Κι'άλλες πολιτικές α-νοησίες...πάλι με συμφραζόμενα

Γράφει ο Κων/νος Δρακάτος


Πολλές φορές, τις περισσότερες, η επικοινωνία των κομμάτων και των πολιτών μοιάζει σαν να γίνεται μεταξύ ανθρώπων και εξωπλανιτικών όντων. Αν όμως με ρωτήσετε ποιους κατατάσσω στους ανθρώπους και ποιους στους εξωγήινους, θα ομολογήσω ότι δυσκολεύομαι να κάνω αυτό τον διαχωρισμό.

Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι τα μεν κόμματα στέλνουν συνεχώς και ακαταπαύστως προς τους πολίτες μηνύματα με την μορφή αθροισμάτων συγκεκριμένων λέξεων, πολλαπλών ή καθόλου νοημάτων, οι άλλοι δε να δείχνουν ότι τα κατανοούν μεν αλλά χωρίς όμως να μπορούν και να περιγράψουν ακριβώς αυτό που κατάλαβαν. Συνήθως προσαρμόζουν τα νοήματα ώστε να ταιριάζουν με τις επιθυμίες τους.

Θα παραθέσω δύο παραδείγματα που θα διευκολύνουν στην κατανόηση του προβληματισμού μου.

Παράδειγμα 1ο. Ο κ. Κ.Μαρκόπουλος από την ΝΔ δήλωσε: "Ο Αντώνης Σαμαράς έχει απομακρύνει τα πολιτικά ζόμπι από τη ΝΔ και ας νιώθουν κάποιοι άβολα γι'αυτό." και παρακάτω ".........
το ταξίδι στο μέλλον είναι ποιο σημαντικό από την αναζήτηση και την αναψηλάφιση του παρελθόντος. Ο κόσμος της ΝΔ έχει αντιληφθεί ότι σήμερα η εντολή που έχει δοθεί στον Αντώνη Σαμαρά είναι το αύριο και όχι το χθες. Το χθες τελείωσε".

Τι κατάλαβε, όποιος κατάλαβε; Κατ'αρχήν, τι θα πει πολιτικό ζόμπι και ποιοι είναι; Όταν δεν ξέρουμε τι είναι και ποιοι είναι, πως θα καταλάβουμε, εν συνεχεία, τι θα πει, "κάποιοι νιώθουν άβολα γιατί απομακρύνθηκαν τα πολιτικά ζόμπι"; Φυσικά, όσο και να ρωτάμε δεν θα πάρουμε απάντηση, γιατί το ενδιαφέρον τους δεν είναι η ουσία αλλά η εντύπωση που θα κάνει μια τέτοια δήλωση. Απευθύνεται σε γκάγκα (gaga=γαλλική λέξη που σημαίνει πνευματικά ανίκανος, κλπ) και σου λέει: άστον, νεοδημοκράτης ή όχι, ότι και να κατάλαβε μας συμφέρει. Και αφού, υποτίθεται, τον έχει προετοιμάσει, έρχεται και στο ψητό. "Το ταξίδι στο μέλλον είναι ποιο σημαντικό από την αναζήτηση και την αναψηλάφιση του παρελθόντος". ΤΟ, δήθεν, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ!! Όμως και αυτό είναι αξίωμα, το μέλλον είναι η εξέλιξη του παρελθόντος. επάνω στο οποίο θα στηριχθεί το νέο οικοδόμημα. Αν η βάση, τα θεμέλια (το παρελθόν), δεν είναι σταθερό το μέλλον είναι αβέβαιο και αυτό φάνηκε καθαρά στις εκλογές του 2009.

Σίγουρος για την...πνευματική του υπεροχή έναντι των ακροατών του ο κύριος αυτός...την πάτησε και στην ουσία, έβλαψε την ΝΔ. Είπε: "Ο κόσμος της ΝΔ έχει αντιληφθεί ότι σήμερα η εντολή που έχει δοθεί στον Αντώνη Σαμαρά είναι το αύριο και όχι το χθες. Το χθες τελείωσε"!! Μα, το σημαντικό δεν είναι τι "έχει αντιληφθεί" ο κόσμος της ΝΔ, δηλαδή ούτε το 20% του Λαού, αλλά το 50+1%.

