Στα έντεκα μέτρα της… τρόικας


Κόκκινες γραμμές πολύ εκ των υστέρων επιχειρεί η κυβέρνηση σε ασφαλιστικό και εργασιακά…

Βιαστικά και αγχωμένα η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να θέσει μια κόκκινη γραμμή στην τρόικα αντιλαμβανόμενη ότι η λογική του καρπαζοεισπράχτορα έχει πια και τα όριά της. Οι συνεχείς απαιτήσεις των γραφειοκρατών, κυρίως ως προς το ασφαλιστικό, αποδεικνύουν ότι, αν δεν υπάρχει μια δυναμική αντιμετώπιση, στο τέλος η χώρα θα γίνει στάχτες και αποκαΐδια. Ο πρωθυπουργός αλλά και οι συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισαν να στηρίξουν τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, παρά τα σοβαρά και συγκεκριμένα παράπονα και απορίες που διατηρούν για τον τρόπο που διαπραγματεύτηκε αλλά και επικοινώνησε την όλη προετοιμασία για το ασφαλιστικό.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του προχτές με το οικονομικό επιτελείο (Παπακωνσταντίνου και Σαχινίδη) επιχείρησε να γεφυρώσει τις διαφορές τους με τον Λοβέρδο, ο οποίος σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του δηλώνει ότι δεν έχει την απαραίτητη στήριξη από την πλατεία Συντάγματος και ότι το… οικονομικό δίδυμο επιχειρεί να εμφανιστεί ως… καλά παιδιά στους .............
χαρτογιακάδες των Βρυξελλών. Ο Γιώργος Παπανδρέου, από την άλλη, εμφανίζεται ώς τώρα σαν να μην είχε την απαραίτητη ενημέρωση για το εύρος των απαιτήσεων της τρόικας σχετικά με τις αποδοχές αλλά και τη συνταξιοδότηση των Ελλήνων, μέτρα που εκφεύγουν από το μνημόνιο που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να πάρει επάνω του, όπως προέκυψε από τις προχτεσινές πυρετώδεις διεργασίες, την ευθύνη να διατυπώσει τις ενστάσεις, αντιρρήσεις αλλά και διαφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης για τα αποικιακού χαρακτήρα μέτρα που προτείνονται, τα οποία αναμένεται να προκαλέσουν πολιτικό σεισμό στη χώρα και να οδηγήσουν μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού στην πλήρη εξαθλίωση.

Άλλωστε συνεργάτες του πρωθυπουργού αντιλαμβάνονται ότι τα περιθώρια ανοχής της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι απεριόριστα, ενώ και τα όρια αντοχής του πολιτικού συστήματος είναι πολύ μικρά πλέον, προκειμένου να αντέξουν τόσο σκληρά και άδικα μέτρα που τινάζουν στον αέρα προοπτικές, σχέδια και όνειρα χιλιάδων εργαζομένων, αλλά και κάθε έννοια ανταποδοτικότητας ενός συστήματος που στηρίζεται και στις κρατήσεις των εργαζομένων.

Στελέχη της κυβέρνησης στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους επισημαίνουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν αντέχει τη λήψη και άλλων μέτρων, εκτός αν αφορούν ειδικά προνόμια ή κατηγορίες εχόντων και κατεχόντων.

Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί σοβαρός προβληματισμός από το γεγονός ότι τα έσοδα της κυβέρνησης δεν πηγαίνουν σύμφωνα με τις προβλέψεις. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην αδυναμία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, αλλά και στο γεγονός ότι η αγορά έχει στεγνώσει εντελώς, η κατανάλωση έχει πέσει και συνεπώς η φορολογητέα ύλη συρρικνώνεται δραματικά. Οι συνεχείς φορολογικές επιδρομές έφεραν τα αποτελέσματα που πολλοί περίμεναν, δηλαδή δημιούργησαν συνθήκες ερήμου στην αγορά, εκτόξευσαν τις τιμές και βέβαια συντελούν στην καθημερινή έκρηξη φτώχειας στην ελληνική κοινωνία.

