Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι...


Γράφει ο Καφενόβιος

Σε κερδοσκοπικό παιχνίδι, που μπορεί να προκαλέσει μία νέα επισιτιστική κρίση, εξελίσσεται το ράλι τιμών στα σιτηρά. Με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα στη ρωσική παραγωγή σιτηρών και τις γειτονικές χώρες, γίνονται μαζικά στοιχήματα από traders που απογείωσαν τις τιμές όλων των δημητριακών, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος των τροφίμων.
Κερδοσκοπικές κινήσεις όμως γίνονται και στην εγχώρια αγορά, αφού οι έμποροι σπεύδουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση.
Oι έμποροι πουλούσαν πριν από 10 μέρες το σιτάρι 16 λεπτά το κιλό, αλλά τώρα ανέβασαν την τιμή στα 22 λεπτά χωρίς να υπάρχει ακόμα λόγος, διότι η τιμή παραγωγού παραμένει στα 12 λεπτά και η κούρσα της τιμής του προϊόντος στις διεθνείς αγορές δεν έχει επηρεάσει προς το παρόν τις προμήθειες στο εσωτερικό.
Οσοι έμποροι αγόρασαν στα αλώνια σιτηρά προς 12 και 13 λεπτά το κιλό, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη ρευστότητας στον.......... αγροτικό κόσμο, ετοιμάζονται για μεγάλα κέρδη έως και 100%. Οι αλευροβιομηχανίες πιέζονται από τους εμπόρους που έσπευσαν να κάνουν συλλογή σιτηρών, να αγοράσουν με τιμές έως και 25 λεπτά, προτού ανοίξει ξανά η αγορά της Ιταλίας μετά τις άδειες του Αυγούστου για τις εκεί βιομηχανίες ζυμαρικών, όπου καταλήγει ένα μεγάλο μέρος των σκληρών σιτηρών της χώρας. Οπως είναι φυσικό, ελάχιστα ευνοημένοι θα είναι οι αγρότες, μεγάλοι κερδισμένοι οι έμποροι και μεγάλοι χαμένοι οι καταναλωτές, καθώς αναμένονται μεγάλες αυξήσεις στο ψωμί και στα μακαρόνια- αν μάλιστα έχουμε και την αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ στα τρόφιμα, όπως διαφαίνεται, τότε από τον Σεπτέμβριο θα πούμε το ψωμί ψωμάκι... Μεγάλοι χαμένοι θα είναι και οι κτηνοτρόφοι καθώς θα αγοράσουν τις ζωοτροφές σε τιμές ακόμη και διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι.
Διερωτάσθε, τι κάνει η κυβέρνηση;
- Ποια κυβέρνηση;…