Ο Σπύρος εξακολουθεί να βάζει βέτο, μέσα από το ¨ΒΕΤΟ¨

Γράφει ο Λυσίας

Εάν το θράσος είχε ονοματεπώνυμο, θα μπορούσε να λέγεται και Σπύρος Παπαδόπουλος….. Κι αυτό γιατί, ο άνθρωπος, λέει πολλά…. Και κάποια από αυτά, ίσως λειτουργούν και…. ενοχοποιητικά για τον ίδιο….
Δεν λέω, δικαίωμά του είναι. Όμως, ως δημόσιο πρόσωπο, μήπως θα έπρεπε και κάποια να τα φιλτράρει, από του νου το λογοκριτικό πεδίο;
Εάν βέβαια κι αυτός ο νους, υπάρχει…. Γιατί στη ζωή αυτή, πού ξέρει κανείς, τί παίζει….. Δικαίωμα του καθενός είναι να θεωρεί τον εαυτό του, ως…. πιστό αντίγραφο της Ραφαέλλα Καρρά, στην (τότε) παντοδυναμία της, στη RAI.
Όμως…. Και εμέ, του…. φουκαρά, δικαίωμά μου, να πω στον όποιο Σπυράκο : ¨Για δες στη γωνιά, έρχομαι; Όταν μάλιστα τον πληρώνω εγώ¨…..
Με αυτά έστω τα…. ασήμαντα κι ελάχιστα, όπως αποκαλεί τις 316.000 ευρώ που κοστίζει κάθε μήνα με το Φ.Π.Α. η εκπομπή του. Ανά τέσσερις εκπομπές. Και αν το πρόγραμμα είναι εορταστικό και χρειασθεί η Γλυκερία ν’αλλάξει φουστάνι, πάει παραπάνω η εκπομπή…..
Βέβαια αυτός, στην ανάλογη ερώτηση της δημοσιογράφου, δήλωσε άγνοια κόστους της εκπομπής. Όλοι το.......... ξέρουμε, αυτός το αγνοεί. Ο κόσμος το έχει τούμπανο κι αυτός κρυφό καμάρι. Ίσως γιατί…. αγνοεί πως και η άγνοια τιμωρείται….
Πολύ έπαρση, λοιπόν….. Φαινόμενο στους άνεργους ηθοποιούς. Ο ένας ( άνεργος ηθοποιός ) για προσωπική επιβεβαίωση, το ρίχνει στην συγγραφή σεναρίων. Ο άλλος στις βιογραφίες ηθοποιών, ο τρίτος στο τραγούδι. Άλλος, στην παραγωγή διαφήμισης, άλλος στην παρουσίαση….. προγραμμάτων. Όπου μπορεί ο καθένας. Ο τελευταίος είναι και ο καλύτερος γιατί ενίοτε, βάζει τους προσκεκλημένους του, να τον δοξολογούν…..
Κι αυτός μεγαλόψυχα, τάχα να λέει: ¨Δεν βαριέστε…. Αφήστε τον κόσμο να λέει…. Άντε εμείς, στην υγειά μας ρε παιδιά…..¨
Στην υγειά μας, να πάνε κάτω τα φαρμάκια….
Αν και ρε Σπύρο, με το συμπάθιο δηλαδή, για ποια υγεία λέμε, όταν μετά από την συνέντευξη που έδωσες στο ¨ΒΕΤΟ¨ , η εφημερίδα έκλεισε. Το πιάνεις αυτό; Μετά από σένα επήλθε το χάος…..
Έβαλε τη συνέντευξή σου και αμέσως ανέστειλε την έκδοσή της……
Φτού στον κόρφο μου. Μακριά από μένα η ευχή σου…..
Πάντως από την συνέντευξή σου, διακρίνει κανείς μια αναδίπλωση, προς την πρώτη διδάξασα, την δασκάλα του είδους, Σεμίνα.
Εάν αυτό κρύβει αλήθεια, μαγκιά σου Παπαδόπουλε. Αρχίζω να σε εκτιμώ. Γιατί είναι άδικη η σύγκρισή σου, με μια ΚΥΡΙΑ, που πέρασε από όλα τα είδη του ρεπορτάζ και που κράτησε το καλλιτεχνικό, για να επενδύσει πάνω του, όλη της την γνώση, την πείρα, το μεράκι και τις γνωριμίες…..
