Επιβιώνοντας ρηξικέλευθα στο αναπλασμένο πεδίο του Άρεως

 Γράφει η Ελένη Παπουτσή

Το πεδίο του Άρεως αναπλάστηκε και δόθηκε στο κοινό. Είναι ένα μεγάλο και  σύγχρονο πάρκο στο κέντρο της Αθήνας,  πνεύμονας πράσινου! Αν όμως εμείς που γνωρίζουμε την περιοχή χρόνια, το αφήσουμε στο έλεος των ναρκομανών, θα καταληφθεί και πάλι και θα καταστραφεί!Ας μπαίνουμε χωρίς φόβο, ας περπατάμε,  άς διαβάζουμε, ας πάμε με τα παιδιά μας να κάνουν συλλογές από φύλλα και καρπούς, ας κάνουμε ποδήλατο ας μην αφήνουμε να κακοποιηθεί!
Όπως γνωρίζουμε ολοι, γενικά  το κέντρο της Αθήνας εχει καταληφθεί από τους αλλοδαπούς λαθρομετανάστες και λοιπούς!
Μερικοί ειδικοί λένε ότι τους αφήνουν  επίτηδες, για να πέσουν οι αξίες των ακινήτων, και όταν σε μερικά  χρόνια τους διώξουν θα ανέβουν κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να ωφεληθούν όσοι πήραν με χαμηλές τιμές τις εποχές αυτές. Παίζουν δηλαδή ένα είδος χρηματιστηρίου, για να επενδύσουν, αδιαφορώντας για την  ασφάλεια των πολιτών που μένουν. Πολλές φορές  τους θεωρούν πολίτες Β κατηγορίας, ενώ οι ίδιοι που............ αγοράζουν, είναι  παροπλισμένοι σε κάποιο προάστειο.  Δεν ζυμώνονται  κοινωνικά, και το αποτέλεσμα του φόβου τους το μεταδίδουν σε κύκλους με φράσεις όπως «το κέντρο είναι βρώμικο», ή  «στο κέντρο κινδυνεύουν», και με πολλές άλλες, μη έχοντας συνειδητοποιήσει τη σχετικότητα των φράσεων αυτών, γιατί  ανάλογοι κίνδυνοι υπάρχουν και στα  προάστεια.  Πιθανόν και μεγαλύτεροι  για ναρκωτικά,  ή για να παρασυρθούν πιο έυκολα  παιδιά που ακριβώς δεν είναι ζυμωμένα.Αλλά δυστυχώς οι γονείς τους νομίζουν ότι τα προετοιμάζουν,  με τα πολλά μαθήματα, ή μπαίνοντας σε ένα σωρό, ή θεωρώντας ότι σε ολη τους τη ζωή θα είναι  μόνο σε ένα καλό κύκλο!  Τις εποχές αυτές που πλέον και οι πλούσιοι δεν θα μπορούν να χαρούν τα λεφτά τους,τα πρώτα θύματα  είναι τα παροπλισμένα φοβισμένα παιδιά χωρίς πνευματικότητα ! Αυτά κινδυνεύουν , γιατί δεν θα ξέρουν να ζυγίζουν στη ζυγαριά της ζωής τον απέναντί τους!


Τρέμουν και στο άκουσμα ,επειδή ακριβώς  δεν έχουν δεί δίπλα τους τις μαύρες πόρνες, τον ναρκομανή, το ληστή,τη γιάφκα ή ακόμα και τον Ελληνα ή αλλοδαπό που θα έρθει με ευγένεια για να τους κλέψει τιμή, αξιοπρέπεια, ενέργεια  χρόνο!  

Οσο πιο αντικειμενικά μπορούμε, ως άτομα που γνωρίουμε την περοχή πολλά χρόνια, που τη σνομπάραμε και εμείς, που φύγαμε, για  «καλές» περιοχές, και ξαναήρθαμε, να  ενημερώσουμε  τους παροπλισμένους φίλους μας για να αποκτήσουν αντίληψη, έστω και   εξ αποστάσεως.
Πράγματι: Στις αργίες, σπάνια  βλέπεις Ελληνες !  Κυκλοφορεί φυματίωση από αλλοδαπούς. Υπάρχει εγκληματικότητα και πολλές κλοπές στις περιοχές γιατί,δεν μένουν  πολιτικοί!Πράγματι  οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι καπηλεύονται   λεκτικά , το ολο θέμα, προς ίδιο όφελος, ενώ δεν περνούν από αυτές τις περιοχές.Οταν κάποια γυναίκα βγαίνει από μαγαζί ή από σπίτι, κοιτάνε πώς θα τη ληστέψουν,πολλές φορές με μαχαίρια
Παρακολουθούν από  τις τράπεζες, ποιος θα βγεί, για  να μπουν μαζί του στο ασανσέρ, να τον κλέψουν. Αν και είναι περιοχές των δικαστηρίων, με πολλή αστυνομία, νοίκιασαν σπίτι για γιάφκα. Βράδυ στη Πατησίων είναι σαν να περπατάς σε γκέτο μάυρων!Σε κλέβουν και σου παίρνουν ότι μπορούν πιο έυκολα. (τσάντα κινητά, κλπ)!
Πράγματι το κέντρο είναι πολυπολιτισμικό!
Πρέπει λοιπόν για άλλη μια φορά, ο κάθε πολίτης με τη λογική του, τη διαίσθησή του και τις γνώσεις του, να αντιμετωπίσει όλα αυτά και να παράγει πολιτισμό μέσα στο κέντρο! (γιατί  δεν  έχουμε την αφέλεια να περιμένουμε από τη πολιτεία)Κατ΄αρχήν  να βγάλει τη θολούρα από μέσα του, να  συνειδητοποιήσει ότι οι έννοιες ρατσισμός εθνικισμός, κλπ, ενώ ήταν όροι  απότοκοι της γαλλικής επανάστασης, τώρα είναι έννοιες θολές, ρευστές, και λέγονται μόνο από συντηρητικούς μπερδεμένους  ολών των  κομμάτων, για τη γνωστή καπηλεία
Επομένως ακούγοντάς τις χαμογελάμε, και προσπερνάμε ειδικά εμείς, που δεν πάμε για ένα απόγευμα σε  μια συναυλία  στο κέντρο , και μετά τρεπόμαστε εις άτακτον φυγή.
Για ομαλή επιβίωση, πρέπει να ενστερνιστούμε  την κοσμοθεωρία, της αποδοχής, που  πρακτικά.σημαίνει ότι δεν τους εξαγριώνουμε με βλέμμα μίσους, γιατί δεν νοιώθουμε έτσι! Αν μας ρωτήσουν  απαντάμε πρόθυμα για τον ελληνικό πολιτισμό, τη θρησκεία μας τη γλώσσα μας, τα ήθη και τα έθιμά μας . (όσο πιο απλά γίνεται, ολοι σήμερα μιλάμε αγγλικά) οπότε διασώζουμε και διαδίδουμε και δεν είναι θεωρητικό αυτό, πιστέψτέ το.
Υπάρχουν θρησκειολόγοι που κάνουν κατηχητικό σε ολες τις θρησκείες στις περιοχές αυτές, στα παιδιά όλων των φυλών που τρέχουν με λαχτάρα να ακούσουν!
Ενημερωνόμαστε, μελετάμε, και τους λέμε ευγενικά και με επιχειρήματα για τις συνήθειες μας, παραμένοντας ακλόνητοι στις αξίες μας!Δεν τρελαινόμαστε ,  και για να μας πουν νεοτερικούς να υποστηρίζουμε το κοράνιο! Η θολούρα είναι μέσα μας, και είναι άσχετη με  τη  μόρφωση ! Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι πούλημα των αξιών μας. Δε δεχόμαστε τίποτα εναντίον της χώρας μας, της θρησκείας μας, του πολιτισμού μας!Παίρνουν πολύ εύκολα αέρα και οι μεγάλοι και τα παιδιά τους, βρίζοντας την Ελλάδα, και λέγοντας ότι και αυτοί είναι το ίδιο, στον πολιτισμό.Αποστομώστε τους! Μη βλέπετε τούρκια σήριαλς. Προσπαθούν να μας κάνουν να ενστερνιστούμε τις συνήθειες των μουσουλμάνων για να γίνει η όσμωση ανώδυνα και ειρηνικά, ώστε τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να προσεύχονται σε τζαμιά μαζί τους, και να χαιρόμαστε για αυτό! Μη ντρέπεστε να τους προβάλλετε επιχειρήματα, και να τους πείτε ότι αν δεν τους αρέσει να φύγουν!Ο φόβος μας, ή έλλειψη γνώσεων τις περισσότερες φορές, η δήθεν δημοκρατικότητά μας, σβήνει την Ελλάδα ! Παράγουμε πολιτισμό σε αυτές τις περιοχές,  δύσκολα, αλλά στο κέντρο, έχουμε ολο τον πλανήτη μπροστά μας, βιωματική εμπειρία, που τις προηγούμενες δεκαετίες ήθελες πολλά έξοδα για να τον γνωρίσεις. (Τα υπέρ)  
Όταν σε βλέπουν με βλέμμα αποδοχής, (ενεργειακά) και πρακτικά με πολύ απλό ντύσιμο, χωρίς κοσμήματα, αποφεύγεις τη βία (συνήθως) Ο φόβος μας  προσελκύει τη βία επάνω μας.
Αν  από μέσα μας βγάλουμε τη θολούρα και την αποστροφή  μπορούμε  όχι απλά να επιβιώνουμε, αλλά να ζούμε στο κέντρο.Χωροταξικά είναι προνομιούχο!και βρίσκεις τα πάντα!!
Ας ζήσουμε το πάρκο που παραδόθηκε στο κοινό!
Ελένη Παπουτσή
Εκπαιδευτικός-πολιτισμολόγος
Master.ED.