Αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών

Περιορισμένες αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών στα πλαίσια που επιτρέπει το Σύνταγμα ανακοίνωσε ο υπουργός δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης σε συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Καστανίδης χαρακτήρισε τις αλλαγές σημαντικές και πρόσθεσε ότι απαντούν στο καθολικό αίτημα των πολιτών για αποτελεσματική απόδοση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο καταργούνται οι εξαιρετικά σύντομες παραγραφές που προβλέπονται για τα αδικήματα των υπουργών

Επιτρέπεται και για τους υπουργούς η επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και η κατάσχεση οποιουδήποτε οικονομικού οφέλους έχουν προσπορισθεί από .......παράνομη δραστηριότητα.

Επίσης προβλέπεται η δέσμευση λογαριασμών και άλλων χρηματοπιστωτικών τίτλων μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος υπουργού.

Παράλληλα θα δημιουργηθεί γνωμοδοτικό συμβούλιο, που θα συγκροτείται από δικαστές και θα εξετάζει τη βασιμότητα των στοιχείων, πριν η Βουλή προχωρήσει σε άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργού.

Όπως έγινε γνωστό, το νομοσχέδιο συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε με αντικείμενο τα κλειστά επαγγέλματα.

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια του Συντάγματος, προκειμένου να βελτιώσει τη ρύθμιση που διέπει το νόμο περί ευθύνης υπουργών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στις αλλαγές που είχε εισηγηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπεραμύνθηκε του υπάρχοντος νομικού πλαισίου λέγοντας ότι «δεν θα πρέπει να έχουμε φοβικά και αμυντικά σύνδρομα απέναντι σε αυτόν».

Ωστόσο ο Τηλέμαχος Χυτήρης υπενθύμισε ότι στη Γαλλία και την Αγγλία πολιτικοί έχασαν τις έδρες τους και υπέστησαν τις συνέπειες του νόμου, ενώ στην Ελλάδα δεν έχει τιμωρηθεί κανείς.