H Σύνοδος G 20 του «Τίποτα» και της Ντροπής

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης

Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των 20 ισχυρότερων κρατών του κόσμου στο Τορόντο, τη βδομάδα που μας πέρασε, θα μείνει στην ιστορία σαν η «Σύνοδος του Τίποτα». Οι ηγέτες των ισχυρών του κόσμου (ανάμεσά τους ο Θαπατέρο και ο Ερντογάν), σε αντίθεση με αυτά που έλεγαν στους λαούς τους πριν τη Σύνοδο, συμφώνησαν να:

• Μη συμφωνήσουν σε ρυθμίσεις ελέγχου των χρηματαγορών αλλά να αφήσουν τις τράπεζες, που δημιούργησαν την κρίση, ανεξέλεγκτες όπως μέχρι σήμερα και μάλιστα αν χρειαστεί να τις ενισχύσουν με περισσότερα από τα 1.500.000.000.000 δολάρια που τις έδωσαν μέχρι τώρα. (Γι αυτό και η SIEMENS ανακοίνωσε χθες εκτάκτως την ίδρυση μιας δικής της τράπεζας με την αιτιολογία ότι δεν εμπιστεύεται ξένες τράπεζες!!).
• Μειώσουν την........
βοήθεια προς τις χώρες του τρίτου κόσμου ακυρώνοντας προηγούμενες αποφάσεις τους ( μόνο το κόστος των μέτρων ασφαλείας της Συνόδου κόστισε 900 εκατομμύρια δολάρια!! Περισσότερα από το ΑΕΠ κάποιων χωρών του τρίτου κόσμου!!!
• Να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες που σχετίζονται με το κοινωνικό κράτος.( Ηδη οι διεθνείς αγορές αντέδρασαν θετικά. Δεν ξέρουμε ακόμη πως θα αντιδράσουν οι χήρες με ανήλικα παιδιά που θα τις κόψουν τη σύνταξη)

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

• Αύξηση των κερδών των τραπεζών με παράλληλη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και αύξηση των απολύσεων και της ανεργίας.
• Αύξηση της πείνας στον τρίτο κόσμο και φυσικά, αύξηση του κύματος μεταναστών προς τον Βορρά μέσω Ελλάδος, Ιταλίας και Ισπανίας.

Περιττεύουν νομίζω τα σχόλια για το πόσο δημοκρατικές είναι οι κυβερνήσεις και για το αν κυβερνώντες και εξουσιάζοντες ταυτίζονται απαραιτήτως. Οι G 20 βρήκαν σίγουρα το σημείο G του κόσμου, καθ υπόδειξη των αληθινών εντολοδόχων τους.