Συνεχίζουν οι ναυτεργάτες

Νέα 48ωρη απεργία από τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης έως τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με 11 ψήφους υπέρ, έναντι 4 κατά.

Αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΒΗΜΑ 99,5, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης.

Από την πλευρά της, η ΠΝΟ, που  συνεχίζει την κινητοποίησή της μέχρι αύριο τα ξημερώματα, συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσει την περαιτέρω στάση της. Την ίδια στιγμή, αντιμέτωποι με ελλείψεις βασικών προϊόντων βρίσκονται πλέον οι κάτοικοι νησιών, μετά από επτά ημέρες απεργίας.

Ο Γ.Διαμαντίδης δήλωσε πως «το κράτος δεν θα αφήσει την πατρίδα μας κομμένη στα δύο» και πως «όλα τα ........ενδεχόμενα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ανοιχτά», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως ένας τρόπος είναι και η επιστράτευση.

Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων τόνισε πως αναμένει να δει εάν οι ναυτεργάτες θα έχουν συνάντηση με τους εργοδότες και από τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής θα εξαρτηθεί η στάση της κυβέρνησης.

Ο κ. Διαμαντίδης σημείωσε, πάντως, πως είναι αδιανόητο να έχει κοπεί στα δύο η Ελλάδα και να μην διακινούνται προϊόντα, λόγω της διεκδίκησης αύξησης στους μισθούς των ναυτεργατών, την ώρα που «άλλοι δεν παίρνουν καθόλου αυξήσεις».
 
Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι των νησιών είναι ήδη αντιµέτωποι µε ελλείψεις βασικών προϊόντων, ενώ µε δυσκολία γίνεται η διακίνηση των δικών τους προϊόντων – ιδιαίτερα από την Κρήτη προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικόότι οι κάτοικοι του Καστελόριζου, για µια ακόµη φορά, υποχρεώθηκαν να αγοράσουν αλεύρι και λαχανικά από την τουρκική Αντίφυλλο