεσίας της Νομικής Σχολής και της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως ανέφερε στην «Κ» ο κοσμήτορας της σχολής κ. Μιχάλης Τσινισιζέλης, ο οποίος εστίασε στους κινδύνους που ενέχει για τη δημόσια υγιεινή και ασφάλεια η παρουσία των 250 ατόμων. Η Κοσμητεία, επίσης, αποφάσισε να ανασταλεί η λειτουργία της σχολής για μία εβδομάδα, με πιθανότητα παράτασης της αναστολής. Ανάλογη κατάληψη με τη στήριξη μελών του Συνασπισμού έγινε στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου από χθες .........φιλοξενούνται περίπου 50 μετανάστες.
Διαφωνούν οι παρατάξεις
Ειδικότερα, από την περασμένη εβδομάδα ήταν γνωστή η πρόθεση ενώσεων μεταναστών να οργανωθούν από μετανάστες απεργίες πείνας με αίτημα να νομιμοποιηθούν όσοι βρίσκονται στην Ελλάδα χωρίς κάρτα παραμονής. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο εκπρόσωπος της ΑΡΕΝ Νομικής κ. Πέτρος Σανταμούρης «την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωποι κινήσεων μεταναστών ήλθαν σε επαφή με εκπροσώπους του κόμματος και αποφασίστηκε να εξεταστεί η περίπτωση να αξιοποιηθεί χώρος της Νομικής». Πρόκειται για τον χώρο μπροστά στην παλιά, κλειστή πλέον, είσοδο της οδού Σόλωνος, όπου παλαιότερα λειτουργούσαν οι γραμματείες των τριών Τμημάτων της σχολής, και σήμερα είναι υπό κατασκευή. Παρότι, όμως, υπεβλήθη σχετικό αίτημα στην Κοσμητεία της σχολής, η απάντηση ήταν απορριπτική, όπως και της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρά ταύτα, τα μέλη της ΑΡΕΝ άρχιζαν να προετοιμάζουν τον χώρο, τοποθετώντας στρώματα για τους μετανάστες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί από χθες τα ξημερώματα. Μάλιστα, χθες κυκλοφόρησε απόφαση του Δ. Σ. του φοιτητικού συλλόγου της Νομικής, η οποία αναφέρει ότι «αποφάσισε να στεγάσει και να συνδράμει τον αγώνα των μεταναστών». Η απόφαση φέρεται να υπογράφεται από τη ΔΑΠ, την ΠΑΣΠ, την ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά) και την ΑΡΕΝ. Ομως, ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ κ. Σάκης Ιωαννίδης και η γραμματέας ΠΑΣΠ Νομικής κ. Αννα Παπαδοπούλου δήλωσαν στην «Κ» ότι δεν υπέγραψαν υπέρ της παραχώρησης. Αντίθετα, οι δύο παρατάξεις σε κοινό κείμενο δήλωσαν αλληλεγγύη στους μετανάστες, αλλά και την απαίτηση «για μετεγκατάστασή τους σε κατάλληλο χώρο», ενώ η ΠΑΣΠ κατηγόρησε τη νεολαία ΣΥΝ για εκμετάλλευση της αλληλεγγύης με όρους μικροκομματικής σκοπιμότητας.
Για το θέμα, η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» κ. Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι «οι γνωστοί-άγνωστοι κατ’ επάγγελμα παρανομούντες, της μηδενιστικής Αριστεράς, έπιασαν πάλι δουλειά. Αυτή τη φορά με πρόσχημα τη δήθεν ευαισθησία τους για τον ανθρώπινο πόνο, διέρρηξαν τη Νομική Σχολή, κατέλαβαν παρακείμενο ιστορικής αξίας κτίριο, το έκαναν γυαλιά-καρφιά, εγκατέστησαν στρώματα και παπλώματα και το μετέτρεψαν σε χάνι, κάνοντας επίδειξη τζάμπα φιλοστοργίας. Ο ελληνικός λαός βλέπει με αυξανόμενη οργή τα γεγονότα, τον πλήρη ευτελισμό του πανεπιστημιακού ασύλου και την ανοχή στην ανομία. Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά αδράνησε και κρύφτηκε από τις ευθύνες της. Επιτέλους ας τις αναλάβει και ας δράσει άμεσα». Από την άλλη, και οι τέσσερις φοιτητικές παραστάσεις αντιδρούν στην απόφαση της Κοσμητείας να ανασταλεί η λειτουργία της σχολής. Οπως είπε στην «Κ» ο κ. Τσινισιζέλης, η αναστολή αποφασίσθηκε διότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγιεινή, καθώς στον χώρο δεν υπάρχει -το βασικότερο- σύνδεση με αποχετευτικό δίκτυο. Χθες, τους μετανάστες εξέτασαν προληπτικά γιατροί, ορισμένοι εμφάνισαν συμπτώματα υψηλού πυρετού. Τελικά, βρέθηκαν πέντε με ίωση.
Ανησυχίες διδασκόντων
Σήμερα εκπρόσωποι των απεργών θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αθηνών την Πέμπτη. Ουσιώδες ζήτημα πάντως παραμένει η επιλογή των χώρων φιλοξενίας τους. Διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Αθηνών εξέφρασαν στην «Κ» την ανησυχία, μήπως η παρουσία τους σε ένα χώρο πανεπιστημιακού ασύλου δημιουργήσει εστία αντιπαράθεσης με ανεξέλεγκτες συνέπειες. «Πόσο εύκολα μπορεί να ελεγχθεί ο χώρος της εάν κάποιος επιχειρήσει να προκαλέσει επεισόδια; Μήπως το ανθρωπιστικό ζήτημα των μεταναστών δίνεται βορά σε πολιτική εκμετάλλευση;», ανέφεραν οι ίδιοι.
Αποστολος Λακασας