ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 3 ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Δίνει χρίσματα ο Σαμαράς

Του Χρήστου Τσαλικίδη

Διαδοχικές συσκέψεις με το επιτελείο του πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες ο Αντώνης Σαμαράς για να οριστικοποιήσει τα πρόσωπα που θα στηρίξει στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με το πλάνο της Ρηγίλλης, οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται στα τέλη Ιουλίου. Απόφαση του προέδρου της ΝΔ είναι να δώσει χρίσματα μόνο στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά) και στους υπόλοιπους να στηρίξει όσους επιλέξει η κομματική βάση.

Με αυτήν την κίνηση επιθυμεί πρώτον να σηματοδοτήσει την αλλαγή κομματικής νοοτροπίας και δεύτερον να αποδείξει εμπράκτως στους νεοδημοκράτες ότι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κομματικού μηχανισμού.

Μετέωρη η υποψηφιότητα Γκιουλέκα
Στη Θεσσαλονίκη η υποψηφιότητα Γκιουλέκα παραμένει μετέωρη. Όσο δεν ξεκαθαρίζει το θέμα, τόσο παραμένει θολό το τοπίο και η ..........παραπολιτική κερδίζει καθημερινά έδαφος. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ως αουτσάιντερ στην κούρσα διαδοχής του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Ο τελευταίος λόγος θα ανήκει στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είναι πιθανό να ανακοινώσει την απόφαση του κατά τη διάρκεια παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη.

Κακλαμάνης και πάλι
Στο δήμο Αθηναίων όλα δείχνουν ότι η ΝΔ θα στηρίξει και πάλι τον Νικήτα Κακλαμάνη. Οι σχέσεις του με τον πρόεδρο του κόμματος μοιάζουν να έχουν αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ καταλυτικό ρόλο στην απόφαση της Ρηγίλλης φέρεται να έπαιξε και η διαφαινόμενη στήριξη του ΛΑΟΣ στο σημερινό δήμαρχο. Θέμα πιθανής υποψηφιότητας του Άρη Σπηλιωτόπουλου δεν τίθεται, προς το παρών τουλάχιστον, ενώ επισήμως η Ρηγίλλης συνιστά υπομονή.

Προβληματισμός στον Πειραιά
Ο δήμος Πειραιά αποτελεί το δεύτερο μεγάλο «πονοκέφαλο» της ΝΔ. Η κόντρα του γραμματέα αυτοδιοικητικού, Βασίλη Μιχαλολιάκου, με τον Πέτρο Μαντούβαλο καλά κρατεί, με αποτέλεσμα ο πρώην βουλευτής να είναι υποψήφιος δήμαρχος είτε ως «αντάρτης», είτε με τη στήριξη του ΛΑΟΣ. Όπως δηλώνει δεν είναι ούτε «εντολοδόχος», ούτε «φυτευτός κομματικών συστημάτων και συμφερόντων». Η προοπτική υποψηφιότητας του Πάνου Παναγιωτόπουλου δεν προχωρά λόγω της θέσης που κατέχει στην ηγετική ομάδα του κόμματος, ενώ τα σενάρια που έκαναν λόγο για στήριξη στον Ανδρέα Ανδριανόπουλο αποδεικνύονται παραφιλολογία.