Η Αυτοκτονία της Δημοκρατίας


Γράφει ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Εάν κάποιος θέλει να καταλάβει τι εννοούσε ο δεύτερος Πρόεδρος των ΗΠΑ John Adams όταν υποστήριζε ότι η δημοκρατία αυτοκτονεί από μόνη της δεν έχει παρά να ρίψει μία ματιά στην Ελλάδα.
Το πολιτικό σύστημα νόμιζε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ακόμη και σε συνθήκες πλήρους υποβάθμισης της συλλογικής λειτουργίας και της δημοκρατίας. Αδιαφόρησε για τις σταθερές της νομιμοποίησης και επένδυσε στις τακτικές της πελατικοποίησης.
Μόνο που μαζί με την Ελλάδα κατάφερε να βγάλει και τα δικά του μάτια. Αφού πρώτα όμως διέψευσε όποια προσδοκία είχαν οι πολίτες και μας οδήγησε στο αδιέξοδο του σήμερα, χωρίς ποτέ να θελήσει να μας δυσαρεστήσει βραχυπρόθεσμα.
Δυστυχώς όμως, ακόμη και τώρα, που όσο και αν δεν θέλουν να το καταλάβουν, έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος τους και συνεχίζουν να υπάρχουν από συνήθεια, αδυνατούν να σταθούν στο ελάχιστο ύψος σοβαρότητας.
Οι διαρροές από την εξεταστική επιτροπή, πραγματικές ή όχι, είναι η Λυδία λίθος της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Πόσο αναξιόπιστοι και μικροπολιτικοί θα γίνουν ακόμη;
Για την ακρίβεια, πόσο αναξιόπιστα και ............
μικροπολιτικά θα αφήσουμε να μας συμπεριφέροντε και για πόσο ακόμη; Κάνουν μέλη της εξεταστικής διαρροές και μετά ζητούν ως μωρές παρθένες από τους πολίτες, που ακούν τα πιο απίστευτα πιστευτά σενάρια, να μην υποβαθμίζουν το ρόλο της εξεταστικής, αφού τον υποβαθμίσατε εσείς, αφού εσείς για χρόνια αντικαταστήσατε την πολιτική με την παραπολιτική και την επικοινωνία, τώρα τι ζητάτε;
Δρέψτε λοιπόν τώρα τα επίχειρα, γιατί εμείς δεν έχουμε τίποτε άλλο να χάσουμε.