Να σου πω κάτι Σπύρο; Το 1982, όταν ακόμα εσύ αναζητούσες επαγγελματικό προσανατολισμό, η Σεμίνα, μαζί με παρέα, μου γνώρισε τον μόλις αρχινημένο τότε Λευτέρη Πανταζή….. Στο κέντρο της Ζωοδόχου Πηγής ¨LIDO¨. Εκεί, μου σύστησε και τον Ζαμπέτα…. Εκείνη την περίοδο μου σύστησε και την εγκυκλοπαίδεια, που κουβαλούσε μέσα της…. Την τεράστια γνώση της, γύρω από αυτό, που εσύ τώρα θεωρείς τον εαυτό σου, πάνω και απ’ όλα πρώτο…. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα…..
Η Σεμίνα, έχει γράψει την ιστορία της. Και είναι πλαισιωμένη με περγαμηνές αυτή. Δεν λιβανίζω κανέναν . Δεν πληρώνομαι από κανέναν…….
Την συνείδησή μου μόνο διαφυλάττω…..
Εάν οι χαμηλωμένοι σου τόνοι, στην συνέντευξη, είναι ειλικρινείς, θα στο ξαναπώ. Μαγκιά σου. Γιατί η Σεμίνα, την οποία γνωρίζεις, είναι θαυμάσιος άνθρωπος. Με παιδική ψυχή. Και το ξέρεις. Και ναι, σ’ έχει καλέσει στις εκπομπές της.
Εάν, πίσω από το χαμήλωμα των τόνων σου, παραφυλάς κρυμμένος, με το δάκτυλο στη σκανδάλη, δικαίωμά σου πάλι. Απλά θα συνεχίσεις να μου δίνεις θέματα. Γιατί τα κυβερνητικά και ο Πάγκαλος, με κουράσανε.
Όσο για το κόστος της εκπομπής, οφείλεις να το μάθεις. Και να το θυμάσαι σε επόμενη συνέντευξή σου. Γιατί αλτσχάιμερ επιλεκτικό, με λεφτά που και γω καταθέτω, δεν το επιτρέπω. ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕ Η ΣΕΜΙΝΑ. Γιατί εκεί πλήρωνε ο ιδιώτης. Και τέτοιες συγκρίσεις είναι ανεπίτρεπτο, Σπύρο μου, να κάνεις. Εάν δεν τα καταφέρνεις, προσέλαβε έναν επικοινωνιολόγο. Κοντά 22.000 ευρώ το επεισόδιο παίρνεις. Και τα μισά από αυτά, μαύρα. Άσε και κάτι να φάει κανένας άλλος. Δέκα μουσαντένιες ειδικότητες αναφέρονται στο κοστολόγιο – αμοιβολόγιο, χωρίς να υπάρχουν, για να παίρνεις και εσύ το κάτι τις σου.
Συμβουλέψου λοιπόν κανέναν, για τα περί συμπεριφοράς σου, και άσε τις συγκρίσεις με την όποια Σεμίνα. Εάν και κείνη πάει στην ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και βάλει με τσαμπουκά το χέρι της στην ΤΣΕΠΗ μου άδικα και καταχρηστικά, θα τα ακούσει και εκείνη. Παρόλο που ξέρει, πόσο πολύ την αγαπώ.
Τέλος κλείνοντας, να σου πω Σπύρο, πως πριν από σένα, την πυρίτιδα ( στην ΕΡΤ ) την ανακάλυψαν άλλοι. Μουσική εκπομπή, με τεράστια επιτυχία με 80% τηλεθέαση, πολύ πριν από σένα, έκανε ο Νίκος Μαστοράκης, ο Φρέντυ Γερμανός, ο Γιώργος Παπαστεφάνου, η Λιλάντα Λυκιαρδοπούλου, και πολλοί πολλοί ακόμα. Ας χαμηλώνουμε λοιπόν τους τόνους. Και ας κάνουμε σεμνά, ό,τι κάνουμε, για να έχουμε και την υγεία μας, ρε παιδιά….
Σπύρο…. Δεν τα ισοπεδώνω όλα. Σε είδα πριν τρία - τέσσερα χρόνια, σε μια θεατρική παράσταση και υποκλίθηκα. Σε ταύτισα με τον Χόρν. Και πραγματικά σε παραδέχθηκα……
Εάν με την τηλεοπτική σου ιδιότητα και την ανεξέλεγκτη φλυαρία σου, δεν με προκαλούσες, θα έμενα εκεί.
Γιατί καλός ηθοποιός είσαι ….. Ερμηνεύοντας και το πιο δύσκολο κείμενο. Η τηλεόραση όμως, είναι ένα σπορ περίεργο….. Ίσως και να μην σου ταιριάζει,  γιατί ενίοτε είναι και….. επικίνδυνο.
                                                                                                                                                         ΛΥΣΙΑΣ