Ούτε ΕΣΥ αλλά ούτε κι' εσύ κα Υπουργέ !

Γράφει ο Κων/νος Δρακάτος

Η Υπουργός Υγείας κα Μ.Ξενογιαννακοπούλου, Δικηγόρος, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και με μεταπτυχιακές σπουδές (όπως η ίδια γράφει στο βιογραφικό της) στο Δημόσιο Δίκαιο, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, είναι ένας νέος, σχετικά, άνθρωπος (1963) αλλά ηλικιωμένη πολιτικός αφού, σύμφωνα πάντα με το βιογραφικό της, από το 1980, δηλαδή από 17 μόλις χρονών εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και υπήρξε δραστήριο μέλος σε διαφόρους τομείς των κομματικών εργασιών που της ανατέθηκαν.

Με τα προσόντα αυτά, δηλαδή νέος άνθρωπος, σπουδαγμένη και με πείρα από την πολιτική και από το "εξωτερικό", θα περίμενε κανείς να φέρει τον "νέο αέρα" στην πολιτική ζωή του τόπου μας, που τόσο έχει ανάγκη. Φαίνεται όμως ότι η μακροχρόνια θητεία της στο κομματικό "ανθυγιεινό" περιβάλλον, της στέρησαν την φρεσκάδα του νέου και έμεινε στα κουραστικά, ανούσια και χιλιοειπωμένα. "...παραλάβαμε από τους προηγούμενους..." και άλλα τέτοια.

Έτσι έμαθε κι' αυτή να λέει μισές αλήθειες, με τον γνωστό ξύλινο κομματικό λόγο δηλαδή την χρησιμοποίηση στερεότυπων εκφράσεων όπως π.χ."...προστατεύουμε το συμφέρον του πολίτη..." ή τα περί "...ευαισθησίας στην διαφάνειας...." και άλλα τέτοια μπλα, μπλα, αλλά δεν έμαθε φαίνεται ότι η μισή αλήθεια είναι ένα ολόκληρο ψέμα.

Την άκουσα λοιπόν, να λέει από τηλεοράσεως ότι παρέλαβαν από τους "προηγούμενους", δηλαδή την ΝΔ, χρέος των Νοσοκομείων 7 περίπου δισ. και είναι μεν αλήθεια αλλά είναι μισή. Η άλλη μισή αλήθεια που περιλαμβάνεται σε ανακοίνωση (http://www.pitsilidis.gr/magazine_gr.asp?category=19&id =546) του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος λέει ότι: "Το φαινόμενο των χρεών στο ΕΣΥ δεν είναι νέο. Δυστυχώς, είναι η τέταρτη φορά, που συσσωρεύονται οφειλές στα κρατικά νοσοκομεία. Η πρώτη ρύθμιση έγινε το 1997 και αφορούσε περίπου 570 εκατ. ευρώ, η δεύτερη το 2001 για χρέη ύψους 1,05 δισ. και η τρίτη το 2004, ξεπερνώντας τα 2,7 δισ. ευρώ".

Σ' αυτό το κομμάτι των 5 σειρών υπάρχουν 2-3 αξιοπαρατήρητα σημεία για τα οποία η κα Υπουργός δεν αναφέρθηκε φυσικά και .........
μάλιστα έδειξε ότι δεν ήθελε καν ν'ακουστούν, παρεμβαίνοντας συνεχώς, ένα παλαιοκομματικό κόλπο. Βλέπουμε λοιπόν ότι α) το 1997 διακανονίστηκαν, προηγούμενα χρέη ΠΑΣΟΚ, 570 εκατ. ευρώ, β) το 2001 ξαναδιακανονίστηκαν, πάλι προηγούμενα χρέη ΠΑΣΟΚ, 1,05 δισ. ευρώ και γ) το 2004 ξαναματαδιακανονίστηκαν, προηγούμενα χρέη ΠΑΣΟΚ, 2,7 δισ. ευρώ, ήτοι σύνολον σε 7 περίπου χρόνια 4,320 δισ. ευρώ.

Σημαντική παρατήρηση: Το χρέος προς τις Φαρμακευτικές Εταιρίες διπλασιαζόταν ανά 3.5 χρόνια για την περίοδο (1997-2004) και φυσικά με τον ίδιο σχεδόν ρυθμό αυξήθηκε και την περίοδο της ΝΔ (2004-2009), για να φθάσει στο τέλος του 2009 τα 7 δισ. περίπου. Και είναι πολύ φυσικό αν σκεφτούμε ότι το ”Σύστημα” των προμηθειών λειτουργούσε και λειτουργεί ίδιο και απαράλλακτο, διαχρονικά και διακομματικά, σχεδόν 30 χρόνια !! Και κανείς δεν το πειράζει, ούτε και θα το πειράξει γιατί δεν συμφέρει κανένα. Ούτε το κράτος για να μην πληρώνει εγκαίρως, ούτε τους "εορτάζοντες", αλλά ούτε και τους προμηθευτές γιατί έτσι βρίσκουν την...ευκαιρία τους. Όσο για εμάς...θα πληρώνουμε όπως πάντα!

