Ελλάδα: Ένα καλοκαίρι σε μία χώρα υπό πτώχευση.


 Γράφει η Ελένη Παπαδοπούλου


Την Κυριακή το βράδυ το Γαλλικό κανάλι Μ6 παρουσίασε ένα ρεπορτάζ για την Ελλάδα με τίτλο "Grèce: un été dans un pays en faillite", το οποίο συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Ο παρουσιαστής, μέσα από ένα οδοιπορικό που πήγαινε από τα νησιά του Αιγαίου, την Πάρο, την Αντίπαρο και την Σαντορίνη ως την Ομόνοια, τα Εξάρχεια, το Μουσείο της Ακρόπολης, τα εφοπλιστικά γραφεία του Πειραιά, τις εκκλησίες και τις λαϊκές αγορές της Αθήνας, κατάφερε πραγματικά να δώσει μία πολύ ρεαλιστική εικόνα για την ελληνική νοοτροπία του φοροδιαφεύγειν και του παρανομείν ποικιλοτρόπως.

Αναφέρω επιγραμματικά την έρευνα της συγκεκριμένης εκπομπής.

- Πάρος: Καναδός ιδιοκτήτης Rooms to let μιλάει για την πτώση στις τιμές και παραδέχεται πως δεν δηλώνει όλα του τα εισοδήματα. Η εκπομπή αναφέρεται στο γεγονός πως ο άνθρωπος αυτός ζει όλο τον χρόνο μόνο από ........τα καλοκαιρινά του εισοδήματα. Στον Καναδά δεν νομίζω να έκανε τα ίδια.
Το ρεπορτάζ ασχολείται επίσης με τις απούλητες βίλες στο νησί. Ο μεσίτης μιλάει για την κρίση στα ακίνητα και αποκαλύπτει πώς μπορεί κάποιος να χτίσει χωρίς άδεια. Η απάντηση είναι χτίζοντας ένα εκκλησάκι μέσα στην ιδιοκτησία του γλυτώνει τα έξοδα της άδειας, που όπως λέει ο Γάλλος στοιχίζει πολλά.
-Αντίπαρος: Έλλην ηλικιωμένος ψαράς έχει μετατρέψει το καϊκι του σε περιηγητικό πλοιάριο. Ακολουθούμε Γάλλους τουρίστες να κολυμπούν σε καταπράσινα ελληνικά νερά, να πίνουν ούζο και να αναφωνούν "Αυτή είναι ζωή". Μία φανταστικη διαφήμιση για τα ελληνικά νησιά αν η συγκεκριμένη παροχή υπηρεσίας δεν ήταν "μαύρη".
- Σαντορίνη: Άλλη ομάδα τουριστών επισκέπτεται τουριστικά μαγαζιά της περιοχής, γεμάτα από ψεύτικες μάρκες, σε πολύ καλές τιμές φυσικά. Οι Γάλλοι ψωνίζουν, ωστόσο ο σχολιαστής ασκεί την κριτική του. Η πώληση ή η μεταφορά τέτοιων προϊόντων στην Γαλλία έχει φυλάκιση και πρόστιμα ως 300.000 ευρώ. Σε εμάς έχει έσοδα που φτάνουν κάτι δις.
Μία τουρίστρια φωτογραφίζεται με έναν παππού πάνω στον γάϊδαρο του. Μην φανταστείτε κάτι αυθόρμητο. Ο παππούς χρεώνει 2 ευρώ τον κάθε τουρίστα που θέλει να βγάλει μαζί του φωτογραφία. Όχι, δεν δίνει απόδειξη. Αυτό έλειπε.
- Ομόνοια: Κοντινά πλάνα στην αγοραπωλησία ναρκωτικών και σε ναρκομανείς να παίρνουν την δόση τους. Όχι και τόσο καλή διαφήμιση για την πόλη, αν και εντελώς αληθινή. Κριτική από την εκπομπή στην κυβέρνηση για την αδιαφορία και την τεμπελιά, όπως λέει, που έχει δείξει απέναντι σε αυτή την κατάσταση.
- Πλάνα από την γνωστή μας Ζούγκλα σχετικά με δημοσίους υπάλλήλους που τα παίρνουν μπροστά σε κρυφή κάμερα, αναφορές στα φακελάκια στα νοσοκομεία, ρεπορτάζ για νοθευμένη με νερό βενζίνη καθώς και για ένα σύλλογο που δήθεν μαζεύει χρήματα για τους ανάπηρους, ενώ στην πραγματικότητα οι εισπράκτορες τα βάζουν στην τσέπη τους.
