Βλακεία ή κάτι άλλο;;

 Γράφει ο Δημήτρης Κακογιάννης

Αυτές τις μέρες έχουν μαζευτεί στο κτήριο της Βουλής οι εθνοπατέρες μας, ναι αυτοί που άλλο δεν κάνουν από το να βουλεύονται (ή μήπως το σίγουρο βολεύονται) για το καλό μας, προκειμένου να συζητήσουν -λέει- τον προϋπολογισμό του επομένου έτους.
Από τα λίγα που διάβασα σε οικονομικά φύλα, ο προϋπολογισμός αυτός όπως και όλοι οι προηγούμενοι που έχουν συζητηθεί  στον ίδιο αυτό χώρο, δείχνει μια ασυγχώρητη προχειρότητα που κάθε άλλο παρά πείθει ότι έχει συνταχθεί από άτομα υπεύθυνα και γνώστες του αντικειμένου.
Δείχνει ότι ορισμένοι που έχουν ταχθεί να υπηρετούν υπεύθυνα και να καταναλώνουν την φαιά τους ουσία (αν έχουν) προκειμένου να κατευθύνουν υπεύθυνα τους οικονομικούς πόρους της χώρας, λειτουργούν μπακαλίστικα, με τον υπολογισμό ποσοστιαίας αύξησης σε μεγέθη του προηγουμένου έτους χωρίς γίνει καμία λογική επεξεργασία.
Φαίνεται λόγου χάριν ότι στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αν και το 2010 τα έσοδά του σε σχέση με το 2009 μειώθηκαν κατά 900 εκατ.ευρώ, για το 2011 εμφανίζονται προϋπολογιζόμενα να αυξάνονται σε σχέση με το 2010 κατά 650 εκατ.ευρώ.
Τώρα πως ελπίζουν ότι θα εισπράξουν περισσότερο φόρο από μισθωτούς και συνταξιούχους με μισθούς....... δραματικά μειωμένους από την απέραντη φροντίδα στοργής αγάπης και υποστήρηξης της σοσιαλιστικής μας κυβέρνησης, μόνο αυτοί που συνέταξαν ένα τέτοιο προϋπολογισμό γνωρίζουν. Εκτός και αυξήσουν το φορολογικό συντελεστή στο 100% και δεν το έχουν ανακοινώσει ακόμα. Απ αυτούς όλα τα περιμένει κανείς.
Αντίθετα, για το φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, ο φόρος το 2010 σε σχέση με το 2009 μειώθηκε περίπου κατά 470 εκατ.ευρώ, ενώ για το 2011 προβλέπει παραπέρα μείωση κατά 535 εκατ. ευρώ, ενώ στελέχη της αγοράς που ζουν καθημερινά τη σκληρή πραγματικότητα με την συρρίκνωση της αγοράς, την ανυπαρξία αγοραστικής δύναμης μισθωτών και συνταξιούχων,  το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ώθηση στην ανεργία χιλιάδων εργαζομένων και την δραματική μείωση μισθών σε όσους παραμένουν εργαζόμενοι, προβλέπουν ότι το 2011 θα είναι έτος καταβύθισης των επιχειρήσεων αλλά και των κερδών.
Επίσης προβλέπουν στην αύξηση κατά 500 εκατ.ευρώ των εσόδων από έμμεσους φόρους όταν μέρα με τη μέρα μετά τα τελευταία «κοινωνικά» μέτρα αναμένεται πλήρης κατάρρευση της κατανάλωσης.
Και μόνο αυτό το γεγονός δείχνει πόσο ανεδαφικός εμφανίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός, πόσο αφελείς και επικίνδυνα άσχετοι αποδεικνύονται οι συντάκτες του, και το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσουν τα κοράκια της τρόικας όταν θα τους κοινοποιηθεί το εγκεκριμένο σχέδιο. Ή μήπως νομίζουν οι εδώ μάγκες ότι απευθύνονται σε κορόιδα κουτόφραγκους;;
Βέβαια μπορεί όλο αυτό το σκηνικό να κρύβει κάποια άλλη σκοπιμότητα που εμείς οι κοινοί θνητοί αδυνατούμε να προσεγγίσουμε.
Ο πρωθυπουργός φρόντισε να κουνήσει απειλητικά το δάκτυλο στην κοινοβουλευτική του ομάδα για να προλάβει τυχόν αντιδράσεις, καθώς θα πρέπει όλοι να τον ψηφίσουν «δημοκρατικά» πάντα  και «κατά συνείδηση» για να μην υπάρξουν εκπλήξεις ελεύθερης διατύπωσης γνώμης.
Κατά τη γνωστή ρήση «mea culpa» του προκατόχου και πατρός του, για το γνωστό θέμα που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων της διάταξης για τη διαγραφή 24 δις ευρώ οφειλών προς το Δημόσιο που αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω άρον άρον, είπε ότι «έγιναν (από ποιον άραγε;;) αστοχίες και παρεξηγήσεις».
Σε μας απομένει να μάθουμε το ονοματεπώνυμο των άτυχων «τυχερών» που έγινε προσπάθεια να χαρισθούν οι οφειλές, αφού σύμφωνα με την υπόσχεση του πρωθυπουργού θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία τους.
Για το τελευταίο ας κρατήσουμε μια επιφύλαξη καθώς η αξιοπιστία των στελεχών της κυβέρνησης στις μέρες μας κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι.