Παφ και τάλιρο

 Γράφει η Λώρη Κέζα

Είναι ωραία η ελαστικότητα στον νόμο του καπνίσματος. Για να εξαιρεθεί ένας μαγαζάτορας, αρκεί να πληρώσει φόρο και να έχει μαγαζί 300 τετραγωνικά. Αυτή η λογική θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλους νόμους που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια. Θα μπορούσε να θεσπιστεί ένα τέλος για όσους στενεύονται από τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο, αρκεί το όχημα να είναι πάνω από 1.800 κυβικά. Θα μπορούσε να γίνει προαιρετική η αναγραφή της ημερομηνίας λήξης των τροφίμων, αρκεί να είναι συσκευασία με πολλά κιλά. Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Επειδή πλειάδα υπουργών Υγείας επί μία οκταετία κόπτεται για τα πνευμόνια των παθητικών και τον καρκίνο των ενεργητικών καπνιστών. Η οσμή του χρήματος όμως υπερκάλυψε τη μυρωδιά του καπνού. Το ειδικό αυτοκολλητάκι «Επιτρέπεται το κάπνισμα» που επινοήθηκε θα μαζέψει περί τα 100 εκατ. ευρώ.

Για τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο υπάρχει ένα εξαιρετικό δικαιολογητικό. Τα καπνοχρήματα θα διατίθενται για τη βελτίωση των νοσοκομειακών υποδομών και για την κάλυψη των ελλειμμάτων τους. Οχι, δεν θα δοθεί προτεραιότητα στις πνευμονολογικές πτέρυγες ούτε θα έχουν κάποιο προνόμιο περίθαλψης οι ξενύχτηδες καπνιστές χάρη στους οποίους θα συγκεντρωθεί το ποσό. Η ιδέα πάντως είναι η εξής: θα..............επιτρέπεται να καπνίζουν στα μπουζούκια, στα κλαμπ, στα καζίνα και όπου σερβίρεται αλκοόλ. Πιθανώς να δοθεί άδεια και εκεί όπου σερβίρεται καφές. Θα απαγορεύεται το τσιγάρο σε εστιατόρια, ταβέρνες και παιδότοπους. Οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να σερβίρουν τασάκια στους θαμώνες τους θα πληρώνουν κάθε μήνα ένα ποσό. Η δαπάνη θα προσδιορίζεται βάσει τετραγωνικών, οπότε τα περισσότερα μπαρ μένουν εκτός αρχικής ρυθμίσεως. Καθώς στα περισσότερα υπάρχει ντουμάνι, τώρα, σε εποχή απαγόρευσης, ίσως να αφαιρεθεί ένα μηδενικό και να παίρνουν άδεια από τα 30 τ.μ. Οσο περισσότεροι πάρουν άδεια τσιγάρου τόσο περισσότερο χρήμα θα εισρεύσει.

Δεν θα σταθούμε στο ελαφρώς υποκριτικό ενδιαφέρον του κ. Λοβέρδου για την υγεία εκείνων που νυχτοπερπατούν. Αν ίσχυε αυτό, θα είχαν θεσπιστεί αυστηρές προδιαγραφές για τον εξαερισμό. Ο καθαρός αέρας παρόντων καπνιστών είναι εφικτός, αρκεί να αγοραστεί ο κατάλληλος εξοπλισμός. Δεν θα σταθούμε ούτε στην αδυναμία του κράτους να εφαρμόσει τους νόμους του. Ο αντικαπνιστικός νόμος στα χαρτιά άλλαξε, για να γίνει πιο αυστηρός, μετά πιο χαλαρός, λιγάκι δοκιμαστικός. Στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Θα σταθούμε σε μια άλλη πλευρά της νέας απόφασης, για την επί πληρωμή ελευθερία καπνίσματος. Οι καπνιστές έχουν αναλάβει ένα δυσανάλογο φορολογικό βάρος. Η αύξηση στην τιμή του πακέτου είναι ήδη εξοργιστική. Τώρα καλούνται να πληρώσουν και τα 100 εκατ. ευρώ για τις υποδομές στα νοσοκομεία: δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ειδικό τέλος καπνίσματος των μαγαζιών θα μετακυλιστεί στους πελάτες.

Θα ήταν άστοχο να πούμε ότι οι καπνιστές έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης για λόγους υγείας ή αισθητικής. Ούτε ευσταθεί κάποιο σενάριο περί τιμωρίας της έξης. Αυτά τα μέτρα όμως καταδεικνύουν την απόγνωση του οικονομικού επιτελείου και την απουσία συνολικού σχεδιασμού. Αρπάζουν από όπου βρουν τα εύκολα. Οσον αφορά τη μείωση του καπνίσματος, σίγουρα οι υπουργοί τη σκέφτονται με τρόμο. Για φανταστείτε τη ζημιά στα κρατικά έσοδα αν έτσι, για πλάκα, αποφάσιζαν όλοι μαζί να το κόψουν για μία εβδομάδα...