Με κάτι τέτοια όμως φαίνεται ότι το "χθες" θ'αργήσει πολύ να τελειώσει.

Παράδειγμα 2ο. Ο υπουργός Εργασίας κ.Λοβέρδος, στο πλαίσιο συζήτησης, πρόσφατης, επίκαιρης ερώτησης και αναφερόμενος στις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα μέσω της διαιτησίας (ΟΜΕΔ) δήλωσε: "Έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις, οι κοινωνικοί εταίροι έχουν στοιχιστεί και εμείς ως Πολιτεία έχουμε την υποχρέωση να περιφρουρήσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει" και "...αυτού του είδους οι αποφάσεις (σημ. του ΟΜΕΔ που δίνουν αυξήσεις 1,5% και σε μια περίπτωση ακόμη και 3% για το 2010) οι οποίες αντιστρατεύονται τις συλλογικές προσπάθειες όλων μας στην Ελλάδα, θα τις καταργήσουμε" και "Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

Ένταξη, να περιφρουρήσουν όσα έχουν συμφωνήσει, ως Πολιτεία, και τα οποία,

προφανώς, θα είναι υπέρ της Πολιτείας, αλλά ποιοι είναι η Πολιτεία και ποιοι αντιστρατεύονται της αποφάσεις της; Είναι δυνατόν, θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας όπως ο ΟΜΕΔ, να "...αντιστρατεύονται τις συλλογικές προσπάθειες όλων μας..."; Και αν είναι έτσι τότε αντί να καταργούν της αποφάσεις του γιατί δεν καταργούν τον ίδιο τον ΟΜΕΔ, ως αντεθνικώς δρώντα; Και στο τέλος η απαραίτητη κορώνα: "Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους". Ένταξη, καταλάβαμε!

Αυτός ο αλλοπρόσαλλος πολιτικός λόγος έχει συνέπειες. Κανένας πολίτης πλέον,

με εξαίρεση φυσικά τους κομματικά εξαρτημένους, δεν εμπιστεύεται κανένα και τίποτα, οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν καθαρά. Προ ημερών και με αφορμή την απεργία των μεταφορέων, άκουσα μια θεωρία, που επηρεασμένος, ίσως, από το πνεύμα των ημερών αυτών, μου φάνηκε αρκετά πειστική και την παραθέτω.

Λέει, λοιπόν, η θεωρία ότι η ιστορία του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων και της λύσης του Ασφαλιστικού, είναι πολύ παλιά, 20ετίας και πλέον, αλλά καμία κυβέρνηση δεν αναλάμβανε να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά και ας κόστιζαν δισεκατομμύρια στον Ελληνικό Λαό, (σημ. το πρωί, 30/7, από πρωινή ραδιοφ. εκπομπή, άκουσα τον κ. Κ.Κουλούρη να επιβεβαιώνει ότι ως υπουργός Συγκοινωνιών κλπ, το 1995, είχε αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα των φορτηγών ΔΧ, κατόπιν πιέσεων και της ΕΕ, αλλά δεν είχε ληφθεί καμία απόφαση, λόγω του περίφημου "πολιτικού κόστους").

Τα πράγματα με την εκτεταμένη κακοδιαχείριση του κράτους γενικώς, ως αποτέλεσμα της ανικανότητας της πολιτικής ηγεσίας, έφθασε στο μη παρέκει. Η διαφθορά, ως οργανωμένο πλέον σύστημα δημόσιας διοίκησης, έχει αναλάβει την διακυβέρνηση του τόπου και ο χρηματισμός έγινε θεσμός. Η χρεοκοπία κάθε μορφής, πολιτική, πολιτιστική αλλά κυρίως οικονομική ήταν πλέον θέμα χρόνου και ήρθε το 2009, όταν πλέον δεν μπορούσε να κρυφτεί.

