Καλό φθινόπωρο με…νέα επεισόδια

Μαζί με την επιστροφή των φθινοπωρινών μας συνηθειών, επέστρεψαν και στη Βουλή τα γνωστά πολιτικά τερτίπια των κομμάτων, που στόχο έχουν την απόκρυψη των ευθυνών που τους αναλογούν για τα όσα έχουν συμβεί στον τόπο τα τελευταία χρόνια και τα οποία διερευνώνται εσχάτως από τα κόμματα. Αίφνης η Ν.Δ. αποφάσισε να αποχωρήσει από την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπεδίου μιλώντας για σκάνδαλο – παρωδία, ενώ την ιδία στιγμή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σε μια αποκαλυπτική κατάθεσή του στην προανακριτική επιτροπή έκανε λόγο «για υποθέσεις που όζουν». Μάλιστα αποκάλυψε τις περίεργες συναλλαγές της μονής με ελληνικά και κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα.
Αψυχολόγητη και χωρίς να φέρει κανένα πολιτικό αποτέλεσμα χαρακτήριζαν ακόμα και βουλευτές της Ν.Δ. την απόφαση του κόμματός τους να αποχωρήσει «οριστικά και διά παντός» σε αυτή τη φάση από την προανακριτική επιτροπή με τον ισχυρισμό ότι «τυχόν παραμονή μας θα εξυπηρετούσε μόνο και μόνο τον σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ για αποπροσανατολισμό του ελληνικού λαού». Ο ισχυρισμός μάλιστα του Δένδια ότι «το ΠΑΣΟΚ στη ..........
μικροπολιτική προσπάθειά του να συντηρήσει ένα σκάνδαλο -  παρωδία χωρίς ίχνος πολιτικού χρήματος προχώρησε στη σύσταση της εξεταστικής με προφανή σκοπό την παραπομπή υπουργών της Ν.Δ. στο ειδικό δικαστήριο, χωρίς να διαπιστωθεί η οποιαδήποτε ζημιά του δημοσίου», καταρρίπτεται εύκολα από τους συνομιλητές του αφού όλοι του επισημαίνουν ότι και οι βουλευτές της Ν.Δ. ψήφισαν για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής μόλις πριν από το καλοκαίρι.
«Ανύπαρκτη αντιπολίτευση»

Τι ήταν όμως αυτό που ανάγκασε τους βουλευτές της Ν.Δ. να είναι τόσο ανακόλουθοι με τα όσα μέχρι στιγμής είχαν πει; Οι κακές δημοσκοπήσεις αλλά και η έλλειψη συγκεκριμένης αντιπολιτευτικής τακτικής – πολλοί στη Ν.Δ. κάνουν λόγο για ήπια έως ανύπαρκτη αντιπολίτευση – φαίνεται ότι λειτούργησαν καταλυτικά στη λήψη αυτής της απόφασης.
Οι πληροφορίες λένε ότι τη Δευτέρα το πρωί σε σύσκεψη που έγινε στη Ρηγίλλης αποφασίστηκε ως πρώτο βήμα της νέας αντιπολιτευτικής τακτικής να είναι η αποχώρηση των βουλευτών από την προανακριτική επιτροπή, ενώ δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα την ίδια τακτική να ακολουθήσουν και οι βουλευτές που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για τα ομόλογα.
Τυπικά πάντως οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δικαιολόγησαν την απόφασή τους λέγοντας ότι δεν προχώρησαν οι διαχειριστικοί έλεγχοι στη μονή όπως επίσης και η «πορεία ελέγχου των εξωχώριων εταιρειών δεν παρουσίασε καμία πρόοδο». Μάλιστα στο κείμενό τους οι βουλευτές της Ν.Δ. χαρακτήρισαν την υπόθεση Βατοπεδίου «σκάνδαλο - παρωδία» δίνοντας έτσι το έναυσμα στους συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ να τους θυμίσουν την παλιότερη δήλωση του Κώστα Καραμανλή «ότι το λάθος αυτό δεν το χρεώνω σε κανέναν άλλο, δικό μου ήταν. Γνωρίζω ότι από όσα σκανδαλώδη έχουν συμβεί, οι πολίτες έχουν πληγωθεί».
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τσιρώνης κατηγόρησε πάντως τους συνάδελφους του της Ν.Δ. ότι φοβήθηκαν τα όσα θα έλεγε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην εξεταστική επιτροπή, ο οποίος πράγματι ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. «Το Βατοπέδι είναι από τις υποθέσεις που όζουν», είπε ο Προβόπουλος και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες συναλλαγές της μονής, που όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι υπάρχει οσμή από ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κατέθεσε ένα υπόμνημα 13 σελίδων από το οποίο προκύπτουν τα εξής:
- Η Μονή Βατοπεδίου είχε συνάψει 6 δανειακές συμβάσεις ύψους 156 εκατομμυρίων ευρώ με τη Marfin, από τα οποία τα 115 χρησιμοποιήθηκαν για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG. Μάλιστα, όπως προκύπτει από το υπόμνημα, η τράπεζα δεν είχε καταθέσει αναφορά ύποπτων συναλλαγών – ως όφειλε – προς την αρμόδια αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σε δυο περιπτώσεις. Όταν έγινε ανάληψη μετρητών ύψους 500.000 από τον μοναχό Ευδόκιμο και όταν εξοφλήθηκε σε μετρητά επιταγή 1 εκατομμυρίου ευρώ στον Γ. Σαχπατζίδη.

- Ακόμα από τον έλεγχο που έκανε η ΤτΕ διαπίστωσε σωρεία παραβάσεων σε συναλλαγές της μονής με τράπεζες της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν πλημμελή έλεγχο από την πλευρά των τραπεζών βάσει των διατάξεων της νομοθεσίας για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με όσα είπαν βουλευτές που μετέχουν στην προανακριτική, ο Προβόπουλος αποκάλυψε ότι πραγματικός δικαιούχος της offshore εταιρείας Rassadel είναι η μονή Βατοπεδίου, ενώ έκανε λόγο για κενά που υπάρχουν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, γεγονός που δυσκολεύει την έρευνα για τις ακριβείς συναλλαγές της μονής με αρκετές τράπεζες. Επεσήμανε ακόμα το γεγονός ότι, παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις των ελληνικών αρχών προς τις αντίστοιχες κυπριακές, οι τελευταίες δεν ανταποκρίθηκαν και έτσι δεν έγινε δυνατόν να μάθουν τις σχέσεις της μονής με σωρεία offshore εταιρειών της Κύπρου.
Ποντίκι