«Χαράς ευαγγέλια» για το αμερικανικό έλλειμμα


Το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ συνέχισε να μειώνεται περισσότερο από ό, τι αναμενόταν τον Ιούνιο, αυξάνοντας την πιθανότητα το έλλειμμα να είναι χαμηλότερο κατά τη λήξη του οικονομικού έτους 2010 από ότι το προηγούμενο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών .
Ο Ιούνιος ήταν ο 21ος συνεχής μήνας ελλείμματος, με 68,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μειώθηκε κατά 27% σε σχέση με τον ίδιο μήνα της περασμένης χρονιάς, και το Μάιο ήταν χαμηλότερο από αυτό που φοβούνταν οι αναλυτές, που υπολόγιζαν σε 70 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Υπουργείο Οικονομικών απέδωσε την βελτίωση αυτή στην αύξηση των φόρων στις επιχειρήσεις που συλλέχθηκαν από το μήνα αυτό. Τα έσοδα σημείωσαν αύξηση 17% σε διάστημα ενός έτους.
Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του οικονομικού έτους, δηλαδή από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου, το έλλειμμα έφθασε τα........ 1.004,0 δισεκατ. δολάρια Είναι κατά 8% κατώτερο από το σύνολο της ίδιας περιόδου του προηγούμενου οικονομικού έτους.
Ο Λευκός Οίκος προέβλεπε τον Ιανουάριο ότι το έλλειμμα του 2010 θα ήταν 1.555 δισεκατομμύρια δολάρια, υψηλότερο από τα 1.416 δισεκατομμύρια του 2009.