Πυρά κατά Παπακωνσταντίνου

Σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ χτες συνεδρίασε το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, που ασχολήθηκε με την παραγωγή του κυβερνητικού έργου το προσεχές διάστημα, την πορεία εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και το νέο πακέτο μέτρων που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Σε πρώτη φάση σχεδιάζεται ένα ευρύ φάσμα μακροχρόνιων παραχωρήσεων, στα πρότυπα της Αττικής οδού και του «Ελ. Βενιζέλος» και αφορά μεγάλα αεροδρόμια και στρατηγικής οικονομικής σημασίας λιμάνια της χώρας, όπως και την πώληση των καζίνων, της Λάρκο μετά την εκτόξευση της διεθνούς τιμής του νικελίου, αλλά και μετοχοποιήσεις ΔΕΚΟ, με πρώτες την εξυγίανση και μερική ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

Για το θέμα αυτό έγινε κόλαση χτες στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιμένει σθεναρά να αναλάβει αυτός μόνος τον έλεγχο όλων των αποκρατικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήσεων και παραχωρήσεων κρατικών υποδομών και φορέων μέσω (κυρίως) της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ). Οι συναρμόδιοι υπουργοί αντέδρασαν έντονα, αφού σοβαρές επιφυλάξεις είχαν εκφράσει και στην προηγούμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί χάος, με τον Γιώργο Παπανδρέου να παρακολουθεί στωικά την εκτόξευση πυρών μεταξύ των υπουργών, ενώ στο παρασκήνιο επικρατεί αγανάκτηση από την εμμονή Παπακωνσταντίνου να υπερκαλύπτει όλους και να τους υπονομεύει στη συνέχεια ότι δήθεν δεν παρακολουθούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης…

Το θέμα δεν έχει κλείσει, ενώ στη διαμάχη έχει παρέμβει παρασκηνιακά ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο οποίος επιθυμεί – όπως και για τις μεγάλες επενδύσεις – να βάλει υπό τη… σκέπη του και τις ιδιωτικοποιήσεις. Και σ’ αυτό το σενάριο οι αρμόδιοι υπουργοί, κυρίως ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, μοιάζουν να… κλοτσούν, αφού θεωρούν ότι δεν μπορούν με την υπογραφή τους να έχουν την πολιτική ευθύνη για την εξέλιξη μιας αποκρατικοποίησης που θα… κινεί άλλος υπουργός. Το σίριαλ θα έχει και συνέχεια… Ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιχείρησε στην αρχή της συνεδρίασης να συνετίσει τους υπουργούς ως προς τις διαρροές, αλλά μάλλον χτυπάει στου… κουφού την πόρτα (αναλυτικά στη σελίδα 6).

Στην… πυρά το κυβερνητικό παρελθόν

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου να αναφερθεί στα θέματα της διαφάνειας και των σκανδάλων και να τονίσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να μετακινηθεί από την αρχή ότι όλα πρέπει να βγουν στο φως, και δεν πρόκειται να καλύψει κανένα στέλεχός του όσο ψηλά κι αν βρίσκεται.

Πολλοί εκτιμούν ότι στο θέμα του Άκη Τσοχατζόπουλου απλώς δόθηκε μια μικρή χρονική παράταση σ’ αυτό που αναμένεται, δηλαδή την απομάκρυνση του πρώην υπουργού και ιστορικού στελέχους από το κόμμα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για προσωπική επικοινωνία του Άκη με τον πρωθυπουργό, γεγονός που έκανε τον δεύτερο να κάνει… πίσω στην αρχική του απόφαση να ανακοινώσει την απομάκρυνση του πρώην υπουργού από το κόμμα και την παραπομπή του στην Επιτροπή Διαφάνειας. Πολλοί «βλέπουν» πίσω από την απόφαση αυτή μια προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος, ενώ οι κακόβουλοι λένε ότι ο Άκης διαπραγματεύεται για την προστασία του, με όπλο τη σιωπή του.

