«Ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο»Η πρόταση του Εισαγγελέα για Κορκονέα


«Εγωιστική διαχείριση της εξουσίας » η οποία τους οδήγησε στη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και προσπάθεια παραπλάνησης της Δικαιοσύνης για τα περιστατικά τα οποία προηγήθηκαν της πράξης τους καταλόγισε στους ειδικούς φρουρούς Επ. Κορκονέα και Β. Σαρλιώτη ο εισαγγελέας κ. Χ. Λακαφώσης κατά τη χθεσινή αγόρευσή του στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας. Ο κ. Λακαφώσης με μια πρότασηκαταπέλτη χαρακτήρισε « προσποιητή » τη συγγνώμη των δύο κατηγορουμένων και πρότεινε να μην τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό, αλλά αντιθέτως να κηρυχθούν ένοχοι όπως παραπέμφθηκαν να δικαστούν: δηλαδή για «ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο» ο Επ. Κορκονέας και για «απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο» ο Β. Σαραλιώτης.

Αν γίνει δεκτή στο σύνολό της από το δικαστήριο η εισαγγελική πρόταση τότε οι αναμενόμενες ποινές θα είναι τα ισόβια για τον Επ. Κορκονέα, φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του 15χρονου Αλ. Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008, στα Εξάρχεια, και η πολυετής κάθειρξη- από 10 ως 20 χρόνια- για τον απλό συνεργό Β. Σαραλιώτη.

Ο εισαγγελέας, ειδικότερα, αναφερόμενος στον ενδεχόμενο δόλο του Επ. Κορκονέα είπε: « Αν και δεν το επιδίωξε,σκότωσε τον Αλεξ.Γρηγορόπουλο.Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ενήργησε, συνηγορούν ότι ο κατηγορούμενος ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση έκανε χρήση του όπλου του ». Και πρόσθεσε ότι ο Επ. Κορκονέας « ήταν σε θέση να προβλέψει τη θανάτωση πολίτη » όπως και ο Β. Σαραλιώτης, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Λακαφώση, « αποδεχόμενος το..........
όποιο
αποτέλεσμα ερχόταν,επέδειξε αναξιοπρεπή για αστυνομικό συμπεριφορά και ενίσχυσε τον Επ. Κορκονέα κυριευμένος από θυμό και αγανάκτηση,ενθαρρύνοντας με τη διαρκή παρουσία του τον συγκατηγορούμενό του ».

Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, η κοινή απόφαση των δύο κατηγορουμένων να αγνοήσουν τις εντολές του Κέντρου ήταν « ασύνδετη και υπηρεσιακά επικίνδυνη » και ταυτόχρονα ενδεικτική της « σαφούς και άκριτης επιμονής τους στην αντιπαράθεση με τους νεαρούς ».

Ούτε πέτρες ούτε μολότοφ
« Δεν υπήρχε σφοδρή επίθεση των νεαρών, ούτε ρίψη πετρών,ούτε μολότοφ,όπως ψευδώς ισχυρίστηκαν οι κατηγορούμενοι.Οποιαδήποτε αντίδραση κι αν υποτεθεί ότι υπήρξε, δεν είχε τα χαρακτηριστικά της διαβάθμισης που παραπλανητικά της έδωσαν οι δύο ειδικοί φρουροί » τόνισε ο κ. Λακαφώσης και συμπλήρωσε: « Η αληθής αιτία της κινητοποίησής τους ήταν ο θυμός και η οργή μετά την πρώτη επίθεση, συναισθήματα απολύτως κατανοητά για απλούς πολίτες όχι όμως για έμπειρους αστυνομικούς,οι οποίοι επέδειξαν παρορμητική αντίδραση που θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση, κάτι που και οι ίδιοι γνώριζαν ». Οσο για το αν οι Επ. Κορκονέας και Β. Σαραλιώτης κατάλαβαν ή όχι ότι αποτέλεσμα των πυροβολισμών ήταν να δολοφονηθεί ένα 15χρονο παιδί, ο κ. Λακαφώσης διατύπωσε τη γνώμη ότι « αμφότεροι οι κατηγορούμενοι αντιλήφθηκαν αμέσως μετά τους πυροβολισμούς ότι κάποιος είχε βληθεί », ωστόσο τόνισε ότι και οι δύο « αποχώρησαν προκλητικά απαθείς». Το δικαστήριο διέκοψε τις συνεδριάσεις του για τις 2 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα αρχίσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων.