Βγάλτε χρήματα από τις σκεπές σας

 Εχεις σκεπή ή ταράτσα σπίτι σου;; 
Βάλε Φωτοβολταϊκά
Ενα πρόγραμμα που απευθύνεται τόσο στους οικιακούς καταναλωτές όσο και στις μικρές επιχειρήσεις της ηπειρωτικής χώρας - και των νησιών που συνδέονται με το κυρίως δίκτυο- που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος ως 10 κιλοβάτ (ΚW) σε δώμα ή σε στέγη κτιρίου. Τα απαιτούμενα κεφάλαια εκτιμώνται περίπου σε 3.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ. Δηλαδή θα απαιτηθούν περίπου 30.000 ευρώ για το όριο των 10 ΚW. Αν δεν αλλάξει κάτι στην τιμολόγηση της ΔΕΗ, τα έσοδα είναι εγγυημένα για 25 χρόνια. Το σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί και σε κοινόχρηστο χώρο, όπως η ταράτσα της πολυκατοικίας, με κάποιους περιορισμούς.

Η παραγόμενη ενέργεια πωλείται εξ ολοκλήρου στη ΔΕΗ, δίχως να αλλάζει κάτι στην αγορά του ρεύματος εκ μέρους του παραγωγού. Αυτό σημαίνει ότι αν ........
φερ΄ ειπείν η αξία της παραγόμενης ενέργειας φτάνει τα 250 ευρώ και ο λογαριασμός του ρεύματος τα 150 ευρώ, η ΔΕΗ επιστρέφει τη διαφορά, δηλαδή τα 100 ευρώ. Για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών δεν χρειάζεται να γίνει έναρξη επαγγέλματος ή να ανοίξουν βιβλία στην Εφορία. Αντίθετα, ο παραγωγός δικαιούται έκπτωση δαπανών της τάξεως του 20% για την εγκατάσταση του συστήματος.

Οι πολεοδομικοί περιορισμοί είναι μικροί και το μόνο που χρειάζεται είναι η έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το πάνελ μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε σημείο, καθώς εξαιρείται η απόληξη του κλιμακοστασίου, του φρεατίου ανελκυστήρα και άλλων κατασκευών.