Από τα ρούχα και το φαγητό, στο σπίτι, στο σχολείο και στην καλοπέραση…

Οι έρευνες που απεικονίζουν τάσεις και συμπεριφορές μιας προηγούμενης περιόδου συνήθως μας φαίνονται κάπως …βαρετές, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν και τα δεδομένα μεταβάλλονται συνεχώς.

Ωστόσο, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων νομίζω ότι είναι πολύ ενδιαφέροντα, υπό την έννοια ότι καταγράφουν και την κρίση – ή έναν καταναλωτικό κορεσμό, αν θέλετε - που υπέβοσκε …πριν την κρίση αλλά και μία σημαντική αλλαγή την οποία ο τρόπος που βλέπουμε την ζωή μας επέφερε στις καταναλωτικές μας συνήθειες...





Θα σταθώ σε δύο σημεία, καθώς επισυνάπτεται αναλυτικά η έρευνα για όποιον θέλει να εντρυφήσει περισσότερο στα χαρακτηριστικά του Έλληνα ως καταναλωτή:

  • -Πρώτον, ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης είχε αρχίσει να μειώνεται πριν την κρίση. Το 2008 η μέση μηνιαία καταναλωτική δαπάνη είχε φτάσει στα 2.120 ευρώ, αυξημένη κατά μέσο όρο κατά 6,8 σε ετήσια βάση από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά, ενώ μεταξύ 1998 και 2004 οι ρυθμοί ήταν σχεδόν διπλάσιοι.
  •  -Δεύτερον, οι δαπάνες μας έχουν μετατοπιστεί σημαντικά, δείγμα τόσο του προσανατολισμού της καθημερινότητάς μας σε άλλες ανάγκες αλλά και της ακρίβειας που έπληξε περισσότερο συγκεκριμένους κλάδους σε σχέση με άλλους. Είναι χαρακτηριστικό το ότι για τη χρονική περίοδο 2004 – 2008 παρατηρείται μετατόπιση των δαπανών για διατροφή, ένδυση – υπόδηση, διαρκή καταναλωτικά και λοιπά αγαθά προς τις δαπάνες  που αφορούν στη στέγαση, μεταφορές,  εκπαίδευση και  ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια.

Μάλιστα, η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφεται στις δαπάνες για ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφενεία, δείγμα ακρίβειας αλλά και της τάσης του Έλληνα για …καλοπέραση.

Λες και διαισθανόμασταν την καταιγίδα που έρχεται… 



protothema.gr