Οι, καμιά εικοσαριά, υπουργοί και υφυπουργοί που πέρασαν αυτά τα χρόνια από το Υπουργείο, είτε Υγείας και Πρόνοιας λεγόταν είτε Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (οι αλλαγές στις ονομασίες μας μάραναν) έκαναν το ”κομμάτι” τους με τις μαύρες Mercedes και τα ταραπατζούμ, εκφώνησαν και μερικούς ”δεκάρικους” για την ιστορία του ονόματός τους και απήλθαν.

Εξαίρεση, φυσικά, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει ούτε και η κα Ξενογιαννακοπούλου. Πείρε το κατάλληλο ύφος και είπε :

Το πάρτι και στον χώρο της υγείας τελείωσε”. Έκανε μια μικρή παύση για να δώσει το χρόνο στους ακροατές της να συνέλθουν από το σοκ μια τέτοιας βαθυστόχαστης, αλλά εντέχνως ασαφούς, δήλωσης και συνέχισε καταλήγοντας :"...καλούμε τους προμηθευτές να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους, αλλά παράλληλα κάνουμε όλες εκείνες τις ενέργειες προκειμένου να μην υπάρχει προκλητή” (θέλει να πει, εσκεμμένη; κακόβουλη; ψευδής; Ποιος ξέρει...; Και με το συμπάθιο που προσπαθώ να ερμηνεύσω κοτζάμ υπουργό!) έλλειψη στα νοσοκομεία και να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία τους".

Με όλο τον προσήκοντα σεβασμό προς τον θεσμό (σαν κι'αυτόν που του αποδίδει χαιρετισμό και ο Αστυνομικός στον/στην εισερχόμενο/η επίσημο στο Μέγαρο Μαξίμου...), θα θέσω μερικά ερωτήματα που κάνει ο καθένα μας.

1) 30 χρόνια τώρα το ΕΣΥ πάσχει και διατηρείται στην ζωή με "τεχνητά μέσα", συνήθως με ψέματα ή φέσια. Δεν το ξέρετε κα Υπουργέ;

2) Τι εννοείτε λέγοντας "Το πάρτι και στον χώρο της υγείας τελείωσε"; Θέλετε μήπως να πείτε ότι θα επαναφέρετε το ΕΣΥ στην πρoτέρα "έντιμη" κατάσταση λειτουργίας του, δηλαδή από συστάσεώς του και μέχρι το 2004; Τότε που όλα δούλευαν, υποτίτεται, ρολόι, δηλαδή υπήρχε πλήρης έλεγχος των νοσοκομείων και λοιπών δαπανών ώστε να μην τολμάει κανείς να κάνει "πάρτι" σε βάρος της Υγείας του λαού; Δύσκολη ερώτηση αλλά μήπως υποχρεώνει κανένα να την απαντήσει; Το "αρχείο" (καλάθι των αχρήστων) είναι γεμάτο από τέτοια αναπάντητα "ερωτήματα", αλλά εμείς, ο λαός δηλαδή, πότε πότε θα τα θυμόμαστε.

3) Καλέσατε τους "...προμηθευτές να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους...". Τους ζητήσατε δηλαδή, να μην ζητάνε τα λεφτά τους, να μην υπερτιμολογούν και παράλληλα να μην στέλνουν τις "ευχές" τους εντός φακέλου; Αν ναι, τότε γιατί δεν το λέτε ξεκάθαρα και φωναχτά για να το ακούσουμε όλοι, δηλαδή και οι προμηθευτές και οι "εορτάζοντες" αλλά και εμείς για να σας...δοξάσουμε;

Είναι πολύ ασαφές ένα σκέτο "...να αναλάβουν και αυτοί τις ευθύνες τους..." και μάλιστα όταν λέτε "και αυτοί"; Δηλαδή τι, υπάρχουν κι' άλλοι και ποιοι, που πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους; Πολύ φοβούμαι ότι εννοείτε εμάς τον λαό, που θα πρέπει να πληρώσουμε τα έξοδα του πάρτι! Αλλά γιαυτό έχει φροντίσει ήδη ο άλλος "φέρελπiς και πολύ αριστερός νέος " της κυβέρνησης σας, ο κ.Λοβέρδος ή αλλιώς ο κ.”τρία Δεν”.

Δεν ρωτάω, το πως θα διασφαλίσετε την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων, όπως μας διαβεβαιώνετε, γιατί είναι αυταπόδεικτο. Φαίνεται από τις αντιδράσεις των εργαζομένων σ'αυτά. Στα πρόσωπά τους λάμπει η σιγουριά και η αυτοπεποίθηση για το μέλλον. Ο Θεός να σας έχει πάντα καλά, αλλά κάντε μας και μία χάρη, ασχοληθείτε λίγο περισσότερο με το αντικείμενό σας και αφήστε τα πολλά λόγια. Έχουμε κι’ εμείς ξυπνήσει αρκετά και μπορούμε από μόνοι μας πια, να διακρίνουμε ποιος από εσάς περνάει τον πήχη από πάνω και ποιος από κάτω και απλώς θορυβεί χτυπώντας ένα άδειο τενεκέ για να μην το καταλάβουμε.