Τα δωράκια της Siemens και ποιοί τα πήραν!!!


Στα καθιερωμένα εταιρικά δώρα προς πολιτικούς και επιχειρηματίες με την ευκαιρία της ονομαστικής εορτής τους ή τις εορτές των Χριστουγέννων περιορίζονται οι λίστες που απέστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ηellas κ. Π. Ξυνής προς την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις διαδρομές του «μαύρου χρήματος» της Siemens. Η σπουδή που επέδειξε απαντώντας αυθημερόν στο αίτημα του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη εξ ονόματος του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για παροχή άμεσα όλων των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η εταιρεία και ο όμιλος Siemens, για «πλήρη συνεργασία και διαφάνεια», περιορίστηκε στη λίστα με τα εταιρικά δώρα. «Η εταιρεία μας κατόπιν ενδελεχούς έρευνας των αρχείων τηςσυγκέντρωσε και σας υποβάλλει συνημμένα τρία κλασέρ με αντίγραφα τιμολογίων που έχουν καταχωρισθεί στο κέντρο κόστους “101.000” (σ.σ.: από το οποίο πληρώνονταν τα δώρα της εταιρείας) αναφορικά με δώρα σε τρίτους, τα........ οποία υπερβαίνουν το ποσό των 800 ευρώ για το χρονικό διάστημα 2004 μέχρι 2009. Επίσης, σας αποστέλλουμε και ένα κλασέρ με παραστατικά του γραφείου του κ. Ρ. Φίσερ (σ.σ.: διάδοχος του Μ. Χριστοφοράκου) με μικρότερης αξίας δώρα σε τρίτους, καθώς και τις λίστες με τους παραλήπτες των χριστουγεννιάτικων δώρων 2005-2008» αναφέρει η επιστολή του κ. Ξυνή.

Ετσι το 2007 με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης φέρεται να έχουν αποσταλεί από μία σαμπάνια Dom Ρerignon στον τότε πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή , στον προκάτοχό του κ. Κ. Σημίτη , στον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη, στους πρώην υπουργούς του ΠαΣοΚ κκ. Κ. Σκανδαλίδη και Κ. Γείτονα κ.ά., ενώ σαμπάνια σε δερμάτινη συσκευασία είχαν λάβει του Αγίου Κωνσταντίνου πολλοί εξ αυτών και το 2006. Του Αγίου Γεωργίου το ίδιο δώρο φέρεται να είχε αποσταλεί και στον σημερινό πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, όπως και στους τότε υπουργούς της ΝΔ κκ. Γ. Αλογοσκούφη , Γ. Βουλγαράκη κ.ά., ενώ μεταξύ των πολιτικών φέρεται να είναι και ο νυν πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ο κ. Π. Δούκας, ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος κ.ά.

Εκτός από το εθιμοτυπικό ποτό υπήρχαν και πιο ιδιαίτερα δώρα που έκανε ο Χριστοφοράκος, για τα οποία όμως δεν υπάρχουν στις λίστες ονόματα παραληπτών. Μεταξύ αυτών το 2005 δωρήθηκαν πίνακες ζωγραφικής αξίας 2.225 ευρώ, τσάντες Longchamp αξίας 360 ευρώ, πορτοφόλια Βvlgari αξίας 220 ευρώ, φουλάρια Ηermes αξίας 250 ευρώ και μανικετόκουμπα αξίας 288 ευρώ, ενώ τον Ιούνιο του 2006 υπάρχει (άγνωστος) παραλήπτης μανικετόκουμπων αξίας 1.200