Η Σαλαμίνα εκπέμπει S.O.S.

Γράφει ο Λυσίας

Όταν η συντεταγμένη πολιτεία είναι ανίκανη……
Όταν και η δημοτική αρχή, είναι ακόμα πιο ανίκανη, και μονίμως απούσα, τότε πια, οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, αναλαμβάνουν δράση.
Όπως έγινε και στην Σαλαμίνα.
Όπου οι δημότες, βλέποντας τις ελπίδες τους, να τσαλαπατούνται, από τον αξιότιμο Δήμαρχό τους, αποφάσισαν, να ενώσουν τις φωνές τους. Και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο, για τη διάσωση, ενός από τα ιστορικότερα μνημεία του τόπου μας. Και την πιο ενδεικτική ίσως ιστορική μας αναφορά, σε θαλάσσια μάχη. Για τον Ιερό χώρο, που έγινε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας, η αναφορά μας. Για την περιοχή της Κυνοσούρας.
Για ένα μικρό κομματάκι γης, με παγκόσμια ακτινοβολία. Και με πολλαπλά ιστορικά μηνύματα. Που η δημοτική αρχή της περιοχής, τον κατάντησε σκουπιδότοπο. Και το Λιμενικό Ταμείο, χώρο νεκροταφείου πλεούμενων. ‘Όπου μέσα σ’αυτά, υπάρχει κάθε λογίς ψοφίμι….
Χωρίς ποτέ, για όλα αυτά, να έχει επέμβει, αυτεπάγγελτα, μια δημόσια αρχή. Ένας εισαγγελέας… Ένας ισχυρός άνθρωπος, τέλος πάντων….
Κι αναρωτιέμαι….. Μήπως από το Ελληνικό λεξικό, έχει χαθεί πλέον, παντελώς, η λέξη ΦΙΛΟΤΙΜΟ;
ΑΙΣΧΟΣ. Αίσχος για όλους σας. Πιότερο για σένα Δήμαρχε, που έχεις αφήσει αυτό το μνημείο, στο χάλι αυτό .......
που είναι σήμερα…..
Με το σκουπιδαριό, τα μπάζα, τα τσιμεντώματα της παραλίας, τα παλιόξυλα, τα παλιοσίδερα που σαπίζουν στην θάλασσα…..
Και για να σε προλάβω, με τα γνωστά, περί αρμοδιοτήτων κ.λπ. δείξε μας ένα έγγραφό σου, ένα υπόμνημα, μια κίνηση…. Και μια αγωγή που έχεις καταθέσει.
Αν υπήρχε βούληση, η κίνηση ήταν μια.
Δυο υπάλληλοι, ανά δεκαπενθήμερο, να μαζεύουν τα σκουπίδια, που προκαλούν οι άξεστοι πολίτες. Γιατί φυσικά και αυτοί υπάρχουν. Η έλλειψη παιδείας , δεν είναι προνόμιο…. ενός μόνο.
Ακόμα και η λιτή, ξεχασμένη επιτύμβια στήλη, μέσα στο γκραφίτι, των εν λόγω άξεστων πολιτών, είναι.


Όπως και η πέτρινη στήλη, στην είσοδο της περιοχής Αμπελακίων, που αναγγέλλει τον ιστορικό χώρο, μέσα στη βρώμα είναι. Μέσα στο χορτάρι και την εγκατάλειψη.
Θα το πω κι ας μην κοκκινίζετε. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ και ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ.
Διότι αυτός ο χώρος, θα μπορούσε να αποτελεί και σημείο αναφοράς για ξένους επισκέπτες. Που η επισκεψιμότητά τους, θα άφηνε και λεφτά στο νησί…
Εάν θα μπορούσε να δει κάποιος τις φωτογραφίες, που έχει τραβήξει ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας, πραγματικά θα έφριττε….
Ο όμιλος αυτός, που έχει ξεκινήσει την συλλογή υπογραφών, για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου. Αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Με πάνω από 5.000 ήδη συγκεντρωμένες υπογραφές.
Ευτυχώς. Ώστε να μπορούμε, χάρη στο Ρωμέϊκο φιλότιμο, να πούμε και ένα ΜΠΡΑΒΟ. Ναι παιδιά. Μπράβο σας. Είμαστε δίπλα σας.
Αγωνιστείτε. Αξίζει.
Και αφήστε τους ανάξιους, να πλέουν στα πελάγη την κονομισιάς τους.
Την οποία ….¨ευπρεπώς¨ ονομάζουν «προεκλογικό αγώνα».
Άκου αγώνα! Έχασαν πια και οι λέξεις, το νόημά τους.

ΛΥΣΙΑΣ