Φθηνότερα κατά 10% εφέτος τα ξενοδοχεία

Σε μια τουριστική περίοδο που χαρακτηρίζεται από μεγάλες διακυμάνσεις ανάμεσα στις αφίξεις και στα έσοδα στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν απώλειες εισπράξεων από 9% ως και 15% εξαιτίας των μειώσεων στις τιμές και των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, η Μύκονος αναδεικνύεται ο ακριβότερος προορισμός της Ευρώπης τον εφετινό Αύγουστο. Με τις τιμές στα ξενοδοχεία του νησιού να διαμορφώνονται σε 243 ευρώ, η αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περυσινής χρονιάς υπολογίζεται σε 2%...
Στην κατάταξη αυτή τοποθετεί το νησί ο Κατάλογος Ξενοδοχειακών Τιμών της trivago (tΗΡΙ- trivago Ηotel Ρrice Ιndex, www.trivago.gr) που αντανακλά τις τιμές της διαδικτυακής ξενοδοχειακής αγοράς μέσα από 53 online ταξιδιωτικούς πράκτορες και αλυσίδες ξενοδοχείων, διαμορφώνοντας τον μέσο όρο ξενοδοχειακών τιμών για πόλεις, περιοχές και χώρες της Ευρώπης. Το δεύτερο ακριβότερο νησί είναι το γερμανικό Ζιλτ, με τις τιμές να διαμορφώνονται σε 215 ευρώ (δίκλινο).

Αντίθετη εικόνα παρουσιάζουν οι τιμές των ξενοδοχείων στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, καταγράφοντας μείωση τον μήνα που διανύουμε. Στο σύνολο της χώρας οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν περιοριστεί κα τά 10% από τα επίπεδα τιμών του Αυγούστου του 2009, φθάνοντας τα 119 ευρώ, ενώ τον ίδιο μήνα κατά 2% φθηνότερη είναι η τιμή για ένα δίκλινο δωμάτιο στην Ευρώπη, διαμορφώνοντας τον μέσο όρο στα 106 ευρώ. Στην Αθήνα οι τιμές έπεσαν κατά 10% από τον μήνα Ιούλιο διαμορφώνοντας τον μέσο όρο τιμών στα 95 ευρώ ανά βραδιά, ενώ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά οι ξενοδοχειακές τιμές της πρωτεύουσας μειώθηκαν επίσης κατά 10%. Οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν να μειώνουν τις τιμές τους και αυτόν τον μήνα φθάνοντας τα 85 ευρώ (-1%), ενώ συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2009 τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν μείωση τιμών 12%.

Παρά τη γενικότερη τιμολογιακή πολιτική των εκπτώσεων στις τιμές που έχουν ακολουθήσει πολλές τουριστικές περιοχές προκειμένου να ενισχύσουν τη ζήτηση του εισερχόμενου αλλά και του εσωτερικού τουρισμού, οι τιμές των ξενοδοχείων τον Αύγουστο είναι αυξημένες σε σχέση με τον Ιούλιο στα περισσότερα ελληνικά νησιά, χαρακτηριστικό της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου. Ενδεικτικά η Νάξος εμφανίζει μέσο όρο τιμών τα 103 ευρώ (αύξηση 41% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010), η Κως έχει μέσο όρο τιμών τα 95 ευρώ (αύξηση 2%) και η Ρόδος έχει αύξηση 39%. Ανοδικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κινούνται και οι τιμές στις περιοχές της Σαντορίνης και της Κρήτης, με την Οία να έχει μέσο όρο τιμών τα 177 ευρώ (αύξηση 23%), το Καμάρι τα 159 ευρώ (αύξηση 61%), τα Χανιά τα 96 ευρώ (αύξηση 13%), το Ρέθυμνο τα 125 ευρώ (αύξηση 27%), το Ηράκλειο τα 114 ευρώ (αύξηση 8%). Η Μύκονος, η οποία αποτελεί και το πιο ακριβό νησί στην Ευρώπη, για τον μήνα Αύγουστο αύξησε τις τιμές της στα 243 ευρώ (αύξηση 79% σε σχέση με τον Ιούλιο).

Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Μεσογείου
Την ίδια περίοδο που οι εισπράξεις από τον ελληνικό τουρισμό περιορίζονται, θετική είναι η πορεία των εσόδων σε Τουρκία, Ισπανία και Κύπρο. Αύξηση 7,4% καταγράφουν οι εισπράξεις στην Τουρκία το β΄ τρίμηνο του 2010 (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) σε σύγκριση με το 2009, φθάνοντας τα 4,55 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (ΤURΚSΤΑΤΤurkish Statistical Ιnstitute), οι αφίξεις για το ίδιο διάστημα ανήλθαν, κατά 8,2%, σε 8,37 εκατομμύρια ενώ το πρώτο εξάμηνο του έτους υπολογίζονται σε 12,126 εκατομμύρια.

Ανοδική κατά 1,7% είναι η πορεία της Ισπανίας, η οποία τον Ιούνιο υποδέχθηκε 5,3 εκατομμύρια τουρίστες (+4,5% από τον Ιούνιο του 2009), καταγράφοντας αύξηση αφίξεων 1,7% από τη Γερμανία, 5,7% από τη Γαλλία και 5,4% από την Ιταλία. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Μελετών της χώρας (ΙΕΤ- Ιnstituto de Εstudios Τuristicos), αντίστοιχα για τον μήνα αυτόν, τα έσοδα αυξήθηκαν, κατά 2,4%, σε 4,89 δισ. ευρώ. Στα ίδια επίπεδα με αυτά τού 2009 διατηρούνται οι εισπράξεις κατά το α΄ εξάμηνο, αγγίζοντας τα 20,7 δισ. ευρώ, αν και οι αφίξεις παρουσιάζουν μείωση 1,8%, με 23 εκατομμύρια τουρίστες.

