Εκτακτη Είδηση: Αρχισαν τα δύσκολα. Ενα μήνα πίσω η τρίτη δόση

Μόλις τώτα πληροφορίες από  το πρακτορείο Ρόιτερ, αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Πρέλ δήλωσε ότι «συμφωνήσαμε χθες, στο Εurogroup, να αναστείλουμε για τον Ιανουάριο την χορήγηση της τρίτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα», η οποία επρόκειτο να δοθεί τον Δεκέμβριο.

Και αυτό για να δοθεί χρόνος στις διαπραγματεύσεις επιλογής των νέων μέτρων, τα οποία προσπαθεί να αποφύγει η Ελλάδα. Ουσιαστικά οι Γερμανοί και οι εταίροι τους, βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό του κ. Παπανδρέου και απαιτούν εδώ και τώρα υποταγή και προσαρμογή.

Πρόκειται για ωμό εκβιασμό και για ευθεία απειλή χρεοκοπίας. Πρακτικά η Ελλάδα αν δεν προσαρμοσθεί κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρήματα παραμονές των Χριστουγέννων με ότι αυτό συνεπάγεται. Η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη και για την ώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από τις Βρυξέλλες. Σύντομα αναμένεται επίσημη τοποθέτηση της Κομισιόν και αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεν ανέμενε τέτοια όξυνση των πραγμάτων.

Το κακό είναι ότι τώρα θα ακολουθήσει όργιο φημών με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σύμφωνα όμως με πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχει κανένα ταμειακό πρόβλημα, ως προς τις....... μισθοδοσίες του Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου καθώς και για τα δώρα των Χριστουγέννων.

 Η αναβολή αφορά τη συμβολή της Ε.Ε. και όχι του ΔΝΤ. Αναφερόμενος στις χθεσινές συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο κ. Προλ δήλωσε: «Συζητήσαμε επίσης πολύ σύντομα για το θέμα της Ελλάδας και η τρίτη δόση του δανείου θα καθυστερήσει μέχρι τον Ιανουάριο, δεν θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο».

«Περιμένουμε τα στοιχεία της Ελλάδα, ωστόσο φαίνονται πλέον πολύ καλύτερα» πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Προλ προειδοποίησε χθες ότι η Αθήνα δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το μνημόνιο και γι' αυτό η αυστριακή κυβέρνηση δεν έχει καταβάλει το μερίδιο που της αναλογεί (190 εκατ. ευρώ) για την τρίτη δόση του δανείου.

Στη συνέχεια, ωστόσο, ανασκεύασε διά στόματος του εκπροσώπου του, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν και ότι η Αυστρία δεν έχει πρόθεση να μπλοκάρει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.