Για άλλη μια φορά καλέσαμε τους "ξένους" για να μας σώσουν. Για άλλη μια φορά ακόμα! Αυτοί, πρόθυμοι όπως πάντα και με το αζημίωτο, φυσικά, να εξυπηρετήσουν καλούς πελάτες, μας έστειλαν τον κατάλογο με τα "φάρμακα" που έπρεπε να πάρουμε και μας "διέταξαν": ΑΡΧΙΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ. Τόσες κουταλιές το πρωί, τόσες το μεσημέρι και τόσες το βράδι και ορισμένες βαριές περιπτώσεις θα παίρνουν και τα μεσάνυχτα. Πιθανές παρενέργειες θα αγνοούνται.

Πρώτοι οι Συνταξιούχοι και οι Δημ.Υπάλληλοι άρχισαν την "θεραπεία". Τους ξίνισε και τους "ανακάτεψε" η δυσοσμία του, κάτι σαν μουρουνόλαδο, αλλά...τι να κάνουν; Ήρθε και η σειρά των "κλειστών επαγγελμάτων", με πρώτους τους ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ. Αυτοί με ποιο ευαίσθητο στομάχι είπαν αμέσως όχι και όταν τους πίεσαν έκαναν αυτό που είχαν μάθει να κάνουν αποτελεσματικά 30 χρόνια τώρα. Απεργία χωρίς βήμα πίσω, επηρεασμένοι ίσως και από το αποτέλεσμα της απεργίας των λιμενεργατών λόγω COSCO (όπου με 80 εκατομμυριάκια εξαγοράστηκε ο πατριωτισμός τους). Ήταν το λάθος τους. Οι "κατ'εντολήν" κυβερνώντες, δεν ”μπορούσαν” πλέον να υποχωρήσουν, όπως τόσα χρόνια έκαναν για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος, άφησαν τα πράγματα να εξελιχθούν, δημιουργήθηκε τεράστιο οικονομικό κόστος, που απέφερε την μείωση της αντίστασης του υπόλοιπου, πλην "φορτηγατζήδων" κοινωνικού συνόλου. Έτσι η επιστράτευση ακούστηκε με ανακούφιση και μπορεί. κάποιοι να είπαν...επιτέλους και ίσως μπράβο.

Το μήνυμα είχε σταλεί. Τώρα τα υπόλοιπα κλειστά επάγγελμα ξέρουν... Όσο για την συνέχεια απάντησε ήδη ο κ.Λοβέρδος:"Εχουμε αναλάβει δεσμεύσεις, οι κοινωνικοί εταίροι έχουν στοιχιστεί και εμείς ως Πολιτεία έχουμε την υποχρέωση να περιφρουρήσουμε όσα έχουμε συμφωνήσει".

Και τώρα ας περιμένουμε να έρθουν κι' άλλα και τότε ίσως αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε και τα...συμφραζόμενα.

Υ.Γ. Ένας φίλος του Καφενείου μας, σχολίασε το άρθρο μου της 26ης Ιουλίου, ως εξής:

ΟΝΤΩΣ ΕΙΣΘΕ ΑΝΕΡΜΑΤΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΜΦΡΑΖΟΜΕΝΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ....ΤΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ??ΠΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΜΕ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ?ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕΝΑ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ??ΓΙΑΤΙ ΧΩΡΙΣ ΓΝΩΣΗ,ΚΡΙΣΗ???????

Επειδή το σχόλιο του φίλου είναι διατυπωμένο με κόσμιο τρόπο, αν και χρησιμοποιεί οξείς, αλλά όχι υβριστικούς, χαρακτηρισμούς, θέλω με την σειρά μου να τον ρωτήσω: που διαφωνεί με τα γραφόμενά μου; Δεν διεκδικώ το αλάθητο και ευχαρίστως θα δεχόμουν μια τεκμηριωμένη όμως και χωρίς γενικότητες, αντίρρηση. Στον χαρακτηρισμό όμως ”ανερμάτιστος” μάλλον αστοχήσατε. Το έρμα χρησιμοποιείται κυρίως στα πλοία για την ευστάθειά τους και μεταφορικά ανερμάτιστους χαρακτηρίζουμε αυτούς που δεν έχουν σταθερές θέσεις, σαν τους πολιτικούς μας. Διαπιστώσατε κάτι τέτοιο σ’ εμένα; Πάντως, σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να με διαβάσετε.