Πέρα απ' τη χρεοκοπία...

Από το Μαρικάκι

Mε μεγάλη ταχύτητα κινείται η κρίση στην ευρωζώνη αφού οι «γιατροί χωρίς σύνορα» του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ, μετά τη χάρη μας και την Ιρλανδία είναι έτοιμοι να προσγειωθούν στην Πορτογαλία για ένα ακόμη – με το στανιό – «φιλί της ζωής», στην πραγματικότητα φιλί του βρυκόλακα. Ακολούθως, το πρόγραμμα έχει Ισπανία κι εκεί τα πράγματα ζορίζουν καθώς αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι το μη περαιτέρω για την ευρωζώνη, ο κόμπος στο χτένι, η κατάρρευση του ευρώ.
Στο μεταξύ, στο εθνικό αναμορφωτήριο που διοικεί ο σωτήρας Γιώργος Παπανδρέου η κοινωνία μόλις ανοίγει το βηματισμό των αντιστάσεών της απέναντι στην αρρωστημένη θεραπεία που της χορηγείται, τώρα αρχίζει και ανεβάζει ταχύτητες, αν και δεν είναι βέβαιο ότι αυτές δεν έχουν μπρος –πίσω, παρόλο που η χώρα συνολικά κινείται προς τη............. χρεοκοπία με την ταχύτητα του φωτός. Η Κερατέα, οι επιτροπές αγώνα κατά των διοδίων των οποίων ο αγώνας αποκτά όλο και μεγαλύτερη εμβέλεια, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, οι εκπαιδευτικοί, οι αγρότες, όλοι όσοι στοχοποιήθηκαν ή στοχοποιούνται με ύβρεις και γενναίες περικοπές εισοδημάτων και δικαιωμάτων και ξεσηκώνονται μέσα από τις παραδοσιακές συνδικαλιστικές δομές εκπροσώπησής τους, ή μέσα από επιτροπές, πρωτοβουλίες και συντονιστικά παράγουν την ελπίδα ότι στα σπλάχνα τους φέρουν τη σπίθα που θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους την ώρα που παλεύουν με την όλο και πιο ξεβολεμένη και ξεχαρβαλωμένη καθημερινότητά τους.
Μπορεί βέβαια οι όποιες αντιστάσεις γεννιούνται τελικώς να αποδειχθεί ότι δε φέρουν καμία σπίθα, δεν γεννούν αλυσιδωτές εκρήξεις. Αλλά ότι φέρουν σπόρους μιας πιο στέρεης συνειδητοποίησης, σπόρους που θα πιάσουν ρίζες και στη συνέχεια θα δώσουν καρπούς οργανωμένης δράσης εκεί που υπάρχει άμεση ανάγκη και δεν διακυβεύεται απλώς η τιμή των όπλων, ακόμα κι όταν οι ταχύτητες με τις οποίες τρέχουν οι διάφορες χρεοκοπίες στην περιφέρεια και το κέντρο της Ευρώπης προκαλέσουν την ταυτόχρονη πρόσκρουση και τελειωτική συντριβή των οικονομιών τους, μαζί και (πρώτα) της δικιάς μας...