Τρίκαλα-Μια "βαλίτσα" εμπειρίες αποκόμισαν από τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας του Πεκίνου οι Έλληνες μαθητές- τρεις διακρίσεις

Με μια "βαλίτσα" γεμάτη εμπειρίες επέστρεψαν πριν από λίγο καιρό, από την Ολυμπιάδα Αστρονομίας του Πεκίνου οι τρεις Έλληνες μαθητές, που διακρίθηκαν, με δύο χάλκινα μετάλλια και μία τιμητική διάκριση.
Οι Ορφέας Βουτυράς και Νίκος Φλεμοτόμος από την Αθήνα και ο Γιώργος Λιούτας από τα Τρίκαλα συναντήθηκαν το περασμένο Σάββατο, στο Δημαρχείο του Βόλου, όπου τους υποδέχθηκαν για να τους συγχαρούν για την επιτυχία τους οι σύνεδροι του 1ου Πανελλήνιου Αστρονομικού Συνεδρίου/Φεστιβάλ Νεολαίας. Μαζί τους, η Δέσποινα Παζούλη από τη Δράμα και ο Στέφανος Τύρος από την Καλαμάτα, που επίσης συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας, καθώς κι άλλοι μαθητές, που συμμετείχαν στον 15ο Πανελλήνιο Μαθηματικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής, που διεξήχθη σε όλα τα σχολεία της χώρας, κατά την περασμένη σχολική χρονιά.
Για το Γιώργο Λιούτα, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας του Πεκίνου, οι .......εντυπώσεις που αποκόμισε από τη συμμετοχή του στους δεκαήμερους διαγωνισμούς, μέσα από τους οποίους αναδείχθηκαν και οι νικητές, αλλά και από το γενικότερο κλίμα ήταν οι καλύτερες.
Ο ίδιος είναι πολύ ευχαριστημένος από την κατάκτηση της τρίτης θέσης και μας αποκάλυψε πως, μπορεί στη διάρκεια της χρονιάς να μην είχε διαθέσει πολύ χρόνο στην αστρονομία, λόγω των υπόλοιπων απαιτήσεων, στο λύκειο, αλλά το καλοκαίρι δεν ξεκουράστηκε πολύ, αφιερώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στην προετοιμασία για την Ολυμπιάδα του Πεκίνου.
Όσο για το μέλλον της ενασχόλησής του με την αστρονομία; Όπως λέει, αυτό που προέχει είναι να πετύχει στο τμήμα Φυσικής κι εντός του πανεπιστήμιου πλέον, αφού μελετήσει τις κατευθύνσεις, θα δει ό,τι καλύτερο υπάρχει και θα προσπαθήσει να το αξιοποιήσει, με γνώμονα την αστρονομία.
Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε και ο Ορφέας Βουτυράς, ο οποίος είναι πλέον φοιτητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων- Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Αναφερόμενος στην εμπειρία από τη συμμετοχή του στη διοργάνωση, ο Ορφέας επισήμανε τον συστηματικό τρόπο, με τον οποίο προετοιμάζονται οι ομάδες κάποιων άλλων χωρών.
Όπως είπε, κάποιες ομάδες προετοιμάζονται για έναν συνεχή χρόνο από τα αρμόδια υπουργεία των χωρών τους, ενώ σε ορισμένες χώρες λειτουργεί και ειδικό τμήμα Ολυμπιάδας, εντός του Υπουργείου Παιδείας, που προετοιμάζει όλες τις συναφείς ομάδες, μοριοδοτώντας, παράλληλα, τα παιδιά, ακόμη κι αυτά που διακρίνονται στους εγχώριους διαγωνισμούς.
Ο Ορφέας θα συνεχίσει να ασχολείται ερασιτεχνικά με την αστρονομία, ενώ για το αν θα την επιλέξει κι ως επαγγελματική ενασχόληση, θα το αποφασίσει μελλοντικά και υπό το πρίσμα των σπουδών του στο ΕΜΠ.
Στο βάθρο της Ολυμπιάδας Αστρονομίας του Πεκίνου ανέβηκε, αποσπώντας τιμητική διάκριση και ο Νίκος Φλεμοτόμος. "Ήταν φοβερή εμπειρία. Καλύτερη από ό,τι την περίμενα", δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
"Είχαμε κάνει καλή προετοιμασία, με καθηγητές πανεπιστημίου και ατομική προετοιμασία", πρόσθεσε και σημείωσε πως η σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών δίνει, σε όποιον το επιθυμεί, διεξόδους για επαγγελματική ενασχόληση με την αστρονομία.
Στο εξαιρετικό κλίμα μεταξύ των παιδιών που συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα, με διαφορετική ενίοτε κουλτούρα, αναφέρθηκε από την πλευρά της η Δέσποινα Παζούλη, αναφερόμενη στην πολύ καλή προετοιμασία που γίνεται για διαγωνισμούς, όπως αυτός, σε χώρες, όπως η Λευκορωσία και το Ιράν.
Για τη Δέσποινα, η ενασχόληση με την αστρονομία είναι μια καθ' όλα ευχάριστη εμπειρία, αλλά για τα μελλοντικά της σχέδια, σε ό,τι αφορά τον επαγγελματικό της προσανατολισμό, αυτό που πρωτίστως την απασχολεί είναι να σπουδάσει Φυσική.
Στις πολύ καλές επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών, σε σχέση με άλλες χώρες, όπου οι μαθητές έχουν τεράστια βοήθεια, αναφέρθηκε ο Στέφανος Τύρος, ο οποίος, όπως και η Δέσποινα, θέλει να ακολουθήσει την επιστήμη της Φυσικής. Για το μέλλον; "Εγώ φυσικός θέλω να γίνω και βλέπουμε", απαντά.
Μαζί με τους Ολυμπιονίκες βραβεύτηκαν και άλλοι 12 μαθητές του Λυκείου καθώς και 6 μαθητές του Γυμνασίου, οι οποίοι διακρίθηκαν στο πλαίσιο του 15ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής, που διεξήχθη σε όλα τα σχολεία της χώρας, κατά την περασμένη σχολική χρονιά.
Της αποστολής στο Πεκίνο ηγείτο ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. Γιάννης Σειραδάκης και ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας, οι οποίοι σε συνεργασία με τους καθηγητές του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. Χαράλαμπο Βάρβογλη και Κωνσταντίνο Μελίδη και τους φοιτητές του ίδιου τμήματος, Γιώργο Βαλογιάννη και Άγγελο Τσιάρα, προετοίμασαν την ελληνική αποστολή στην ύλη της Ολυμπιάδας.
Ουσιαστική συμμετοχή στην προετοιμασία είχαν, επίσης, οι Χρήστος Ξενάκης, φυσικός, Αλέξανδρος Φιλοθώρος, φοιτητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο ερασιτέχνης αστρονόμος Αριστείδης Βούλγαρης.
Στην 4η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 22 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία και τη Ν. Αμερική, με 110 περίπου μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές, που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους από όλο τον κόσμο. Ο πρώτος, "χρυσός" μαθητής, από την Πολωνία, κατάφερε να επιλύσει το 90% των θεμάτων.
Η 5η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία, το Σεπτέμβριο του 2011.