Έξυπνη κάρτα ή βλάκες εισηγητές;;

 Γράφει ο Δημήτρης Κακογιάννης

Πολλές συζητήσεις γίνονται τελευταία για την θέσπιση μιας «έξυπνης κάρτας» που θα υποχρεωθούν να προμηθευτούν οι πολίτες προκειμένου -λέει- να γίνει η ζωή τους πιο εύκολη, να κάνουν τις αγορές τους από τις επιχειρήσεις χωρίς να χρειάζεται να ζητούν αποδείξεις, καθώς θα είναι συνδεδεμένες με την εφορία και θα καταγράφονται οι όποιες συναλλαγές τους.

Αυτό προβάλλεται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα φερέφωνά της, της τηλεόρασης, κάνοντας μάλιστα και συνεντεύξεις στους δρόμους προκειμένου να προβάλλουν το «επίτευγμά» της.

Αν παρακολουθήσουμε λίγο την ιστορία για την θέσπιση και λειτουργία αυτής της «έξυπνης κάρτας» σύμφωνα και με ισχυρισμό του Πρωθυπουργού, σ αυτή την κάρτα που θα λέγεται και κάρτα του.............
πολίτη και θα συνδέεται ηλεκτρονικά με όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, θα ενσωματωθούν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, εκλογικός αριθμός, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης, κάρτα διέλευσης διοδίων, κάρτα δημότη, αλλά και δεδομένα που έχουν σχέση με την υγεία (ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος) ώστε -τάχα- ο πολίτης να εξυπηρετείται παντού και χωρίς γραφειοκρατία.

Προφανώς αυτό το «επίτευγμα» θα εντάσσεται στα πλαίσια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της οποίας ο κύριος Πρωθυπουργός μας είναι fan.

Ρωτώ εγώ ο αφελής και ελαφρώς υποψιασμένος πολίτης που έχω κάθε δικαίωμα να μην εμπιστεύομαι ούτε τις εξαγγελίες ούτε και τις προθέσεις του κυρίου Πρωθυπουργού, καθώς από όσα μας έλεγε εδώ και χρόνια ακόμα και όσα έταζε λίγο πριν τις περυσινές εκλογές και για να υφαρπάξει τις ψήφους και την εξουσία τίποτα δεν έπραξε, μήπως πίσω από αυτή την προσπάθεια κρύβονται άλλες σκοπιμότητες?

Από πού ως που ρε φίλε θα πρέπει τα δικά μου προσωπικά δεδομένα (ακόμα και ο ιατρικός μου φάκελος) να είναι στη διάθεση του κάθε τυχάρπαστου δημοσιουπαλληλίσκου ή του κάθε απατεώνα που θα μπορεί να «διαβάσει» την κάρτα που πιθανώς να έχασα η να μου έκλεψε να της κάνει χρήση για δικό του όφελος;;;

Άλλωστε είναι άπειρα τα κρούσματα αντιγραφών των πιστωτικών καρτών και των υπεξαιρέσεων που έχουν γίνει. Εδώ γιατί να υπάρχει εξαίρεση;;

Ακόμα ρε φίλε ποιος μου εξασφαλίζει ότι με την κάρτα αυτή δεν θα είμαι υπό συνεχή παρακολούθηση, που πάω, τι κάνω, τι ψωνίζω, τι τρώω, με ποιον μιλώ, μια που τη σήμερον ημέρα η ηλεκτρονική παρακολούθηση δεν έχει όρια;;;

Πάτε σώνει και καλά να μας κάνετε ζόμπι τηλεκατευθυνόμενα;;;

Όμως εδώ έχουμε και την άλλη περίπτωση που τα γνωστά φερέφωνα των μαρκουτσοφόρων και μη «ενημερωτών» της τηλεόρασης δεν ανέφεραν και που δημοσιεύθηκε στο capital.gr.

Δεν ανέφεραν ηθελημένα ή όχι, ότι δεν πρόλαβε καλά - καλά να ανακοινωθεί επίσημα από τους υπουργούς οικονομικών και περιφερειακής ανάπτυξης η πρόθεσή τους και οι Βρυξέλλες θέτουν θέμα εφαρμογής του.

Πριν καν δοθούν περαιτέρω πληροφορίες και λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντόπισε κενά σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι "η χρήση ατομικών καρτών με γραμμωτό κωδικό συνεπάγεται την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών, κάτι που υπόκειται στις εθνικές διατάξεις εφαρμογής της Οδηγίας για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ελεύθερης κυκλοφορίας των δεδομένων αυτών. Επίσης, οι διατάξεις της εν λόγω Οδηγίας ορίζουν ότι η επεξεργασία πρέπει να γίνεται για συγκεκριμένους και νόμιμους σκοπούς, να είναι συναφής και όχι δυσανάλογη σε σχέση με τον σκοπό για τον οποίο χρησιμοποιείται".

Επιπλέον, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι "δεν γνωρίζει εάν έχει διενεργηθεί τέτοιου είδους αξιολόγηση, ούτε εάν έχει ζητηθεί η γνώμη της εθνικής αρχής προστασίας των δεδομένων κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του σχετικού μέτρου".
Επισημαίνει παράλληλα ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξη παρόμοιων συστημάτων σε κράτη μέλη βάσει των οποίων συγκεντρώνονται δεδομένα, γενικά, κατά την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών μέσω ατομικής ηλεκτρονικής κάρτας.

Να λοιπόν που ενώ οι δικοί μας αρμόδιοι φορείς (π.χ.Δικηγορικοί Σύλλογοι, Δικαστικές αρχές ) περί άλλων τυρβάζοντας, περιορίζονται να ακούνε (αν το άκουσαν) το ηχηρό χαστούκι που ρίχνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα, επειδή κάποιοι άσχετοι καρεκλοκένταυροι χαρτογιακάδες, εραστές και σεναριογράφοι των ταινιών επιστημονικής φαντασίας οραματίσθηκαν σύγχρονους τρόπους υποδούλωσης και φασιστικής παρακολούθησης στα πλαίσια της παγκόσμιας διακυβέρνησης ενός ανύπαρκτου σοσιαλισμού πράσινης απόχρωσης..

Ας περιμένουμε λοιπόν με καχυποψία και ετοιμοπόλεμοι τις εξελίξεις.