Εμπορικό κέντρο ή συνοικιακό μαγαζί;

Γράφει ο Π.Κ.
Οι εμπορικές αγορές στα κέντρα των πόλεων αργοπεθαίνουν. Μια από τις αιτίες είναι και η οικονομική κρίση, γι΄ αυτό σαν καταναλωτές δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Στο κέντρο της Αθήνας οι μαγαζάτορες παραπονούνται για τις κινητοποιήσεις που εμποδίζουν το κοινό να κατέβει.

Δεν άκουσα όμως ούτε κουβέντα για κάτι που εγώ θεωρώ τον βασικό λόγο που κλείνουν τόσες μικρές επιχειρήσεις, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα αμερικάνικα Mall.

Αρκεί να περάσετε έξω από ένα για να δείτε εκατοντάδες αυτοκίνητα στους χώρους στάθμευσης. Δικαίωμα του καθενός είναι να ψωνίζει από όπου θέλει, βέβαια. Θα σας αναπτύξω το δικό μου σκεπτικό, γιατί αρνήθηκα να πατήσω σε κάποιο εμπορικό κέντρο. Άν δεν στηρίξω την τοπική αγορά πολλά από τα καταστήματα θα κλείσουν. Έτσι στο μέλλον η επιλογή που έχω τώρα: τοπικό κατάστημα ή εμπορικό κέντρο δεν θα υπάρχει. Κατά συνέπεια ακόμα και για ένα προϊόν θα............
αναγκάζομαι να παίρνω το αυτοκίνητο και να τρέχω στο εμπορικό κέντρο. Φαντάζεστε το κόστος;

Από ότι ακούω από φίλους οι τιμές είναι αρκετά ακριβότερες, γιατί προφανώς είναι ακριβά και τα ενοίκια και τα έξοδα φύλαξης. Άν λοιπόν εκλείψουν τα συνοικιακά καταστήματα και γίνουν μονοπώλιο, σίγουρα θα αυξήσουν τις τιμές ακόμα περισσότερο.

Στην Αμερική, όπου πρωτοεμφανίστηκαν, ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών και αντιδράσεων απο τους μικροιδιοκτήτες. Τελικά επικράτησαν, εξόντωσαν την τοπική αγορά και όταν έκριναν οτι δεν έχουν το επιθυμητό κέρδος τα έκλεισαν και άφησαν κτίρια φαντάσματα πίσω. Οι εθισμένοι καταναλωτές πια επισκέπτονται τα άδεια εγκαταλελειμένα κτίρια με νοσταλγία, αλλά για να αγοράσουν τα απαραίτητα κάνουν εκατοντάδες χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο.

Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι οτι σαν καταναλωτές - πολίτες έχουμε τη δυνατότητα να καθορίζουμε πολλά πράγματα που μας αφορούν, πρέπει όμως να λειτουργούμε κριτικά και να σκεφτόμαστε κάθε φορά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα σε ότι πρωτοποριακό μας σερβίρουν.