Στελέχη του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι όλα αυτά είναι συκοφαντικά κατασκευάσματα της Νουδούλας, ενώ και πρώην συνοδοιπόροι του Άκη εκτιμούν ότι σε καμιά περίπτωση η διαδρομή του δεν επιτρέπει τέτοιου είδους σκέψεις. Στα δημοσιογραφικά γραφεία πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι από τις έρευνες του ΣΔΟΕ υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το αν μπορούν να καλυφθούν πλήρως όλα τα ποσά για το επίπεδο ζωής του πρώην υπουργού, αν και ο ίδιος εξακολουθεί να απειλεί με δικαστικές διώξεις όποιον αμφισβητεί την ακεραιότητά του και να επαναλαμβάνει την αθωότητά του.

Πάντως πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συνεργάστηκαν στο παρελθόν μαζί του διαπιστώνουν μελαγχολικά ότι αυτή η εμπλοκή με το σπίτι στη Διονυσίου Αεροπαγίτου, εμπορικής αξίας πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ, δείχνει τουλάχιστον μια πολιτική ελαφρότητα του ιστορικού στελέχους, που επέλεξε σ’ αυτήν τη φάση της ζωής του μια πολυτελή ζωή μακριά από τις ιδεολογικές του αναφορές, πράγμα που τον εκθέτει και του δημιουργεί προβλήματα, ανεξαρτήτως αν ισχύουν ή όχι τα όσα του καταλογίζουν. Ο κοινωνικός θυμός για τους πολιτικούς είναι τόσο ισχυρός, που πολύ δύσκολα «περνάει» πια το επιχείρημα της πολιτικής δίωξης ή συκοφάντησης. Έτσι, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι, ακόμη κι αν δεν υπάρξει κανένα στοιχείο, πολύ δύσκολα ο Τσοχατζόπουλος θα μπορέσει να απεμπλακεί από τη σκιά που έπεσε πάνω του. Πάντως στην Ιπποκράτους, πριν ξεκινήσει η επίσημη έρευνα γύρω από το «πόθεν έσχες» του Άκη από την Επιτροπή Διαφάνειας που απαρτίζουν θεσμικά οι Σ. Ξυνίδης, Γ. Ανωμερίτης και Μαρία Αρσένη, περιμένουν επίσημα στοιχεία από τις δημόσιες αρχές που ερευνούν την υπόθεση και κυρίως από το ΣΔΟΕ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά τον τεκτονικό σεισμό που προκάλεσε η κυνική ομολογία Μαντέλη για την «πολιτική χορηγία» από τη Siemens, δεν δείχνουν – παρά την προφανή αμηχανία – να προβληματίζονται πάρα πολύ, αφού θεωρούν ότι η αποκάλυψη κι άλλων προσώπων από το κυβερνητικό παρελθόν μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά για τη μετάβαση του κόμματος στη νέα εποχή. Έτσι, δεν φαίνεται να «καίγονται» και πολύ για το αν θα κληθεί ή όχι στην Επιτροπή ο Κ. Σημίτης για να δεχτεί ερωτήσεις από τον Πάνο Καμμένο, όπως ειρωνικά σχολίαζαν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, ενώ προωθούν την εξέταση όλων όσοι χρημάτισαν υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας αλλά και άλλων υπουργείων με τα οποία η Siemens σύναψε συμβάσεις την περίοδο από το 1996 ώς το 2004. Μάλιστα κάποιοι τολμηροί εκτιμούν ότι, αν υπάρξει πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ με… χειροπέδες, αυτό θα λειτουργήσει θετικά για την κυβέρνηση, αλλά και για το πολιτικό σύστημα και κυρίως για τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος θα αποδείξει… έμπρακτα ότι εννοεί πως ήρθε το τέλος της ατιμωρησίας και επιθυμεί τη διαφάνεια και την ευνομία στον δημόσιο βίο της χώρας.

Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μάλιστα κάνουν λόγο και για… αόρατη ή μυστική συμφωνία με τον Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να δοθούν στην πυρά πρώην πρωθυπουργοί και μια σειρά πρωτοκλασάτων στελεχών των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, με αντάλλαγμα την πολιτική τους επιβίωση μέσα στη δίνη της κρίσης του συστήματος. Και για να ενισχύσουν αυτό το επιχείρημα, παρατηρούν με σημασία ότι η κίνηση Σαμαρά να υπερκεράσει αντιδεοντολογικά και αντιθεσμικά πλήρως τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής «παραγγέλνοντας» ουσιαστικά την κλήση Σημίτη δεν προκάλεσε, όπως θα περίμενε κανείς, ρίγη αγανάκτησης και οργής από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης. Αντίθετα, το θέμα αντιμετωπίστηκε με… θυμοσοφία και μεγαλύτερη του αναμενομένου «κατανόηση» της πολιτικής αυτής παρέμβασης. Άλλωστε η κίνηση αυτή μοιάζει να έρχεται «γάντι» στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να καλέσει με χαρακτηριστική άνεση τον Κώστα Καραμανλή στην επιτροπή για την Οικονομία, που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες…

Εκλογικός νόμος και… εκλογές;

Έτοιμος στο μεταξύ είναι ο εκλογικός νόμος και, όπως λένε στην κυβέρνηση, θα έρθει στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η συγκυρία μπορεί να μοιάζει δύσκολη, αλλά η φόρα ανατροπών σε νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος, όπως και η όλη συζήτηση για τη διαφθορά των πολιτικών και το πολιτικό χρήμα, «κουμπώνει» με μια ριζική ανατροπή του πολιτικού συστήματος, μέσω ενός εντελώς διαφορετικού εκλογικού νόμου.

Τα βασικά σημεία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν διαφοροποιηθεί και είναι αυτά που έχουν χιλιογραφεί. Θα υπάρχει κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών στα πρότυπα του «Καλλικράτη», προκειμένου οι βουλευτές να ελέγχονται από μικρότερα εκλογικά σώματα και να μη δαπανούν ανεξέλεγκτα για την εκλογή τους, ενώ θα υπάρξει και λίστα με υποψηφίους σε επίπεδο περιφέρειας. Η συγκυρία, όπως εκτιμούν οι κυβερνητικοί, βολεύει προκειμένου να «απορροφηθούν» ενδεχόμενες αντιρρήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που δεν βλέπουν με καλό μάτι τις αλλαγές που τους ξεβολεύουν, αφού η κοινωνική πίεση για αλλαγές αναμένεται να τους… συμπαρασύρει.

Προκειμένου λοιπόν να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, δεν αναμένεται να κλείσει η Βουλή το καλοκαίρι. Τέτοιες πληροφορίες φτάνουν στη Ρηγίλλης και ο Αντώνης Σαμαράς προετοιμάζεται για εκλογές. Όπως έχουμε ξαναγράψει σε παλιότερα φύλλα, δεν αποκλείεται, αν ο Γιώργος Παπανδρέου βρεθεί τον Σεπτέμβριο σε πολιτικό αδιέξοδο είτε λόγω σφοδρών κοινωνικών αντιδράσεων είτε λόγω αδυναμίας εκτέλεσης του προγράμματος σταθερότητας και ανάγκης λήψης νέων μέτρων, να προσφύγει σε εκλογές μαζί με τις περιφερειακές - δημοτικές, προκειμένου να τελειώνει και με τον νόμο Παυλόπουλου και να σιγουρευτεί ότι οι επόμενες θα γίνουν με τον νέο «ανατρεπτικό» εκλογικό νόμο και βέβαια να «πιάσει» στον ύπνο όλους τους άλλους. Γι’ αυτό και στη Ρηγίλλης αναμένεται… άγρυπνο καλοκαίρι.
Ποντίκι