καταγγελία: ελλην καταναλωτης vs APPLE

 Γράφει ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης

πήρες ακριβο και υποτιθεμενα ποιοτικης υποστηριξης APPLE MAC στην Ελλάδα; Tράβα Αλβανία, ή Τουρκία καλύτερα για την τεχνική υποστήριξη.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2010, κάτοικος Αθηνών είδε στον iMAC υπολογιστή του -της εταιρείας Apple-, γκρίζες περιοχές σε διάφορα σημεία, -της κατά τα άλλα εντυπωσιακής- οθόνης των 27 ιντσών εντος εγγυησης. Οι περιοχές αυτές δεν ανταποκρίθηκαν σε καμία προσπάθεια εξωτερικού καθαρισμού βάσει οδηγιών της κατασκευάστριας και έμοιαζαν ξεκάθαρα πρόβλημα υλικού. Θυμήθηκε ότι είχε ξαναδεί τις ίδιες ακριβώς γκρίζες περιοχές σε έναν ακριβώς ίδιο υπολογιστή Apple που ανήκει σε φίλο του.
Κατά την πρώτη παραλαβή από το εξουσιοδοτημένο service της Systemgraph Technologies ΕΠΕ μου επιδόθηκε "αναφορά επισκευής" στην οποία αναγράφεται ότι έγινε αλλαγή της οθόνης (ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΡΑΠΤΩΣ Ο ΛΟΓΟΣ) και εκτεταμένος έλεγχος τόσο της οθόνης (κατόπιν επισκευής) όσο και όλων των υπολοίπων μερών του η/υ καθώς επίσης ξηρός εσωτερικός και εξωτερικός καθαρισμός. Ωστόσο μου συνέστησαν να αγοράσω το APPLECARE προς 180 ευρώ για επέκταση της εγγύησης, επειδή από την ........εμπειρία τους "αυτά χαλάνε συχνά και με τις οθόνες στα νέα imac ποτέ δεν ξέρεις".
Η διαπίστωση ότι η οθόνη συνεχίζει να μη λειτουργεί σωστά (συν ορισμένα spots υγρασίας πίσω από το πλαστικό που βρίσκεται μπροστά στο panel) έγινε σχεδόν άμεσα οπότε και ξαναεπισκέφτηκα το service. Εκεί μου είπαν ότι πρέπει να *έτυχε* το ανταλλακτικό που τοποθετήθηκε να είναι προβληματικό όπως και η LCD που αφαιρέθηκε. Η πρόταση ήταν να παραμείνει άλλη μια βδομάδα για περαιτέρω επισκευή. Εγώ επέμεινα ότι ο η/υ παύει να είναι αξιόπιστος και επικαλέστηκα το άρθρο 540 του Αστικού Κώδικα και την παράγραφο 5 του Νόμου 2251, σύμφωνα με τα οποία έχω νόμιμο δικαίωμα να ζητήσω επιστροφή των χρημάτων μου ή αντικατάσταση με νέο η/υ.
Η systemgraph μου ζήτησε να υποβάλω το αίτημα γραπτώς, όπως και έκανα επιτόπου (αυτό δεν το περίμεναν) και τότε σημείωσα κάτω από το γραπτό αίτημά μου ότι παρέλαβαν το κείμενο χωρίς να το διαβάσουν και αρνούνται να παραλάβουν τον η/υ στο service γιατί δεν αποδέχονται το αίτημά μου (..που δεν διάβασαν).  Μου είπαν προφορικά, δεν το αγόρασε από εδώ, πάρε το και φύγε, πήγαινε στην iSQUARE (επισημος διανομεας). Aυτό ασφαλώς είναι αστείο, γιατί πρόκειται για εξουσιοδοτημένο service και επίσης τοποθέτησαν οι ίδιοι τη νέα οθόνη που έχει βλάβη.

Κατόπιν αυτών κατέληξα στην ISQUARE A.E. της Infoquest που τα εισαγει και αφου αρνηθηκαν ευθυνη γιατι δεν ειναι λεει πραγματικη αντιπροσωπεια apple (τετοια επιμενουν οτι δεν υπαρχει στην ελλαδα) κατεληξαν οτι οι καινουριες ανωμαλιες στην οθονη ειναι παρομοιες σε ολους τους υπολογιστες iMAC αυτης της σειρας (με το ωραιο αλουμινενιο περιτιλυγμα)! κι ας μην υπηρχαν στην αρχη οταν το αγορασα και πριν χαλασει και αλλαχθει η οθονη πρωτη φορα.

Τώρα είμαι σε καταγγελία προς τον Συνήγορο του καταναλωτη, εναντίον Systemgraph και iSquare. O δε η/υ βρίσκεται στο service της Infoquest... βραδύνουν την αποκατάσταση της ζημιάς μου όντες πολύ απασχολημένοι να τα ρίχνουν ο ένας στον άλλο και στα Public και σε εμένα που δεν πήγα από την αρχή στα Public, αλλά στο εξουσιοδοτημένο service (!?).
Αλλά προφανώς όλα είναι δικαιολογίες και υπεκφυγές.
Πόσο έκπληκτος έμεινα όταν όλες οι πλευρές επέμεναν ότι αντιπροσωπεία ΔΕΝ υπάρχει στην Ελλάδα, παρά μόνο ένας αριθμός 00800.... (τον πήρα και αυτόν...)