Μια δημοκρατία για όλους

Γράφει ο Alex Mark

Ελλάδα, το δάκρυ του αέρα. Η χώρα που γέννησε στα σπάργανα της τον πολιτισμό, την ελεύθερη σκέψη, την δημοκρατία. Δημοκρατία είπα; Για μισό λεπτό. Υπάρχει ένα λάθος το οποίο γίνεται τόσο συχνά, ώστε έχει συνυφανθεί με την αλήθεια. Στην αρχαία Αθήνα, το πολίτευμα ήταν αυτό που ονομάζουμε σήμερα άμεση δημοκρατία, η οποία ήταν η ας μου επιτραπεί ο όρος κανονική δημοκρατία. Εδώ υπάρχουν μερικές εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες http://el.wikipedia.org/wiki/Άμεση_δημοκρατία. Εν συντομία, μετά την επανίδρυση της δημοκρατίας αυτό που ονομάζουμε εμείς ως δημοκρατία, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, επικράτησε, αρχικά, για δύο λόγους:

1) Καταρχάς, πρέπει να κατανοήσουμε ότι την αρχική εποχή επανίδρυσης της, δεν υπήρχε κανένα είδος δημόσιας εκπαίδευσης, ούτε η σημερινή πληροφόρηση. Ο μέσος άνθρωπος ήταν αμόρφωτης δίχως παιδεία, οπότε η αντιπροσωπευτική δημοκρατία απέκλειε την υπερίσχυση των πολυπληθέστερων κατώτερων κοινωνικών τάξεων που θα δημιουργούσε χαοτικής αταξία.

2) Δεν υπήρχε πρακτικός τρόπος λειτουργίας της άμεσης δημοκρατίας, καθώς λίγο έως πολύ κάθε κοινωνία ήταν αποκομμένη και δεν υπήρχαν τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.

Στις μέρες μας, βλέπουμε ότι η πρώτη προυπόθεση έχει εκλείψει εδώ και καιρό, καθώς η συντριπτική πλειονότητα έχει μια.........
βασική παιδεία και κρίση,
σαφώς πολύ ανώτερη από αυτήν των αρχικών δημοκρατών.

Στην δεύτερη προυπόθεση, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μία ρηξικέλευθη καινοτομία, το ίντερνετ. Πλέον, η άμεση δημοκρατία θα μπορούσε να έχει την εξής μορφή:

· Το κράτος θα παρείχε σε κάθε πολίτη ευρωζωνική σύνδεση και ένα βασικό λάπτοπ. Επιστημονική φαντασία; Ήδη στα πιο προηγμένα κράτη αποτελεί πραγματικότητα. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=178825

· Δημιουργία κεντρικής ιστοσελίδας της κυβέρνησης:

κάθε πρόταση κατηγοριοποιημένη, αναλυτική ανάλυση κάθε εσόδου και εξόδου του κράτους, ενώ ΟΛΑ θα ψηφίζονται μέσω ιντερνέτ από την αρχή της πλειοψηφίας, διασφαλίζοντας την πολιτική κουλτούρα του καθενός μας. Ένα μισάωρο την ημέρα θα ήταν αρκετό για να εξασφαλίσεις το υπόλοιπο μέλλον σου.

Μα καλά, πως δεν το έχει σκεφτεί ακόμη κανείς;;;

Χμ, η αλήθεια είναι ότι το έχουν σκεφτεί. Και τους φοβίζει. Είναι εύκολο να καταλάβεις γιατί:

· Θα χάσουν κάθε μορφή εξουσίας, δύναμης, προβολής

· Μα μετά πως θα υπάρχουν μίζες κάτω από τα τραπέζια και διαφθορά;

· Είναι πολύ ευκολότερο για το παγκόσμιο σύστημα να χειραγωσήσει την κυβέρνηση μιας χώρας απ’ ότι ολόκληρη την χωρα.

· Ο πολίτης θα γίνει πολιτικά ενήμερος, ικανός και αυτοδιαχειριζόμενος καθημερινά, όχι μία μαριονέτα η οποία μπορεί να εκφέρει άποψη κάθε 4 χρονια (το πολύ 15 φορές σε ολόκληρη την ζωή του!!)

Για την Ελλάδα, την κοιτίδα του πολιτισμού, ίσως ήρθε η ώρα να δώσει τα φώτα της πάλι σε όλη την ανθρωπότητα, ειδικά τώρα που ο κόμπος πραγματικά έχει φτάσει στο χτένι. Να δημιουργηθεί μια νέα γενιά αξιών και ιδανικών, γαλουχημένη από το αθάνατο ελληνικό πνεύμα. Να επαναφέρει την χαμένη της αίγλη σε όλο τον κόσμο, επανιδρύοντας την άμεση δημοκρατία. Δεν θα είναι εύκολο. Έχουμε όλο το σύστημα απέναντι μας. Αλλά θα νικήσουμε.

ΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