- Η εκπομπή ακολουθεί την Υπηρεσία Ελέγχων του Υπουργείου να ελέγχει βενζινάδικο για νοθεία. Όλα πολύ ωραία μέχρι που να κλείσουν οι κάμερες. Ο αρχιελεγκτής παίρνει τον ιδιοκτήτη λίγο πιο πέρα για να συζητήσουν. Οι Γάλλοι ανάβουν την κάμερα κρυφά. Το υπόλοιπο δικό σας.
- Μουσείο Ακρόπολης: Αναφορά στον Σαμαρά και στις προσλήψεις που έκανε στο Μουσείο της Ακρόπολης όσο ήταν Υπουργός Πολιτισμού. Όλοι οι υπάλληλοι είναι από την Καλαμάτα. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Η μέθοδος "κρυφή κάμερα" για άλλη μια φορά συλλαμβάνει τον διευθυντή του Μουσείου  να παραδέχεται πως "αυτή είναι μία πολύ παλιά πρακτική, που δεν συμβαίνει μόνο εδώ". Ας σημειωθεί πως δύο λεπτά νωρίτερα μπροστά στις κάμερες έλεγε ακριβώς τα αντίθετα.
- Εξάρχεια: Βόλτα στην γειτονιά, όπου σκοτώθηκε ο Αλέξης και μία πρώτη γνωριμία των Γάλλων με τους επαναστάτες χωρίς αιτία που επιμένουν να κλείσει η κάμερα (η οποία δήθεν κλείνει, αλλά γράφει).
- Λαϊκή αγορά: Εξαγριωμένη κυρία, από τις αγαπημένες φυσιογνωμίες των ελληνικών ρεπορτάζ, ουρλιάζει πως δεν έχουμε να φάμε και πως "ένας Παπαδόπουλος χρειάζεται" εν μέσω επευφημιών.
- Εκκλησία μετά την λειτουργία: Ο ρεπόρτερ ρωτάει τους παπάδες σχετικά με την φορολόγηση της Εκκλησίας και για τον διαχωρισμό της Εκκλησίας και του Κράτους. Οι παπάδες απαντάνε τρεις λαλούν και δυο χορεύουν. Παραδέχονται πάντως πως η Εκκλησία δεν φορολογείται.
- Εφοπλιστές: Επίσκεψη σε μεγάλο έλληνα εφοπλιστή ετών 32. Μαθαίνω εγώ και όλοι οι Γάλλοι τηλεθεατές πως οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα και πως αυτό, σύμφωνα με τον εφοπλιστή, είναι απόλυτα φυσιολογικό, γιατί οι εφοπλιστές κάνουν πολλές επενδύσεις στην Ελλάδα σε ακίνητα κτλ. Μας ενημερώνει επίσης πως αν φορολογηθούν δεν τούς είναι και σε τίποτα να φύγουν.

Όσο και να μην μου αρέσει η πραγματικότητα πρέπει να ομολογήσω πως η εικόνα που έδωσε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ είναι αντιπροσωπευτική. Μπορώ επίσης να πω πως αποδίδει ευθύνες τόσο στους πολιτες όσο και στους κυβερνώντες. Πράγματα που σε εμάς φαίνονται απολύτως φυσιολογικά και κομμάτι της καθημερινότητας μας οι Γάλλοι τα αντιμετωπίζουν με έκπληξη. Όλα αυτά που αναφέρονται στο ρεπορτάζ για αυτούς, όπως και για πολλούς άλλους, είναι περίεργα και ανεπίτρεπτα.

Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση στην χώρα μας είναι τρελή. Η τρόϊκα, το ΔΝΤ και το κάθε Μνημόνιο μπορεί να αλλάζουν προς το χειρότερο ή το καλύτερο τις οικονομίες, αλλά δεν αλλάζουν σε τίποτα τις νοοτροπίες.

Τελικά αναρωτιέμαι ποιός πληρώνει φόρους σε αυτή την χώρα; Μόνο οι μ............ (και δεν εννοώ τους μισθωτούς);