Ενισχυμένες κατά 2,2% σε σχέση με πέρυσι είναι οι εισπράξεις το α΄ εξάμηνο του 2010 στην Κύπρο καθώς ανέρχονται σε 578,3 εκατ. ευρώ, με τις αφίξεις το ίδιο διάστημα να εμφανίζουν οριακή μείωση 0,6% (877.958). Με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου σημαντική είναι η άνοδος τον Ιούνιο του 2010 και στους δύο δείκτες, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2009, με τις αφίξεις να αυξάνονται κατά 5,5% (275.280) και τις εισπράξεις κατά 11,4% (195,3 εκατ. ευρώ).

Πτώση σε έσοδα, μειωμένη και η πληρότητα
Π τώση σε πληρότητα κατά 80% και διαθεσιμότητα σε όλες τις κατηγορίες δωματίων παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία της Μυκόνου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, σε μια περίοδο κατά την οποία οι τιμές συνήθως κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα. Από τις 23 Αυγούστου και μετά, οπότε οι τιμές διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα με την αλλαγή της σεζόν, η πληρότητα ανέρχεται στο 90%, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μυκόνου (ΕΞΜ) κ. Αν. Φιορεντίνος. Σε χαμηλότερα επίπεδα κινούνται και οι εισπράξεις οι οποίες μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 10% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, ενώ οι αφίξεις ενισχύθηκαν κατά 6%. Οι τιμές όπως επισημαίνει ο ίδιος είναι καθηλωμένες δεύτερη χρονιά στα ίδια επίπεδα καθώς η πολιτική των ξενοδοχείων στο νησί ήταν να μη μειωθούν. Ωστόσο προσθέτει ότι στη διαπραγμάτευση της αξίας του δωματίου επιτυγχάνεται καλύτερη τιμή.

Από την άλλη σημειώνει ότι ξενοδοχεία των οποίων οι τιμές των δωματίων ανέρχονται σε 400 και 500 ευρώ τη βραδιά διατηρούν λίστα κρατήσεων, αφού με βάση τα στατιστικά στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Μυκόνου τον εφετινό Ιούλιο τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων εμφάνιζαν πληρότητα 84%, αυξημένη κατά 6% σε σχέση με το 2009. Αντίθετα για τον ίδιο μήνα τα περισσότερα ξενοδοχεία τριών και δύο αστέρων παρουσίαζαν πτώση. Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΕΞΜ παρατήρησε ότι είναι αισθητή η απουσία των ελλήνων επισκεπτών στο νησί, πράγμα που δημιουργεί προβλήματα και στην τοπική οικονομία η οποία στηρίζεται στην εγχώρια αγορά, ενώ ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι αφίξεις των αμερικανών και αυστραλών τουριστών, οι οποίοι προβαίνουν σε κρατήσεις μεμονωμένα αλλά και μέσω Διαδικτύου. Επίσης στο αεροδρόμιο της Μυκόνου εκτελούνται 20 πτήσεις την εβδομάδα από ευρωπαϊκές πόλεις καθώς δρομολόγια πραγματοποιεί και η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους ΕasyJet. Επίσης με διακυμάνσεις εξελίσσεται ο Αύγουστος στην Πάρο αφού το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα η πληρότητα ανέρχεται σε 90%-95% και μετά τις 15 Αυγούστου η πτώση ξεπερνά το 30%, με βάση τις μέχρι στιγμής κρατήσεις, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πάρου κ. Τ. Αμπατζής . Κατά τη γνώμη του η συνολική εικόνα της θερινής περιόδου δεν παρουσιάζεται καλή ενώ ο Σεπτέμβριος προβλέπεται να ακολουθεί την ίδια πορεία. Βάσει στοιχείων τον Ιούνιο η πληρότητα παρουσίασε χαμηλά επίπεδα και η μείωση των εσόδων άγγιξε το 50%, ενώ οι απώλειες στις εισπράξεις τον Ιούλιο περιήλθαν σε 35%- 40%.

Ο κ. Αμπατζής εξηγεί ότι η υστέρηση στις εισπράξεις οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις μειωμένες τιμές, οι οποίες τον Ιούνιο κυμάνθηκαν από-30% ως 40%, τον Ιούλιο-30% και τον Αύγουστο από10% ως-15%. Μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζουν, όπως σημειώνει, τα ξενοδοχεία κατώτερων κατηγοριών καθώς απευθύνονται σε κοινό που εφέτος αντιμετώπισε μείωση στο εισόδημά του.

Από την άλλη τα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων παρουσίαζαν μικρή κάμψη τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Αυτή οφειλόταν στην περιστολή δαπανών αλλά και στην απουσία ξένων τουριστών στο νησί, «αφού δεν βρίσκουν εισιτήρια για να έρθουν και αλλάζουν προορισμό». Οπως τονίζει ο κ. Αμπατζής «τα ξενοδοχεία είναι τα μόνα που μειώνουν τις τιμές», επισημαίνοντας τις αυξήσεις σε ΦΠΑ, τρόφιμα αλλά και εισιτήρια ενώ σημειώνει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για το νησί.

TOBHMA