Η Οργισμένη Αποπολιτικοποίηση


Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Για χρόνια στην Ελλάδα η δημοκρατία μας λειτουργούσε αρκετά κοντά στη λογική του Schumpeter ο οποίους υποστήριζε πως ο ρόλος των πολιτών στη δημοκρατία είναι περιορισμένος στην εκλογή των ηγεσιών.
Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα κακέκτυπο δημοκρατίας με βασικούς πυλώνες το λαϊκισμό και τις πελατειακές σχέσεις. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι πολίτες εκχώρησαν το βασικό πολιτικό δικαίωμα της ουσιαστικής συμμετοχής σε συντεχνίες που υπερασπίζονταν τα «κεκτημένα» τους και σε πολιτικούς που τους κατέστησαν δέσμιους της δομής.
Δεν ελέγχαμε, δεν κρίναμε, δεν λειτουργούσαμε ορθολογικά. Βολευτήκαμε, όχι όλοι βέβαια, με τη μη ουσιαστική μας συμμετοχή.
Ξαφνικά, είδαμε ότι η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχίσει έτσι. Οι μέτριοι που οι ίδιοι είχαμε ψηφίσει και εξουσιοδοτήσει να μας κυβερνούν δεν έχουν ούτε τις λύσεις, ούτε το όραμα. Η Μεταπολίτευση, μαζί με το κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό της περιβάλλον δεν τελείωσε απλώς, χρεοκόπησε μέσα στην......... αναποτελεσματικότητα και τη διαπλοκή.
Και τώρα; Η δημοσκόπηση που έγινε την . Κυριακή για το Βήμα προβληματίζει έντονα για το μέλλον της χώρας. Οι πολίτες εμφανίστηκαν πλήρως απογοητευμένοι από τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς, ενώ παράλληλα εμφανίστηκαν αρνητικοί στη δημιουργία νέων σχηματισμών, με τη μερίδα βέβαια του λέοντος να πέφτει στη Δημοκρατική Αριστερά που ήδη γεννήθηκε, αλλά και στο κυοφορούμενο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη.
Εάν αυτή η φωτογραφία της στιγμής επαληθευτεί και παγιωθεί θα μιλάμε για ένα απόλυτο πολιτικό αδιέξοδο. Με τα μεγαλύτερα ποσοστά να συγκεντρώνονται στην αδιευκρίνιστη ψήφο και στις τάσεις αποχής.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία θυμωμένη α-πολιτική συμπεριφορά. Μόνο που δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα. Η αποχή από την εκλογική διαδικασία δεν σημαίνει πρακτικά ακύρωση της. Εκλογές θα γίνουν, αποτελέσματα θα βγουν και κυβερνήσεις θα σχηματιστούν. Εμείς ως οργισμένοι, αλλά παθητικοί παρατηρητές τι κέρδος θα έχουμε από όλο αυτό;
Ποιον συμφέρει η μη συμμετοχή των πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες και κυρίως στις εκλογές;
Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Αν θεωρούμε ότι δεν μας καλύπτουν οι προτάσεις που υπάρχουν πρέπει να αναζητήσουμε τις άλλες, και γιατί όχι να συμμετέχουμε και στη διαμόρφωση τους. Από την απουσία μας έχουμε μόνο χάσουμε…